Kaupunkiuutiset

Ruokinta yhden haaskan varassa

Kanta-Hämeessä on vuosikausien ajan ylläpidetty pienimuotoista kotkien talviruokintaa. Kenttätöistä on vastannut Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen petolintututkimuksen työryhmä. Eri talvikausina on haaskoja ollut yhdestä kolmeen. Myös haaskojen paikkoja on tarpeen mukaan vaihdeltu maakunnan eri puolilla.

– Kuluvana talvena on pystytty ylläpitämään vain yhtä haaskapaikkaa. Näin siitä syystä, että puuha on varsin kallista, koska haaskaravinnon kuljetusmatkat ovat pitkiä ja matkakustannukset nousevat korkeiksi. Myös työryhmän jäsenet alkavat ukkoutua ja uusia tekijöitä ei juuri ole ilmaantunut, kerrotaan työryhmästä.

Sianruhojen rahtaaminen henkilöautolla ja peräkärryllä miltei ajokelvottomia metsäautoteitä pitkin on kuluttanut niin kalustoa kuin miehiäkin.

Toinen syy haaskapaikkojen ainakin tilapäiseen vähentämiseen on ihmisten pääosin tahaton häirintä. Häirintä on kuitenkin häirintää, oli se sitten tahallista tai tahatonta. Kotkat eivät tahdo suvaita sitä, että ne ajetaan lentoon haaskalta.

– Sanotaan, että vanha kotka ei yleensä enää palaa haaskalle, josta se on kerran pelästytetty lentoon. Myös koirien ulkoiluttajat ovat antaneet koirien liikkua vapaasti haaskojen läheisyydessä, mikä on tuonut paljon häiriöitä, toteaa työryhmä.

Muuttajilla riski tulla ammutuksi

Pirkanmaalla, jossa ruokinta on aloitettu samoihin aikoihin kuin Kanta-Hämeessä, on muotoutunut jo pari pesintää yrittänyttä paria käsittävä lupaava maakotkakanta. Kanta-Hämeessä todettiin pari vuotta sitten ensimmäinen merikotkan sisämaapesintä Etelä-Suomessa. Se, missä määrin talviruokinnalla on ollut merkitystä tuolle pesinnälle, on vaikea sanoa, mutta varmasti niin on ollut.

Työryhmän mukaan ruokinnan ideana on ollut estää aikuisten maakotkien muutto muun muassa Ukrainaan ja Etelä-Venäjälle, jossa niillä on suuri riski tulla ammutuiksi. Tässä on onnistuttu ainakin osittain, sillä viime talvina haaskoilla on vieraillut sekä muutama maakotka että muutama merikotka joka talvi.

– Esimerkiksi meidän ruokinnoillamme on vieraillut nimenomaan aikuisia lintuja, jotka ovat kaikkein arvokkaimpia. Ne pystyvät jatkamaan sukua, mutta pysyvät pois riskialueilta, toteavat kotkaryhmän jäsenet.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset