Kaupunkiuutiset

Rohkeutta työnhakuun

Kadro Rooble, Rahman Amini sekä tshetsheenimies Husein tutustuvat hämeenlinnalaisen postikortteja valmistavan Paletti Oy:n toimintaan paikan päällä Tiiriössä.

– Täällä on todella hienoa, Kadro Rooble ihastelee. Koko ryhmä on samaa mieltä.

Työpaikkavierailu on osa Hämeenlinnan Setlementin Setlementin hallinnoiman TyöPolku -hankkeen kurssia, joka käynnistyi 10.6. Kurssilla on kaikkiaan kuusi osallistujaa eri kulttuureista.

Vierailulla kurssilaiset saavat tuntumaa suomalaiseen työelämään.

– Tämä työ on minulle uutta ja erilaista. Somaliassa ei ole vastaavia työpaikkoja, sillä siellä ei juurikaan kirjoiteta kortteja, Rooble kertoo.

Uusia ideoita

Ryhmä on jo vieraillut Linnan Ateriassa. Paletin jälkeen vuorossa on tutustuminen lähihoitajan työhön Voutilakeskuksessa, sekä vierailut rakennusalan työpaikalla ja maitotilalla.

Somalialaissyntyinen Kadro Rooble harmittelee, ettei hänellä ole varsinaista ammattia. Neljän Suomessa vietetyn vuoden jälkeen hän on kuitenkin toiveikas työllistymisen suhteen:

– Haluaisin siivous- tai ruoanlaittotyöhön, ne voisivat olla minulle mahdollisia, nainen pohtii.

Husein on asunut Suomessa kaksi vuotta. Hän miettii, että tämän työpaikkavierailun perusteella esimerkiksi varastopuolen työt voisivat sopia hänelle. Husein on kotimaassaan Tshetsheniassa työskennellyt rakennusalalla ja autonkuljettajana.

– Koneenkäyttöä olisi ehkä helppo opiskella. Haluan kuitenkin tutustua myös rakennusalaan, mies ideoi.

Iranilaissyntyiselle Rahman Aminille on ehtinyt viiden vuoden aikana karttua jo suomenkielen taitoa. Amini on työskennellyt Iranissa hitsaajana ja myyjänä.

– Tämä paikka on hieno, mutta työ ei ehkä ole ihan minun alaani. Haluaisin opiskella puusepäksi ja mennä sitten töihin. Kurssilta olen kuitenkin saanut uusia ideoita. On helpompi hakea töitä, kun on nähnyt erilaisia työpaikkoja, Amini tuumaa.

Työelämää tutuksi

Paletti on johtava korttialan yritys Suomessa ja Baltiassa. Jo neljännen sukupolven hallinnoiman perheyrityksen tuotantolaitos ja logistiikkakeskus ovat Hämeenlinnassa. Vierailijat tutustuvat yrityksen eri osastoihin. Henkilöstöpäällikkö Katariina Ahonen ja hallituksen puheenjohtaja Markku Laakso esittelevät kurssilaisille työpaikkaa ja -tehtäviä sekä kertovat samalla yrityksen historiasta.

Yritys lähti heti mielellään mukaan, kun Hämeenlinnan Setlementti kysyi halukkuutta osallistua hankkeeseen.

– On erittäin hyvä, että ihmiset näkevät konkreettisesti, mitä yrityksissä tehdään. Samalla ihmiset tutustuvat myös yritykseen. Mielestäni on tärkeätä tehdä suomalaista työyhteisöä ja -kulttuuria tutuksi. En pidä mahdottomana ajatusta, että tänne tulisi jatkossa muitakin ryhmiä, henkilöstöpäällikkö Katariina Ahonen sanoo.

Eväitä työnhakuun

Vastaava ohjaaja Maija Pigg ja ohjaaja Susanna Kaarlampi Hämeenlinnan Setlementistä luotsaavat kurssilaisia paikan päällä. Kurssiin sisältyy työpaikkavierailujen lisäksi muun muassa haastattelutilanteiden harjoittelua ja cv:n laatimista.

– Uskon, että siitä on varmasti hyötyä, että työelämään liittyviä asioita opiskellaan suomen kiellellä. Ja myös siitä, että pääsee konkreettisesti näkemään työelämää – ja paikkoja läheltä, vastaava ohjaaja Maija Pigg vakuuttaa.

TyöPolku -kurssin pääasia on nimensä mukaisesti luoda osallistujille polkuja työelämään. Vierailuilla osallistujat saavat käsityksen suomalaisesta työelämästä.

– Kurssilla käydään läpi, kuinka tärkeää työnhaussa on itsensä markkinoiminen. Kaikki taidot ovat tärkeitä työnhaussa. Meillä haasteena on esittää ne suomen kielellä, Pigg sanoo.

Kysymyksessä ei kuitenkaan ole kielikurssi.

– Pääpointti on työelämä ja siihen liittyvät käytännöt. Harjoittelu antaa rohkeutta, jonka ansiosta on helpompi hakea töitä.

Kurssi jatkuu 4.7. asti. Hanketta rahoittaa Hämeen ELY-keskus.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset