Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Roskakaloja ja ihmiskasvoja Galleria Koneen seinällä

Taiteilijapariskunnan näyttelyssä sukelletaan pinnan alle.
Taiteilijapariskunnan yhteinen taiteen tekeminen sai alkunsa 15 vuotta sitten, kun he saivat ajatuksen kuvanveiston ja videotaiteen yhdistämisestä. Kuva: Riikka Helenius
Taiteilijapariskunnan yhteinen taiteen tekeminen sai alkunsa 15 vuotta sitten, kun he saivat ajatuksen kuvanveiston ja videotaiteen yhdistämisestä. Kuva: Riikka Helenius

Mobiilissa keinahtelee 1 500 pientä, siimassa roikkuvaa kalaa. Akryylisten kalafiguurien verkkainen keinahtelu luo varjojen liikettä Gallerian Koneen seinälle.

Kyseessä on kuvanveistäjä Sirpa Hynnisen ja kuvataiteilija Vesa-Ville Saarisen installaatio Roskakalat.

Hynnisen ja Saarisen monikerroksisten teosten lähtökohtana ovat luontokokemukset, vesi, valon ja varjon liike sekä tila-aikaulottuvuus.

– Kalat ovat esteettisiä objekteja. Akryylikalat heijastavat valoa. Ne viittaavat myös merien muovijätteisiin, Hynninen kertoo.

Näyttely koostuu kahdesta itsenäisestä teoksesta, jotka käyvät keskenään vuoropuhelua. Roskakalat-installaation lisäksi esillä on gallerian peräseinälle projisoitu videoteos Kaiku.

Kaiku kuvaa mustavalkoista, abstrahoitua vedenpintaa. Vesi aaltoilee äänettömästi ja pintaan nousee vuoroin eri-ikäisiä ihmiskasvoja, naisia ja miehiä. Teos herättää mielleyhtymiä elämän kiertokulkuun tai elämän ja kuoleman virtaan.

– Kaiku on monitulkintainen teos, joka vaatii hetken hiljentymistä ja pysähtymistä. Kukin katsoja voi muodostaa oman tulkintansa, taiteilijat sanovat.

Taiteilijat asuvat ja työskentelevät Lappeenrannassa. Pariskunta tekee tila-, ympäristö- ja videotaidetta sekä veistoksia, jotka syntyvät usein tilan tai paikan ehdoilla.

Näyttely on esillä Galleria Koneessa Verkatehtaalla 30.7. saakka.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset