fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Sähköt katkaistiin Vuorentaan taidenäyttelystä turvallisuussyistä – "Etteivät nuoret tappaisi itseään"

Elokuussa kannattaa lähteä lenkille Vuorentaan vanhainkodille, sillä siellä on nähtävillä pian katoavaa taidetta.
Graffitimaalarit ovat jättäneet kädenjälkensä Vuorentaan vanhainkodin ulkoseiniin. "Näyttely" on avoinna vielä joitakin viikkoja, kunnes rakennukset puretaan. Kuva: Jani Suhonen
Graffitimaalarit ovat jättäneet kädenjälkensä Vuorentaan vanhainkodin ulkoseiniin. "Näyttely" on avoinna vielä joitakin viikkoja, kunnes rakennukset puretaan. Kuva: Jani Suhonen

Vuorentaan vanhainkotia ei ole ehkä totuttu pitämään urbaanin kaupunkikulttuurin keskuksena, mutta niin vain sekin on saanut näin vanhoilla päivillään pintaansa rutkasti graffiteja.

Asialla eivät ole olleet ilkivallantekijät, vaan kaupunki luovutti pian purettavien rakennusten ulkoseinät graffitimaalareiden temmellyskentäksi, ja lopputulos on värikäs.

– Kutsuimme mukaan paikallisia alan harrastajia ja sana kiiri niin, että porukkaa oli sadan kilometrin säteeltä, Hämeenlinnan nuorisopalveluiden tekninen tuottaja Juuso Suuronen kertoo.

Väliaikainen galleria

Graffitikonkareiden lisäksi mukana maalaamassa oli lapsia ja aloittelijoita osana kulttuurikeskus Arxin kesätoimintaa järjestetyssä työpajassa.

– Kaikkiaan täällä oli noin sata henkeä maalaamassa kolmen päivän aikana. Työpajastakin kun ilmoitettiin, niin täällä oli heti neljä autollista perheitä valmiina paikalla, Suuronen nauraa.

Kauas kaupungin hälinästä luonnonsuojelualueen reunamille syntynyt väliaikainen graffitigalleria katoaa lopullisesti lähiviikkoina, kun vanhainkoti puretaan.

Kannattaa siis lähteä lenkille Vuorentaan suuntaan heti säiden salliessa, sillä syyskuussa on jo myöhäistä.

Töitä oli tekemässä yhteensä noin sata maalaria. Kuva: Jani Suhonen
Töitä oli tekemässä yhteensä noin sata maalaria. Kuva: Jani Suhonen

Kutsumattomia vieraita

Mutta ei jotain hyvää ilman ikäviäkin puolia. Tyhjillään oleva vanhainkoti on houkutellut myös kutsumattomia vieraita sisätiloihin rikkomaan paikkoja.

– Nuorisoa tunkeutuu sisälle taloihin lähes joka yö. Me saamme sitten vartijoilta raportit ja käymme tukkimassa aukkoja sitä mukaa kuin niitä löytyy, Hämeenlinnan kaupungin kiinteistöpäällikkö Petri Ylämurto kertoo.

Vaikka purettavan vanhainkodin kohdalla mitään suurta rahallista vahinkoa ikkunoiden ja sisätilojen rikkominen ei ehkä aiheutakaan, ovat lasinsirut ja pihalle heitellyt esineet ikäviä graffiteja katsomaan tulleiden kannalta.

Lisäksi vaarassa on myös sisälle tunkeutuvien oma terveys. Taloissa on sisäilmaongelmia ja muitakin vaaranpaikkoja.

– Viimeksi siellä oli revitty sähköjohtoja irti. Jouduimme nyt katkaisemaan sähköt ihan turvallisuussyistä, etteivät nuoret tappaisi itseään, Ylämurto sanoo.

Luvalliset graffitimaalaritkin pysyivät talojen ulkopuolella turvallisuussyistä.

Sisätilat vaatisivat jo apurahoja

Valtakunnallista huomiota on tänä kesänä saanut Keravalla purkutuomion saanut kerrostalo, josta syntyi iso taideteos. Taitelijat tekivät kokonaisista asunnoista isoja teoksia omalla tyylillään.

Taiteen kotitalo -näyttely on ollut niin suosittu, että sisälle isoon kerrostaloon on ajoittain jouduttu jonottamaankin.

Hämeenlinnassa on toistaiseksi tyydytty suihkimaan maalia kaupungin purkutalojen ulkoseiniin.

Ennen Vuorentaan vanhainkotia täällä on järjestetty kolme vastaavaa purkutalojen maalaustempausta, muun muassa jo puretulla Kaurialan yläkoululla.

– Kokonaisen talon sisätilojenkin tekeminen vaatisi jo apurahoja ja isompia työpanoksia. Nämä meidän hommat ovat menneet ihan kaupungin nuorisokulttuurin budjetista. Mutta kyllähän sellaisia olisi kiva tehdä!, Juuso Suuronen sanoo.

Kulttuuria oudoissa paikoissa

Hämeenlinnassa on parhaillaan käynnissä kolme hyvin erilaista ja ilmaista taidenäyttelyä.

Vuorentaan vanhainkodin graffitien lisäksi taatusti tavallisesta poikkeavaa taidetta näkee myös kävelykadulla kauppakeskus Linnassa entisessä Sokoksen tavaratalokiinteistössä.

Kauppakeskuksen alakerrassa on avoinna katutaiteesta vaikutteensa ottanut Kortteli2-taidekeskuksen näyttelykokonaisuus ja yläkerta on varattu Ars Hämeen kesänäyttelylle.

Kaikkiin on vapaa pääsy.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset