fbpx
Kaupunkiuutiset

Ruut Poukkula ”löysi” kotimaisemat uudelleen

Tunnelmalliset, vuorokauden eri hetkinä ikuistetut valokuvat pääasiassa Hämeenlinnan rantareitiltä kertovat paitsi kaupungin kauneudesta, niin myös ikuistajansa pelisilmästä kotikaupunkinsa kohteista. Kuvissa ovat mukana myös linnan ympäristö ja Aulangon kansallismaisemat sekä muutamia aihekuvia.

Valokuvat ovat Ruut Poukkulan pääosin viimeisen reilun vuoden aikana ikuistamia hetkiä paikoista, jotka kaikki näkevät, mutta eivät pysähdy niitä tarkastelemaan.

– Kaikki ottamani maisemat ovat tuttuja, mutta kuvaushetket olen valinnut tarkkaan. Maisema on erilainen aamulla kuin päivällä tai illalla.

– Sen vuoksi kameran pitää olla lähes aikana mukana. Pysäyttävä tilanne voi tulla vastaan koska tahansa. Siinä hetkessä, kun kohteen näkee, on turha lähteä hakemaan kameraa kotoa–se hetki on ainutkertainen, Ruut Poukkula selvittää toimintatapaansa kameran kanssa.

Ruut Poukkula valitsi yhden otoksistaan tämän jutun yhteyteen:

– Tämä on yksi niistä kuvista, kun katson maisemaa ja totean, että onpa hienoa valojen ja varjojen leikkiä, ja sitten nappaan kuvan, josko saisin sen ikuistettua.

POUKKULA luottaa kuvauksessa omiin aisteihinsa ja näkemyksiinsä, ammattilaisten opissa hän ei ole koskaan käynyt. Poukkula myös tulostaa kuvansa itse.

– Käytössäni on peruskamera ja perustulostin, laitteistolla en hienostele.

– Kamera minulla on ollut pikkutytöstä, mutta aktiivisesti olen valokuvannut vasta muutamia vuosia.

– Kuvaan paljon. Kun itse havaitsin otoksia selatessani, että wau, tuohan on hieno, niin se kannusti eteenpäin ja lopulta uskallukseen tuoda kuvat kaikkien nähtäväksi.

Hän tunnustautuu täysin itseoppineeksi amatööriksi, joka löysi valokuvauksesta toisenlaisen maailman äärimmäisen kiireen keskellä. Omakohtainen pysähtyminen oravanpyörän rallatuksessa avasi myös silmät ympäröivään maisemaan.

Ystäväpiiri tietää Poukkulan innostuksen. Tämän seurauksena hän sai näyttelysään lahjaksi vuoden 1952 painoksen ”Amatöörivalokuvaaja” -kirjasen. Poukkulaa naurattaa hieno idea, sillä yli 60 vuoden takaisesta valokuvausohjeista ei taida olla muuta jäljellä kuin kuvaajan taito löytää kohteensa.

– Kotimaisemaa osaa katsoa nyt aivan uudella tavalla. Maisemat ovat samoja, mutta tarkastelutapa erilainen. Osaan nyt pysähtyä, Poukkula sanoo Pysähdys-kuviensa äärellä.

Ruut Poukkulan Pysähdys -valokuvanäyttely Cafe Hoffissa huhtikuun 16. päivään saakka.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset