fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Hämeenlinnalainen Routakiila soittaa suomirokkia pilke silmäkulmassa – Uudella singlellä debytoi laulajana Sami "Kurva" Kurvinen

Routakiilassa soittavat Juho Saxell (vas.), Hape Malkamäki, Juho Peltomäki, Hara Hiisijärvi ja Sami Kurvinen. Kuva: AP Sarjanto
Routakiilassa soittavat Juho Saxell (vas.), Hape Malkamäki, Juho Peltomäki, Hara Hiisijärvi ja Sami Kurvinen. Kuva: AP Sarjanto

Routakiilalla tarkoitetaan suomenkielessä kahta asiaa. Sillä kuvataan prosessia, jossa vesi imeytyy kiven halkeamiin, laajenee jäätyessään ja suurentaa siten halkeamia. Sanan toinen merkitys on kansanomainen nimitys hauelle.

Kantolassa treenaava hämeenlinnalainen bändi on saanut nimensä jälkimmäisestä.

– Oltiin keikalla joskus alkuvaiheessa, eikä bändillä ollut vielä nimeä. Yhdellä soittajista oli hattu, joka näytti hauen leualta, ja joku kysyi, että mikäs routakiila sulla on päässä, basisti Juho Peltomäki muistelee.

Omia ja covereita

Vuonna 2009 perustettu yhtye aloitti soittamalla cover-versioita suomirockin jättiläisiltä Popedasta Yö-yhtyeeseen ja Hassisen Koneeseen. Matkan varrella sointi on muuttunut vähän raskaammaksi ja omaa tuotantoakin on syntynyt.

– Keikoilla on käyty parhaimmillaan pari kertaa kuukaudessa lähinnä Kanta- ja Päijät-Hämeessä sekä Pirkanmaalla, kitaristi Hara Hiisijärvi sanoo.

Yhtyeen nykyisessä kokoonpanossa soittavat Peltomäen ja Hiisijärven lisäksi rumpali Juho Saxell sekä bändin tuoreimmat jäsenet kitaristi Hape Malkamäki ja laulaja-kitaristi Sami “Kurva” Kurvinen.

Omituinen yhtälö

Malkamäellä on takanaan pitkä ura hevirokin parissa muun muassa Niskalenkki-yhtyeessä.

– Asumme Juho Peltomäen kanssa naapureina Tarvasmäessä ja yhtenä päivänä hän kysyi postilaatikolla, että kiinnostaisiko suomirokin soittaminen. Yritin jotakin siinä mutista vastaan, mutta aika pian päätin, että mikä ettei. Soittaminen kiinnostaa aina, Malkamäki sanoo.

Routakiila julkaisi viime lokakuussa neljän biisin EP-levyn, jolla lauloi Esa Lehtonen. Solisti kuitenkin jätti yhtyeen ja uudeksi laulajaksi saatiin houkuteltua Hämeenlinnan musiikkielämässä jo legendan aseman ansainnut Kurvinen.

– Olin maalaamassa faijan kotitalon pihavajaa, kun Hara soitti ja pyysi jeesaamaan äänityksissä. Bändin mainoslause on “suomirokkia positiivisella asenteella”. Minusta se oli niin perverssi yhtälö, etten voinut mitenkään kieltäytyä, Kurvinen virnistää.

Biisit tiimityötä

Bändi julkaisi vapunaattona singlen Takaisin, jossa Kurvinen debytoi laulajana.

– Taitaa olla ihan ensimmäinen kerta, kun kukaan kuulee minun vetävän liidiä suomeksi äänitteellä, Kurvinen tuumaa.

Biisin taustalla ovat Hiisijärven muistot siitä, kuinka hän tapasi ensimmäisen kerran vaimonsa. Routakiila tekee kaikki omat kappaleensa tiimityönä.

– Meillä on kaikilla vähän erityyppinen musiikkimaku, joten jokainen tuo pakettiin omaa näkemystään, Peltomäki sanoo.

Kokoillan show

Mitä sitten tarkoittaa, kun suomirokkia soitetaan positiivisella asenteella?

– Haluamme luoda hyvän fiiliksen huumorin ja hauskanpidon kautta. Hommassa pitää olla vähän pilkettä silmäkulmassa, Saxell luonnehtii.

Routakiila satsaa keikoillaan myös ylöspanoon ja tekniikkaan.

– Me haluamme näyttää oikealta rokkibändiltä. Kun tulemme keikalle, rakentamiseen menee kolme tuntia, kun laitamme valot, äänet, verhot ja logot lavalle, Peltomäki kertoo.

– Meiltä saa pelkän kamavuokran hinnalla kunnon näyttävän rokkikeikan ja kokoillan shown.

Takaisin-single on kuunneltavissa kaikissa suoratoistopalveluissa, lisätietoa www.facebook.com/ROUTAKIILA/.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset