fbpx
Kaupunkiuutiset

Sääsattumat muuttavat luistinradaksi

Kunnon pääkallokelit eivät ole Suomen talvessa harvinaisuus. Usein lumipeitteen alla vaaniva jääkerros syntyy periaatteessa yksinkertaisesti, ensin pitää vain olla pluskeliä ja sitten miinusta. Liukkauden takaa löytyy kuitenkin melko monimutkainen resepti. Yleisintä liukkaus on etelässä ja lännessä, mutta ilmaston lämmetessä liukkauden kanssa saadaan opetella tulemaan toimeen entistä useammin myös idässä ja pohjoisessa.

– Idässä ja pohjoisessa tulee olemaan liukasta myös keskitalvella. Nykyisinkin siellä on erittäin liukkaita, mutta vähemmän kuin rannikkoseuduilla ja eniten talven alussa ja lopussa, ylimeteorologi Sari Hartonen Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Liukkaus alkaa muodostua, kun maassa on lunta ja lämpötila nousee plussalle. Lunta tulee olla tarpeeksi, jotta se ei kokonaan sula. Pakkaantunut lumi saa pluskelillä jääpinnan, joka muuttaa varsinkin jalankulkukäytävät ja pikkutiet luistinradoiksi. Rannikolla lämpötila nousee helposti plussan puolelle, jos meri on sula. Lähivuosikymmenien ilmastossa meren jääpeite vähenee entisestään talvella ja liukkauden synnylle sopivia, lauhoja ilmavirtauksia esiintyy entistä enemmän. Tällöin vettä voi sataa myös itäisimmässä Suomessa ja Lapissa keskellä talveakin, muualla maassa nykyistäkin useammin.

– Silloin tiet ja jalankulkuväylät voivat muistuttaa luistinratoja. Liukasta tulee toki myös niin, että sataa vettä tamppaantuneen lumen päälle. Keväällä myös aurinko voi sulattaa lumen pintaa, joka yöllä taas jäätyy.

Merijää estää lämpimän ilmamassan etenemistä. Jos ennen tuulen kääntymistä on pitkään jatkuneita pakkasia eikä tuule niin kovaa että meri ei sen takia pääse jäätymään, liukkautta ei pääse samalla tavalla syntymään. Meren jäätyminen riittävästi vaatii jopa kuukauden mittaisen pakkasjakson.

Ilmoille ei voi mitään, mutta oikealla varustuksella liukkaallakin pärjää. Ensimmäiseksi kannattaa hankkia pitävät kengät. Niillä pärjää, jos liukkaus on vain paikoittaista. Kenkiin kannattaa hankkia erilliset liukuesteet siinä vaiheessa, kun jään pinnalle kertyy vettä.

“Kolmas konsti on varata tarpeeksi aikaa. Liukkaallakin oppii kävelemään, jos liukkaus jatkuu. Ilmiö on vähän sama kuin autolla liukkaalla ajettaessa, siihenkin kestää aina talven tullen hetken tottua. Kävelyyn on syytä keskittyä ja jättää esimerkiksi puhelimen näprääminen”, Hartonen sanoo.

Neljäs konsti on seurata Ilmatieteen laitoksen varoituksia jalankulkijoille verkkosivujen varoituskartassa ja sääsovelluksessa ja ottaa ne tosissaan. Viides ja viimeinen vinkki on tasapainon parantaminen harjoituksilla.

– Tasapaino ei parane hetkessä, nyt on hyvä aika alkaa harjoitella ensi talvea varten. Hyviä tasapainoharjoitteita ovat esimerkiksi tanssi ja vaikka yhdellä jalalla seisominen hampaita pestessä, Hartonen vinkkaa.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset