Kaupunkiuutiset

Romanssi Lapin tähtien alla

Valentin Vaalan elokuva Vihreä kulta sai ensi-iltansa maailmansodan alla lokakuussa 1939. Vaikka ajankohta haittasi sen levitystä, tässä merkillisessä elokuvassa on paljon sellaista joka oli aikaansa edellä ja myös kestänyt aikaa. Sen maisemallinen runollisuus puhuttelee yhä.

 

Käsikirjoituksen laatijaksi mainitaan Juhani Tervapää, nimimerkki, jonka taakse kätkeytyi itse Hella Wuolijoki. Elokuva pysyy koossa ja hengittää, etenee nykykatsojaakin kiinnostavalla tavalla, koska siinä ovat peruselementit kunnossa. Ensimmäinen niistä on hyvä käsikirjoitus. Toinen on Vaalan hieno, tarkka, mukaansa imevä ohjaus ja luonnonkuvaus. Kolmanneksi näyttelijät tekevät hienoa työtä, varsinkin näyttävä pääpari ylimetsänhoitaja Suontaa (Olavi Reimas) ja kulissiliitossa elävä rikas Kristine Bergman (Hanna Taini). Heidän välillään kipunoi. Vihreä kulta on harvoja kotimaisia elokuvia, joissa on tavoitettu eroottinen lataus hienovaraisin keinoin, ilman heinäkasakohtauksia tai paljasta pintaa.

Replikointi enimmäkseen toimii – silloinkin kun Kristinen hieman yliampuvat maalailut salojen vapaudesta joutuvat Suontaan ironisoimiksi. Kristine toisaalta heittää feministisesti oivaltavia kommentteja mm. miesten teknouskosta ja juoruilunhalusta, ja loppukohtauksessa (joka tuo etäisesti mieleen Vaimokkeen) hän näyttää miten rakkaus tekee rakastavaiset tasa-arvoisiksi. Käsikirjoittaja on malttanut kehitellä rakkaustarinaa monitasoisesti. Erityisen sykähdyttävä on mukaan upotettu tarina Pakokylän synnystä Piilojärven rannalla – upeasti kuvattu, melodramaattisesti etenevä kertomus, joka kerrotaan öisessä kelomökissä, ja sen vastaparina tarinan muunnettu toisinto, joka kerrotaan varakkailla kutsuilla kaupungissa.

 

Vihreän kullan teemat ovat ajateltuja ja ajattelua herättäviä. Itse rakkaustarinakin, joka osaltaan johtaa kahteen avioeroon, on epäsovinnainen aikaansa suhteutettuna. Mutta elokuva kertoo myös luonnonsuojelun ja metsäteollisuuden ristiriidasta, ja se kertoo tuhlailevan ylellisyyden tyhjyydestä verrattuna luonnonmukaiseen, yksinkertaiseen elämään. Vihreä kulta onnistuu ekologisuudessaan puhuttelemaan katsojaa yhä lähes 80 vuoden takaa!

Lisää Vihreästä kullasta: www.kinotavast.net.

 

Anneli Jussila

Kavin aluesarja: Valentin Vaala, Vihreä kulta (Suomi 1939). Bio Rex 17.4. klo 18. S. 86 min. Liput (5 €) Bio Rexistä tai Bio Rexin verkkokaupasta.

 

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020