Kaupunkiuutiset

Roosa Järvinen valmiina kiivaaseen taistoon

Kymmeniä kiloja painavat suojavarusteet, raskas miekka ja keskiaikainen mieli. Näillä eväillä pääsee buhurtin, keskiaikaisen taistelulajin, kiivaaseen tunnelmaan.

Hämeenlinnalainen Roosa Järvinen kuuluu lajin harvoihin naisharrastajiin. MM-tasollakin kilpaillut Järvinen ei hätkähdä rajua taistelutannerta. Keskiaikaharrastus on muutenkin vahvasti elämässä mukana. Myös aviomies Risto kuuluu lajin aktiiveihin. Pariskunta osallistui viikonloppuna Hämeenlinnan Keskiaikafestivaaleilla lajin näytöksiin ja kisoihin.

Pariskunnalle tapahtumalla on iso merkitys, sillä kihloihin he menivät keskiaikaisten markkinoiden aikana.

 

Keskiaika on kiehtonut Roosa Järvistä oikeastaan siitä asti, kun hänen äitinsä houkutteli ala-asteikäisen tytön keskiaikamarkkinoille kerjäläiseksi.

– Se oli jännä kokemus. Siitä saakka olen ollut lähes joka vuosi jollakin tavoin mukana keskiaikatapahtumassa.

Roosa Järvinen ei ole varsinainen keskiaikafani, mutta buhurt-harrastuksen myötä hän on tarrautunut aikaisempaan aktiivisemmin keskiaikaiseen elämäntapaan.

– Historia sinällään jo kiinnostaa. Siinä on jokin selittämätön viehätys. Miten silloin elettiin, asuttiin, syötiin, taisteltiin…

Roosa Järvinen kertoo harrastajien joukossa olevan paljon sellaisia tuttuja, joihin on tutustunut jossakin aivan muualla.

– Ai sinäkin olet täällä, on tavallinen kommentti.

 

Buhurt on aidoimmillaan rajua fyysistä taistelua, ei mitään näytöskamppailua. Näytösotteluita voidaan järjestää yleisön mielenkiinnon herättämiseksi, mutta itse kisoissa taistellaan aidosti täyskontaktia.

– Se on oma urheilulajinsa, joka ottaa Suomessa vasta ensiaskeleitaan. Hämeenlinnassa lajia harrastaa aktiivisesti nyt kymmenkunta miestä ja naista.

Koska laji on nuori, harjoituksissakin kehitetään koko ajan uusia treenimuotoja.

– Lajiharjoittelu kehittyy koko ajan, olemme vasta alkutaipaleella, Roosa Järvinen kertoo.

Roosa Järvinenkin on ehtinyt otella MM-tasolla saakka, parhaimmillaan naisjoukkue sijoittui MM-pronssille. Lajissa on Euroopassa kaksi tyylisuuntaa, joista Itä-Euroopan ”liigan” tyyli on rajumpi, brutaalimpi. Länsieurooppalainen taistelumuoto on hieman säyseämpi.

Kisakausi on kesällä, talvella keskitytään harjoitteluun.

 

Taistelijan varusteet voi hankkia halvimmillaan noin tuhannella eurolla, hieman reilulla. Varustelukilpailu on tietysti kovaa, koska lajissa kyse on mitä suuremmissa määrin elintärkeistä suojavarusteista.

– Ritariasusteissa on selkeät vaatimukset, ihan millä tahansa ritaripuvulla ei pääse mukaan. Niitä myydään paketteina, osa tekee varusteita itse. Suomessa on pari taitajaa, jotka tekevät suojia myyntiin, Roosa Järvinen kertoo.

– Valitettavasti meitä naisharrastajia on vielä kovin vähän, joten kilpaileminen jää vähiin.

Hämeenlinnassa järjestetään buhurt-kilpailut syyskuun toisena päivänä keskiaikaisen linnan maisemissa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset