Kaupunkiuutiset

Sähkötaksi herättää  kiinnostusta

Lehtitalon pihaan kurvaa täysin äänetön auto. Vaikutelma on suorastaan omituinen ja samalta tuntui myös ajoneuvon omistajasta ensimmäisellä koeajollaan. Hämeenlinnalainen taksiyrittäjä Riina Kämppi on maakunnan ensimmäinen autoilija, joka on ottanut ammattikäyttöön täysin päästöttömän Tesla-sähköauton.

– No ihan hullultahan se aluksi tuntui, Kämppi tunnustaa.

– Auto on valmiiksi käynnissä ja siitä vaan lähdet ajamaan. Moottorijarrutuskin on niin tehokas, että jarrupolkimen voi oikeastaan unohtaa. Siinä oli aluksi hiukan opettelemista.

Kämpin Tesla on ollut liikenteessä tammikuun puolivälistä ja asiakkaat ovat olleet ihmeissään.

– Ihan ensimmäiseksi ihmiset kiinnittävät huomionsa äänettömyyteen ja kojetaulussa olevaan kookkaaseen navigaattoriin. Olenkin vitsaillut ihmisille ostaneeni auton Ritari Ässältä.

Vakaata kyytiä

Tesla maksaa noin 100 000 euroa, mutta on Kämpin mukaan käyttökustannuksiltaan todella edullinen. Autoa voi ladata esimerkiksi ABC-asemilla tai pikalatausasemalla kotona. Latauksessa kuluu aikaa nelisen tuntia ja täydellä akulla huristelee noin 350 kilometriä.

– En kauhistellut auton hintaa, taksiyrittäjä sanoo.

– Autoa ei käytännössä tarvitse huoltaa ja latauksesta koituvasta kustannukset ovat vain neljännes polttoaineeseen kuluvasta rahasta. Lisäksi sain valtiolta täyden 36 kuukauden energiatuen, mikä tarkoittaa 18 000 euroa.

Taksiliikenteessä on jo pitkään ollut niin sanottuja hybridiautoja, joissa ovat voimanlähteinä sekä sähkö- että polttomoottori. Kämpin Tesla on Kanta-Hämeen ensimmäinen täysin sähköinen taksi. Auton huippunopeus on ”vain” 230 kilometriä tunnissa.

– Huippunopeuksia ei tässä työssä tarvita, mutta auton kiihtyvyys on todella hyvä ja kulku vakaata.

– Takavetoinen se kumminkin on, joten liukkailla ei saa kauheasti rumpaista.

Kämpin kollegat ovat olleet hyvin kiinnostuneita uudesta ajokista.

– Kyllähän sitä on käyty ihmettelemässä. Täyssähköautoja on ammattikäytössä Oulussa, Turussa , Pirkanmaalla ja pääkaupunkialueella, mutta luulisin, että tällä hetkellä niitä on vielä alle kymmenen kappaletta koko maassa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset