Kaupunkiuutiset

Runon ääni siirtyi cd-levylle

Muinaisessa alkusynnyssään runoutta on aina esitetty ääneen, mikä aikojen saatossa on muotoutunut lausuntataiteeksi. Menneinä vuosikymmeninä runoillat vetivät Suomessa saleja täyteen, mutta laajempia yleisöjä ovat tavoittaneet radiossa ja äänitteillä luetut runot. Hattulalaiselta runoilijalta Kaija Lehmuskalliolta on nyt ilmestynyt cd-levy hänen tuoreesta runokokoelmastaan Alaston on hämäräkin (2014). Levylle on kokoelman viidestä osasta valittu 44 runoa, jotka tekijä lausuu itse. Osat ovat Se aika, Jasmiini kukkii!, Pyhäinpäivä, Lumikukat puhkesivat ja Nytkö jo lähdet. Äänitys tehtiin hämeenlinnalaisessa Sound Supreme -studiossa.

– Runoja työstäessäni minulle on ollut tärkeää luoda läsnäolo, mikä edellyttää kontaktia tekstiin, kuulijaan ja omaan itseen, Lehmuskallio sanoo.

– Oli aikamoista esittää runoja studiossa ilman kuulijoita, mutta olen onnellinen lopputuloksesta, se tuntuu omalta. Olen tyytyväinen että jaksoin tämän studiotyön. Aktiivisena aikanani olin toki enemmän kotonani lavalla ja elävän yleisön edessä.

Ruumis ja sielu

Lehmuskallio on ollut intohimoisesti kiinnostunut runon realisaatiosta kirjoitettuna, ääneen tai hiljaa luettuna ja tulkitsevasti esitettynä. Hän on itse debytoinut lausuja, jonka opettajina ovat olleet maan eturivin taiteilijat Liisa Majapurosta alkaen. Lehmuskallio on opiskellut Yhdysvalloissa puhetaitoa sekä luovaa lukemista ja ohjannut lausuntaryhmiä muun muassa Kajaanin Sana ja sävel -tapahtumissa, joissa hän on itsekin esiintynyt.

– Lausuminen vaatii ruumiin ja sielun kuntoa, hengityksen ja äänen harjoitusta, kirjallisuuteen perehtymistä ja taipumusta tähän taidemuotoon.

– Lausujan on oleellista löytää runon ajatuskohdistavuudet, eli merkityksiä luovat, tärkeät sanaryhmät. Runon ilmaisevuus syntyy tunnelatauksen kautta ja muun muassa äänen sävyistä, sointiväreistä, sävelkuluista, rytmistä, temposta ja tauoista. Näiden kaikkien kautta kuulija saa otteen runoon.

Kaija Lehmuskallion runo-cd:tä myy TV-sävel Music Shop (Saaristenkatu 6).

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset