fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Rollaattoria käyttävä Helena Mäkelä ei pysty nousemaan Pendolinon portaita, joten hänet jätettiin tylysti junasta

Helena Mäkelä kävelee rollaattorinsa avulla pitkiäkin matkoja, muttei pysty nousemaan jyrkkiä portaita. Hän ihmettelee, miksei Pendolinon vammaisille tarkoitettua nostinta voi hänen auttamisessaan käyttää. Kuva: AP Sarjanto
Helena Mäkelä kävelee rollaattorinsa avulla pitkiäkin matkoja, muttei pysty nousemaan jyrkkiä portaita. Hän ihmettelee, miksei Pendolinon vammaisille tarkoitettua nostinta voi hänen auttamisessaan käyttää. Kuva: AP Sarjanto

Helena Mäkelä on tottunut kulkemaan junalla. Marraskuun alussa hän oli viikonloppuna Nokialla Lyhytkasvuiset ry:n syystapahtumassa.

Menomatka meni mallikkaasti ja Mäkelä sanoo aina olleensa tyytyväinen VR:n palveluihin. Kotimatkalla seinä kuitenkin nousi pystyyn ja Pendolinon ovi suljettiin hänen edessään.

– Liikun rollaattorin kanssa, enkä pysty kiipeämään rappusia. Olen ennenkin matkustanut Pendolinolla ja junassa on erillinen nostin vammaisia varten. Tässä junassa sattui olemaan virkaintoinen konnari, joka ei suostunut nostamaan minua junaan, Mäkelä kertoo.

Vain pyörätuoleille

Konduktööri oli juuri laskenut alas junasta poistuvan matkustajan, jolla oli pyörätuoli. Mäkelää konduktööri ei suostunut auttamaan.

– Heillä on kuulemma sellaiset turvamääräykset, että vain pyörätuolia käyttävät nostetaan ja lasketaan. Yksi tilanteessa ollut matkustaja tarjoutui itse nostamaan minut kyytiin, mutta sekään ei konduktöörille käynyt.

Mäkelä kertoo, että kun hän linja-autolla matkustaessaan törmää samaan ongelmaan, kuskit ovat muitta mutkitta nostaneet hänet autoon.

– Konduktööri sitten “ystävällisesti” katsoi minulle seuraavan IC-junan, joka ei sitten pysähtynytkään Hämeenlinnassa. Onneksi otin asiasta selvää, ennen kuin menin sen kyytiin.

Erilainen vammainen?

Lopulta Mäkelä sai odotella puoli tuntia lähijunaa Tampereen asemalla.

– Olin kuin puulla päähän lyöty ja vähän loukkaantunutkin. Tunsin itseni hölmöksi ja erilaiseksi vammaiseksi. Koin, että konduktööri oli minulle vihainen, hän kertoo.

Mäkelän mukaan hän on aina päässyt aikaisemmin Pendolino-junaan ilman vaikeuksia.

– Ei se nostin ole koskaan kovin vaaralliselta tuntunut. Miksei nostimesta voi tehdä sellaista, että se sopii myös rollaattorille? Sitähän minä tässä kapinoin, että tällaisen apuvälineen pitäisi soveltua kaikille vammaisille.

Jälkeenpäin Mäkelä on miettinyt, että mitä jos kyseinen Pendolino olisi ollut illan viimeinen juna Hämeenlinnaan.

– Olisiko minut jätetty yöksi Tampereelle? hän kysyy.

Turvamääräys esteenä

Viestintäasiantuntija Julia Stolp VR:ltä vahvistaa, että tällä hetkellä Pendolino-junissa olevia nostimia saa käyttää vain pyörätuolissa olevien henkilöiden nostamiseen.

– Näin on ohjeistettu turvallisuussyistä, koska nostimissa ei esimerkiksi ole riittäviä kaiteita, jotta kyydissä voisi olla turvallisesti seisoen. Konduktööri ei myöskään voi itse nostaa asiakasta, koska siihenkin sisältyy turvallisuusriskejä, Stolp sanoo.

Rollaattorin käyttäjille suositellaan InterCity-junia, joihin on kulku esteettömästi samalta tasolta, kun asemalla on korkea laituri. Osalla asemista on matalat laiturit, jolloin siirtymisissä tarvitaan pyörätuoliramppia. InterCity-junan konduktööri auttaa tuolloin pyörätuolirampin käytössä.

VR:llä on myös avustamispalvelu, mutta se on tarkoitettu liikkumisen avustamiseen rautatieasemalla.

– Meillä on esteettömän matkustuksen maksuton palvelunumero 0800–188 822, johon soittamalla voidaan yhdessä arvioida kuinka esteetön matkustaminen saadaan onnistumaan.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset