Kaupunkiuutiset

Rinteitä auki keinolumen avulla

Kalpalinnassa lastenrinne ja Hugon rinne ovat jo auki. Pakkasten kiristyessä rinteitä päästään lumettamaan, ja pitkään suljettuna ollut Kallen rinne sekä muita rinteitä avattaneen kuluvan viikon aikana.

Silti Kalpalinnan alkuvuosi on kulunut lumen odotuksessa. Tosin viime vuonna tilanne oli laskettelijan kannalta vielä lohduttomampi.

– Viime vuonna pyöräilijät pääsivät rinteille loppiaisena. Tänä talvena pyöräilijät eivät enää loppiaisena rinteeseen päässeet, muttei laskettelijoillekaan ole lumipäiviä juuri kertynyt. Pyhät olisivat osuneet kohdalleen, säät eivät, toimitusjohtaja Jarmo Kalpala sanoo.

Perinteisesti Kalpalinnan lumille on päästy ennen joulua, tämä vuosi oli toinen perättäinen kun rinteitä ei voitu avata ennen joulua.

– Avasimme nyt joulua edeltävänä viikonloppuna, mutta sen jälkeen tuli taas lauhaa.

Loppiaisena lumetettuna oli pari rinnettä.

– Saamme toki keinolumetettua kaikki rinteet, jos säät ovat suotuisat. Keinolumetus on kuitenkin työlästä. Lumenteossa kuluu sähköä ja se on keskusten suurin kustannuserä. Tyypillisesti kolmasosa on luonnonlunta ja kaksi kolmasosa tekolunta. Tänä talvena ei taivaalta ole apuja tullut juuri lainkaan.

Venäläiset pysyneet rinteissä

Venäläiset matkailijat ovat olleet pitkään Kalpalinnan perusasiakkaita etenkin vuodenvaihteen tienoilla.

– Venäläisiä matkailijoita on ollut nytkin kaikesta huolimatta jopa yllättävän hyvin.

Kalpalan mukaan alkutalvi on ikään kuin menetetty. Kausikorttilaiset ovat suuremmalta osin Hämeenlinnan seudulta, viikonloppuisin kävijäkuntaa on myös muun muassa pääkaupunkiseudulta.

– Tällä alalla liikevaihto voi vaihdella jopa 50 prosenttia vuosien välillä säistä riippuen.

Kalpalinnassa on lasketeltu huhtikuun puoleenväliin saakka. Tämän talven osalta kauden jatkuminen on vielä arvoitus.

– Kun luonnonlumi häviää maastosta, katoaa myös suurimmalta osalta harrastajilta innostus lasketteluun, vaikka lunta rinteissä olisikin. Suuri massa, noin 80 prosenttia, jää rinteiltä pois, vaikka aktiivit jatkavatkin, sanoo Kalpala.

Kalpalinnaan hankittiin lumitykit ensimmäisenä hiihtokeskuksena Pohjoismaissa vuonna 1964.

– Isä on muistellut, että sinä talvena kaikki kisat järjestettiin tekolumen ansiosta tällä, kun muualla Etelä-Suomessa ei lumi riittänyt.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset