Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Ruoka ja vessapaperi eivät lopu kaupoista – Hyvällä kotivaralla pärjää monta päivää

Viime viikon ostoryntäys tyhjensi kaupat, mutta vain hetkeksi.
Myyjä Anni Koivula oli täydentämässä hedelmä- ja vihannesosaston hyllyjä Tiiriön Prismassa maanantaina. Kuva: AP Sarjanto
Myyjä Anni Koivula oli täydentämässä hedelmä- ja vihannesosaston hyllyjä Tiiriön Prismassa maanantaina. Kuva: AP Sarjanto

Koronaviruksen pelko ja hallituksen sitä koskevat linjaukset saivat kansalaiset liikkeelle viime viikon lopulla. Ihmiset hamstrasivat elintarvikkeita pahan päivän varalle ja ruokakauppojen hyllyt tyhjenivät pikavauhtia.

Jo lauantaina tilanne oli esimerkiksi Hämeenlinnan Prismassa tuotteiden saatavuuden kannalta taas lähellä normaalia.

Prismajohtaja Minna Hovila-Myllylä, tuliko myyntipiikki puun takaa?

– Kyllä se hieman meidät yllätti. Toki olimme varautuneet ja aloittaneet tankkaukset, mutta ihan noin suuriin määriin ei tavaraliikenteemme pystynyt vastaamaan.

Mitä ihmiset eniten ostivat?

– Säilykkeitä, makaronia, UHT-maitoa, näkkileipää sekä wc- ja talouspapereita. Tuoretuotteiden puolella kovin menekki oli jauhelihalla ja juureksilla.

Onko tällä hetkellä taas kaikkea saatavilla?

– Joitakin yksittäisiä tavaranpuutteita saattaa vielä olla, mutta saamme joka päivä täydennystä.

Millainen ponnistus ostoryntäys oli henkilökunnalle?

– Paineensietokykyä tarvittiin, sillä emmehän me pysty itseämme monistamaan ja kassajonot kasvoivat kovalla vauhdilla. Halusimme kuitenkin pitää kiinni siitä, että palvelemme yhden asiakkaan kerrallaan ja laadukkaasti.

– Asiakkaat selvästi ymmärsivät tämän ja suhtautuivat hyvin rauhallisesti. Yhteistyössä asiakkaiden kanssa tällaiset poikkeustilanteet sujuvat varmasti hyvin jatkossakin.

Miltä lähitulevaisuus näyttää?

– Uskon, että ihmisille ruokaa riittää, vaikka toimittajille voi joitain katkoksia tulla. Hallituksen viestihän kansalaisille oli, että Suomesta ei ruoka lopu.

– Kaikkia toimipisteitä tankataan edelleen ja meillä on loistava tilanne siinä mielessä, että osuuskaupan myymälät voivat tukea toisiaan.

Verkkokauppa räjähti

Loppuviikko oli aivan poikkeuksellinen myös Hämeensaaren Citymarketissa, josta voi tilata ostoksensa kotiinkuljetuksella netin kautta.

Kauppias Eemeli Aaltonen, kuinka ostoryntäys näkyi verkkokaupassa?

– Se räjähti. Edellinen ennätys oli viime vuoden juhannukselta ja tilausten määrä oli kolminkertainen siihen verrattuna. Perjantain menekki oli joulumyyntiäkin kovempi. Niitä tilauksia sitten samoilla käsipareilla tehtiin, soiteltiin asiakkaille ja toivottiin ymmärrystä viivästysten suhteen. Ja sitä saatiinkin.

Kasvaako verkkokaupan osuus vielä lisää?

– Hallituksen maanantaisen tiedotustilaisuuden jälkeen olen varma, että tämä tilanne vaikuttaa verkkokauppaan Hämeensaaren Citymarketissa. Teemme edelleen kaikkemme, että kaikki toimii niin kuin on toiminutkin.

– Olemme lisänneet verkkokauppaan kapasiteettia ja käsipareja. Myymälämme palvelee täysin normaalisti ja pidämme hygieniatason korkealla.

 

Kotivara kolmeksi päiväksi

Marttaliitto suosittelee verkkosivuillaan ihmisiä varaamaan vettä ja ruokaa koko perheelle ainakin 72 tunniksi.

Kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan tuotteita käytetään ja kierrätetään koko ajan.

Mieleinen kotivara kannattaa koota sellaisista elintarvikkeista, joita käyttää muutenkin. Näin elintarvikkeet eivät pääse vanhentumaan.

Liitto suosittelee kotivaraan hankittavaksi valmista mehua ja pullotettua vettä, tuoreita hedelmiä, kasviksia ja juureksia sekä säilykkeitä.

Myös leivät, näkkileivät ja korput, huoneenlämmössä säilyvä maito ja kasvijuomat sekä kala-, liha- ja papusäilykkeet löytyvät liiton esimerkkilistalta.

Hyvää kotivaraa ovat lisäksi pasta, riisi, nuudelit, pussikeitot, valmiskastikkeet ja kastikejauheet.

Varautumisessa pitää muistaa myös lemmikkieläimet.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

3.6.2020

Päivän Hämeen Sanomat

4.6.2020

Fingerpori

comic