Kaupunkiuutiset

Ryhmässä on jaettu tuttuja tuntemuksia

– Kesken nämä tapaamiset tuntuvat loppuvan, sanovat Tervakoskella Terholan päiväkodissa kokoontuneen Vahvuutta vanhemmuuteen -ryhmän perheet mutustellessaan joulupipareita.

– Ryhmässä olemme voineet luottamuksellisesti jakaa erilaisia tuntemuksia ja haasteita. Vauvat ovat kuluneiden kolmen kuukauden aikana kasvaneet ja kehittyneet kovasti, joskus on ollut vaikea tulkita mitä pieni ihminen tahtoo.

”Kotitehtäviä,” kuten leppoisia kylvetyshetkiä, loruttelua ja yhdessä laulelemista vanhemmat kertovat tehneensä yhdessä vauvansa kanssa ihan kiitettävästi. Ne ovat toisaalta luontaisesti lankevia tuokioita, mutta hankkeen myötä niihin enemmään kiinnitetty huomiota. Vanhemmat kertovat myös pysähtyneensä tiirailemaan maailmaa pienen ihmisen tasolta, jolloin omastakin kodista on tullut havaituksi uusia piirteitä.

– Nämä kotitehtävät ovat tapaamisten lailla tarjonneet monta ikimuistoista hetkeä.

– Hauskoja ovat olleet myös parisuhdetehtävät, lohkaisu herättää hilpeää puheenporinaa.

Milja kääntyy vatsalleen

Ryhmään osallistuneille vauvoille on näiden muutamien viikkojen kuluessa – syyskuulta marraskuulle ehtinyt tapahtua monia uusia asioita. Saimi seuraa kiinnostuneena lattialla konttailevien kavereiden toimia ja tavoittelee näitä taputellakseen. Ryhmän juniori, Milja, on oppinut kääntymään vatsalleen ja hakemaan aktiivisesti katsekontaktia, Onerva on saanut hampaita, Konsta istuu Mika-isän polvella selkä suorana ja suu joulutortun jäljiltä luumuhillossa.

Marraskuun lopulla ryhmä vietti kahdeksasta kokoontumisesta viimeistä virallista. Syntyneitä hyviä ihmissuhteita ja tapaamisia he kuitenkin suuunittelevat jatkavansa.

– Onhan paljon mahdollista, että nyt lattialla konttailevat veitikat ovat muutaman vuoden kuluttua luokkatovereita.Meille kaikille on mukava asia, että silloin tunnemme toisemme vuosien takaa.

Ryhmä on perheiden ja sen ryhmäohjaajien, Eeva Vehviläisen ja Emilia Jantusen mukaan ollut keskusteleva, asioihin on pystytty menemään syvällisestikin – huumoria unohtamatta.

”Tapaamiset ovat olleet arjen keskellä myös nauruterapiaa. Ei ole mennyt ainuttakaan kertaa, ettemme olisi löytäneet aihetta sydämelliseen nauruun”.

Eeva Vehviläisen mukaan lastenneuvolan ja MLL:n yhdessä järjestämät Vahvuutta vanhemmuuteen -ryhmät Janakkalassa nähdään perheille tärkeinä työvälineinä. Ryhmät vakiinnutetaan, kokoontumisia järjestetään jatkossa mahdollisesti vuoroin Tervakoskella ja Turengissa.

Edelleen kokoontuvat myös vauvakerhot.

– Niiden ohjelmassa on paljon loruilua ja lastenlauluja, lupaa Eeva Vehviläinen.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset