fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Saako ohikulkija poimia kadulle pudonneita omenoita?

Lähellä tontin rajaa olevista puista saattaa toisinaan tipahtaa omenoita kadun puolelle ohikulkijoiden ihmeteltäviksi. Kuva: AP Sarjanto
Lähellä tontin rajaa olevista puista saattaa toisinaan tipahtaa omenoita kadun puolelle ohikulkijoiden ihmeteltäviksi. Kuva: AP Sarjanto

Syksyn omenasato on kypsymässä. Monet runsassatoisten puiden omistajat ovat hoksanneet laittaa ylimääräisiä omenoita laatikkoon ohikulkijoiden “poimittaviksi” luvan kanssa, mutta toisinaan omenat saattavat lojua tontin ulkopuolella kadulla kuin roskat.

Kaupunkiuutisten lukija kyselee, miten kiinteistönomistajan tulee toimia kadulle tippuneiden omenoiden kanssa ja saako satunnainen ohikulkija ottaa niitä omin luvin.

Mitä kaupungin järjestyssäännöissä sanotaan, täytyykö tontinomistajan siivota pois kadulle tipahtaneet omenat?

– Jos on tontinomistaja, katujen puhtaanapito kuuluu tontinomistajalle kadun puoliväliin asti. Omenat ovat puhtaanapidon kohde siinä missä roskatkin. Puhtaanapitovelvoite on tontinomistajalla, Hämeenlinnan kaupungin puistomestari Jouko Keskimaa sanoo.

Saako kadulle tippuneita omenoita poimia, mitkä säännöt ovat voimassa ja miten tulee toimia, ettei syyllisty omenavarkauteen, rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Tomi Repo Hämeen poliisista?

– Periaatteessa kadulle varisseet omenat ovat omenapuun omistajan omaisuutta. Tilanne on tulkinnanvarainen, jos omenat on selkeästi jätetty kadulle kuin roskat. Kiinteistönomistajalla on kuitenkin puhtaanapitovelvoite. Kehotan käyttämään maalaisjärkeä. Tiedän kokemuksesta, että jos kohdalle sattuu kaksi hankalaa ihmistä, voi asiasta tulla sotku. Suosittelisin, että tarvittaessa kiinteistönomistaja vaikka laittaisi kyltin, jossa sanotaan että kadulle pudonneet omenat ovat vapaasti otettavissa.

Faktaa katujen kunnossapidosta

Kunnossa- ja puhtaanapitolain mukaan kiinteistö vastaa katualueen puhtaanapidosta ajoradan keskilinjaan asti.

Puhtaanapitoon kuuluu muun muassa lehtien ja roskien poisto.

Lähteet: Hämeenlinnan kaupunki

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset