Kaupunkiuutiset

Robin Hoodin ja Tomi Poikolaisen jalanjäljille

– Jousiammunta on varsin yksinkertainen laji; kun jousi on kunnossa, otetaan jousi käteen, vedetään naru leukaan ja ammutaan keskelle taulua. Sitten toistetaan se tuhat kertaa, karrikoi Hämeenlinnan Nuoli-Haukkojen tuore puheenjohtaja Harri Sorvali.

1958 perustettu Hämeenlinnan Nuoli-Haukat on yksi vanhimpia Suomen jousiammuntaseuroista.

Suomen Jousiampujain Liitossa (SJAL) on 54 paikallisyhdistystä.

Nuoli-Haukoissa on jäseniä tätä nykyä alle 30, miehiä, naisia, nuoria ja hieman vanhempia. Nuorin on viidentoista, vanhin yli 70-vuotias. Seuran jäsenmaksu on 50 euroa.

Lisää harrastajia kaivataan

Hämeenlinnan Nuoli-Haukkojen aiempien vuosien aktiivinen jousiammunta on vaihtunut hiljaiseloksi. Ampujia ei ole riittävästi, joten kilpailutoimintaakaan ei ole. Viimeisin Suomen Mestaruuskilpailu on järjestetty Hämeenlinnassa vuonna 1997.

Yhdistys ylläpitää ja edistää jousiammunnan harrastustoimintaa erilaisilla jousilla, joita on muun muassa vastakaari, pitkäjousi ja taljajousi.

Jousiammunnasta tulee usein ensimmäisenä mieleen Robin Hood ja hänen käyttämänsä longbow – eli pitkäjousi. Sitä käytetään vieläkin metsästysaseena. Sillä on ammuttu lintuja, jäniksiä, jossain päin maailmaa jopa karhuja.

Perinteinen olympiajousi on vastakaarijousi, jolla Tomi Poikolainen voitti Olympiakultaa Moskovassa 1980.

Lainakalustolla alkuun

Hämeenlinnan Nuoli-Haukat harjoittelevat lauantaisin kello 11–13 Jyrätien liikuntahallilla. Harjoituksiin voi tulla kokeilemaan, miltä jousiammunta tuntuu. Edistyneemmät toimivat aloittelijan ohjaajina.

Seura lainaa harjoituskalustoa, jolla voi kokeilla, josko harrastus kiinnostaisi. Alkuun välineet ovat sattumanvaraiset. Jos harrastus sitten alkaa, räätälöidään kullekin ampujalle oikea jousi, jäykkyys tai voima ja nuolenmitta.

Harri Sorvali on itse rakentanut oman jousiammuntakalustonsa.

– Omia välineitä ei kannata hankkia liian aikaisin. Jos ostaa valmiin jousipyssykaluston tavaratalosta, ampumisesta ei välttämättä tule mitään. Nuoliakin on tarjolla paljon erilaisia, eripaksuisia ja eri materiaaleista ja niistä pitäisi löytyä just oma. Ns tavaratalokauppiaat eivät kiinnitä tarpeeksi huomiota erilaisiin tarpeisiin, he vain myyvät. Olympiavoittaja Tomi Poikolaisella on Hyvinkäällä kauppa, Jousiammunnan TTV, hän opastaa jousen valinnassa eikä myy sikaa säkissä.

Naapurikaupunkien eroavaisuudet

Puheenjohtaja Sorvali on harrastanut jousiammuntaa 25 vuotta, välissä oli 16 vuoden tauko ja nyt harrastuksen parissa on taas vierähtänyt neljä vuotta.

– Asuin Riihimäellä, innostus jousiammuntaan alkoi Riihimäen Erämessuilla, siellä on kyllä monen muunkin innostus syntynyt. Tauon jälkeen kipinä iski uudelleen Erämessuilla, Sorvali hymähtää.

– Riihimäellä on jousiampujia nelinkertainen määrä Hämeenlinnaan verrattuna. Oleellinen asia, joka erottaa nämä kaksi kylää ovat Riihimäen hyvät harjoitusmahdollisuudet. Siellä kaupunki on sitoutunut ja hyvin mukana toiminnassa. Riihimäellä voi harjoitella neljä kertaa viikossa läpi vuoden samassa paikassa.

– Hämeenlinnassa olemme omillamme, maksamme kaupungille vuokraa kesäisin ulkopaikasta, joka on Hiihtomaa eli Frisbeegolfradan kenttä ja halliyhtiölle talviaikaan sisätiloista, Jyrätien Liikuntahallin lauantaivuorosta. Minkäänlaisia avustuksia emme saa, Sorvali pahoittelee.

Hämeenlinnan Nuoli-Haukat ottaa mielellään uusia jäseniä. Lauantaisin voi tulla kokeilemaan Jyrätien Liikuntahallille, Jyrätie 8 kello 11–13 tai voi ottaa yhteyttä puheenjohtaja Harri Sorvaliin info@nuolihaukat.net

– Jousiammunta on erinomainen, lihaskuntoa, keskittymistä sekä ryhtiä parantava liikuntamuoto, joka sopii lähes kaikille noin 10-vuotiaasta aina eläkkeellä oleviin asti, puheenjohtaja toteaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset