Kaupunkiuutiset

Säästöpankkimuseopäivänä kuullaan rahan synnystä ja Suomen pankin historiasta

Säästöpankkimuseossa Hämeenlinnassa vietetään Säästöpankkimuseopäivää lauantaina 18.10. Luvassa on mielenkiintoiset esitelmät antiikin rahoista sekä Suomen pankin historiasta. Esitelmiä seuraa vapaa keskustelutilaisuus sekä kahvitarjoilu, jonka ohessa on mahdollisuus tutustua Säästöpankkimuseon näyttelyyn.

Esitelmä- ja keskustelutilaisuudessa FM Jani Oravisjärvi luennoi teemasta Rahan synty. Antti Kuusterä puolestaan esitelmöi aiheesta Suomen Pankin kaksi vuosisataa – Näkyykö Hämeenlinna kuvassa?

Jani Oravisjärven luennolla käsitellään rahajärjestelmien ja rahanlyönnin varhaisvaiheita niin muinaisessa Lyydiassa kuin myös viikinkiajan Skandinaviassa. Oravisjärvi julkaisi kuluvana syksynä Rahan synty -tietokirjan länsimaisen rahan varhaisvaiheista. Oravisjärvi on numismatiikkaan erikoistunut arkeologian tohtorikoulutettava Turun yliopistossa.

Antti Kuusterä on valtiotieteen tohtori ja dosentti Helsingin yliopistossa ja hän kuuluu maan johtavien finanssi- ja pankkihistorian tutkijoiden joukkoon. Kuusterä on kirjoittanut teoksia mm. Suomen pankin, Säästöpankkien ja Osuuspankkien historiasta. Hämeenlinna on Antti Kuusterän syntymä- ja koulukaupunki.

Pohjoismaiden vanhin

Säästöpankkimuseo toimii Hämeen linnan kupeessa historiallisessa vankilarakennuksessa. Vuonna 1972 perustettu erikoismuseo on Pohjoismaiden vanhin valtakunnallinen säästöpankkimuseo. Toistaiseksi museo on auki tilauksesta, mutta säännöllisiin aukioloaikoihin siirrytään vuoden 2015 aikana.

Säästöpankkimuseopäivää vietetään vuosittain Hedvigin nimipäivän tienoilla, joka on 15.10. suomenruotsalaisessa kalenterissa. Ensimmäinen Säästöpankki avattiin Turussa 4. tammikuuta 1823. Pankin ensimmäisen talletuksen teki piika Hedvig Nyström. Säästöpankit ovat suomen vanhin pankkiryhmä ja niiden aatteellisena tarkoituksena oli alun perin tarjota pankkipalveluita etenkin vähävaraisille ja palvelusväelle.

Säästöpankkimuseopäivä Säästöpankkimuseossa, Kustaa III:n katu 8, la 18.10. klo 14. Vapaa pääsy.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset