Kaupunkiuutiset

On hyytävää, kun seuraavalla viikolla kuulee, että "ai, sinäkin olit siellä". Niin missä? - Kuvia otetaan ja julkaistaan luvatta

Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas
Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas

Sosiaalinen media on mullistanut suhtautumisen kuvaamiseen, kuvien julkaisuun ja julkisuuteen ylipäänsä.

On ihmisiä, jotka haluavat olla mukana ohjelmissa, joissa ollaan luupin alla 24/7. On heitä, jotka postailevat jatkuvasti videoitaan ja valokuviaan sosiaaliseen mediaan – jotkut tekevät sitä jopa työkseen.

Sitten on myös niitä, jotka eivät halua kuvia itsestään julkisuuteen.

Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään. Tässäkin aviisissa olevat naamakuvani on otettu puoliväkisin, ”kun sellainen nyt täytyy olla”. Omasta puolestani tilalla voisi olla vaikka Aku Ankka.

Mikä on julkista ja mikä ei? Vaikuttaa, että raja on hämärtynyt.

Olen pari kertaa juttukeikalla törmännyt siihen, että haastattelua tehdessäni minua on kuvattu ja kuva on saman tien julkaistu sosiaalisessa mediassa sen kummemmin lupaa kysymättä.

Tietysti voi kysyä, onko työtään tekevä ihminen tavallaan julkinen. Mitähän esimerkiksi vaikkapa bussikuski tuumaisi, jos joku nappaisi hänestä kuvan kesken ajon ja julkaisisi sen, ”kun nyt julkisella paikalla ollaan”?

Vastaavaan kuvien yllättäen ja pyytämättä julkaisuun olen törmännyt jonkun kerran parin vuoden sisään myös tilaisuuksissa, joita olen pitänyt yksityisluonteisina. On hyytävää, kun seuraavalla viikolla kuulee, että ”ai, sinäkin olit siellä”. Niin missä?

Nykymeininki vaikuttaa menevän pitkälti sen ehdoilla, että ”kaikki on julkista”.

Juttukeikoilla olen kuitenkin havainnut, että yllättävän moni kokee kuvatuksi tulemisen vaivaannuttavana. Useimmat silti ymmärtävät, että juttuun tarvitaan kuva ja sen vuoksi suostuvat kuvattavaksi.

Myös itse olen aina antanut luvan julkaista naamani, jos sitä on kysytty, sillä tiedän, että usein kuvia tarvitaan palvelemaan jotain tiettyä tarkoitusta.

Mielestäni olisi kohteliasta edes kysyä lupaa kuvan julkaisuun. Moni ei kuitenkaan sitä tee, sillä useimmat eivät näe kuvien julkaisussa mitään ihmeellistä. Meidän kuvakammoisten on kai vain hyväksyttävä se, että naamamme joskus keikkuu somessa, halusimmepa sitä tai emme.

Mutta pitää siitä ei tarvitse.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset