fbpx
Kaupunkiuutiset

Ruokaa, terveyttä ja iloa metsästä

Sienten ystäville elo-syyskuu on yleensä parasta aikaa, metsät pursuavat herkullista, ilmaista lähiruokaa. Lisäksi raikasta ilmaa, liikuntaa ja mielenrauhaa on tarjolla siinä sivussa.

– Tämän vuoden sienikausi on ollut aika erikoinen, elokuun alussa oli valtaisa kantarellikausi, mutta sitten tulivat kuivat ja aurinkoiset säät ja sienet kuivuivat metsään. Toivotaan, että metsän herkkupalat vielä nousevat esiin, Hämeenlinnan Sieniseuran puheenjohtaja Jaana Lehrbäck puhelee.

Sieniseuran perustava kokous pidettiin 26.9.1975 ja niinpä sienten ystävien 40-vuotisjuhlaa vietetään 4.11. Kerhoravintola Seiskassa.

– Sysäyksen seuran perustamiselle antoivat Hämeenlinnan kesäyliopiston silloiset sienikurssilaiset. Seura toimii yhdyssiteenä sienistä ja niiden käytöstä kiinnostuneiden ihmisten kesken ja edistää sienten tuntemusta ja hyötykäyttöä. Seuran toiminta-aluetta ovat Hämeenlinnan kaupunki ja ympäristökunnat. Etelä-Hämeen Marttojen kanssa tehdään paljon yhteistyötä, Lehrbäck sanoo.

Syksy täynnä sienitapahtumia

Hämeenlinnan Sieniseura järjestää sieninäyttelyitä, -retkiä ja mielenkiintoisia luentoja. Syksyisin on paljon tapahtumia ihan siitä syystä, koska silloin metsissä on sieniä.

– Joka vuosi elokuussa järjestetään Ahvenistolla aloittelijoiden sieniretki, Ahvenisto on hyvä sienipaikka. Seuran tapahtumiin voivat osallistua myös ei-jäsenet. Tapahtumista ilmoitetaan Kaupunkiuutisissa.

Harrastus koko perheelle

– Toivon, että nuoret perheet aktivoituisivat harrastamaan sienestystä. Sienestäminen on kannattavaa myös taloudellisesti, sienistä saa todella herkullisia ruokia. Me annamme myös ruokavinkkejä.

– Tasapainolaudat ovat hittituote tätä nykyä, sienimetsässä samoilussa saa myös oivaa tasapainoilua. Sieniharrastusta aloittavan kannattaa mennä metsään sienestämistä jo harrastavan kanssa. Sienioppaiden kuvista saattaa olla vaikeaa tunnistaa sieniä luonnossa, Lehrbäck neuvoo.

Kannattaa opetella perussienet ja muutama laji vuodessa. Kaikkia ei tarvitse osata ja tärkeää on, että poimii vain varmasti tunnistamiaan ruokasieniä. Helpoimpia lajeja tunnistaa ovat tatit, joilla on pillit, rouskut, joista tulee maitiaisnestettä, suppilovahvero, kantarelli ja haperot.

– Sieniretkelle kannattaa ottaa mukaan tilava sienikori, veitsi, jolla sienen jalka katkaistaan ja harja, jolla multa ja roskat saa poistettua. On turha kantaa roskia kotiin. Hyvän sieniharjan saa myös maalipensselistä, kun harjakset katkaisee lyhyemmiksi, Lehrbäck vinkkaa.

Tervetuloa jäseneksi

– Hämeenlinnan Sieniseuraan kaivataan lisää jäseniä, joita on tällä hetkellä noin 80. Jäsenmaksu on 10 euroa vuodessa. Pääsyvaatimuksia ei ole. Jos olet kiinnostunut sienistä ja halukas oppimaan uutta, tule tilaisuuksiimme mukaan.

Seuran jäseneksi voi liittyä maksamalla jäsenmaksun 10 euroa Hämeenlinnan Sieniseuran tilille FI63 5680 0020 2326 62. Laita nimi- ja osoitetiedot selvästi maksun viestiin. Seuran toiminnasta ja tapahtumista ilmoitetaan Hämeenlinnan paikallislehtien seuratoimintapalstoilla sekä alkuvuodesta jäsenille lähetettävällä jäsentiedotteella.

Seuralla on myös Facebook-sivut. Puheenjohtaja Jaana Lehrbäckin sähköpostiosoite on etela-hame@martat.fi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset