fbpx
Kaupunkiuutiset

Sähkön kanssa voi elää turvallisesti ilman pelkoa

Sähkö sinänsä ei aiheuta tapaturmia kotitalouksissa. Sähkölaitteet on tehty turvallisiksi ja oikein käytettyinä sähköiset laitteet ja kojeet ovat turvallisia, mutta väärin käytettynä sähkölaitteessa on aina omat riskinsä. Toki myös valmistusvirheitä ja puutteita sähkölaitteista aina aika-ajoin löytyy Tukesin tekemissä tarkastuksissa.

Pistotulppia eli töpseleitä ja pistorasioita on erilaisia. Suojamaadoitetussa pistotulpassa ja pistorasiassa on suojamaadoitusliuskat, maadoittamattomissa niitä ei ole.

– Maadoitetun pistorasian suojamaadoitusjohdin kuljettaa sähkölaitteen runkoon muodostuvat jännitteet suoraan maahan. Tämä aiheuttaa sulakkeen palamisen, mikä yleisimmin johtuu vikaantuneesta laitteesta, jatkojohdosta tai mahdollisesti vikaantuneesta kiinteästä asennuksesta. Sulakkeen palaminen ehkäisee tulipalon ja sähköiskun, joten se ei ole itsessään varsinaisesti vika, vaan suojaustoimenpide. Jos sulake palaa, on aina syytä selvittää mistä tämä johtuu, toimitusjohtaja Jukka Uotila hämeenlinnalaisesta KHTT-Suunnittelu Oy:stä kertoo.

Kaikissa uusissa asennuksissa, on kyseessä vanha talo tai uudiskohde, laitetaan aina suojatut pistorasiat.

Rakennuksien sähköasennuksissa on nykyisin käytössä myös erittäin tehokas turvallisuussuojaus, vikavirtasuojaus.

– Vuoden 2007 jälkeen rakennettujen rakennusten pistorasiat tulee aina suojata vikavirtakytkimillä lukuun ottamatta joitakin poikkeuksia, kuten jääkaapit, pakastimet ja ATK-palvelimet.

Vikavirtasuojaus laukaisee sähkön pois päältä, jos sähkölaitteeseen tulee vika ja maadoitukseen vuotaa yli 30 milliampeerin virta. Suojaus laukeaa myös siinä tapauksessa, että vikavirta kulkee maahan ihmisen kehon kautta. Vikavirtasuoja katkaisee sähkönsyötön sekunnin murto-osissa.

Turvallisuuden kannalta yksi pääasioista että kussakin tilassa pitää käyttää vain siihen tilaan kuuluvia pistorasioita.

Käytännössä sisätiloista ei koskaan pidä vetää jatkojohtoa käyttämällä sähköä ulos.

– Perusperiaatteena pitäisi olla, että ulkona olevia pistorasioita käytetään esimerkiksi pihatöihin ja talon sisäpuolen pistorasioita kodin sisällä tapahtuviin askareisiin. Jos maadoittamattomasta pistorasiasta otetaan sähkö ulos, vaikka jatkojohto olisikin maadoitettu, ei suojaus ulkona enää toimi.

– Maadoittamatonta jatkojohtoa tulee siis käyttää pelkästään kuivissa sisätiloissa maadoittamattomassa pistorasiassa ja maadoitettua jatkojohtoa maadoitetussa pistorasiassa.

Uotila kehottaa tarkistamaan huolella myös käsikäyttöisten sähkölaitteiden liitäntäjohdot etenkin kosteissa tiloissa.

– Esimerkiksi hiuskiharrin saattaa lojua jossakin, johto yleensä solmussa ja mutkalla. Monesti käyttäjä tapaa ottaa johdon irti pistorasiasta johdosta nykäisemällä. Tällöin liitosjohdossa kytkennät löystyvät, eikä kostea tila ja löysä sähköliitos ole koskaan turvallinen yhdistelmä. Laitteen pieni- vai suuritehoisuudella ei ole merkitystä, jos laitteen liitosjohto vaurioituu ja menee oikosulkuun. Tällöin on välittömän hengenvaaran lisäksi myös erittäin suuri vaara, että viallinen sähkölaite pahimmassa tapauksessa sytyttää tulipalon.

Kaikkinaiset johtojen teippaukset Uotila tuomitsee jyrkästi.

– Rikkoontunut johto on aina rikkoontunut johto ja tulipalon riski on todellinen. Teippaus ei ole perusteltavissa missään tapauksessa. Pistotulppia ei saa koskaan, eikä missään tapauksessa lähteä muotoilemaan uudelleen esimerkiksi vuolemalla. Pistotulppa on muotoiltu tietyllä tavalla juuri sen takia, ettei sitä voisi vahingossa laittaa vääränmalliseen rasiaan.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset