fbpx
Kaupunkiuutiset

Saila Hilvola kokee työnsä rinnalla kulkemiseksi

Personal trainer – orjapiiskuri, rääkkääjä, dieettien rakentaja ja tämän päivän muoti-ilmiö?

– Ei, vaan paljon muuta ja monipuolisesti.

Näin on, kun kuuntelee hämeenlinnalaista personal trainer Saila Hilvolaa. Hän epäilee personal trainerin ammattinimikkeen kärsineen pienen inflaation, kun työnkuvaa ei ole ymmärretty kokonaisvaltaisesti.

Päätyökseen luokanopettajana työskentelevä liikunnan aktiiviharrastaja Hilvola vakuuttaa personal trainerin olevan parhaimmillaan asiakkaalleen luotto- ja tukihenkilön, ei vain liikunnalliseen rääkkiin patistavan ”valmentajan”, vaikka toki sitäkin, jos asiakas niin haluaa.

– PT (=personal trainer) on rinnalla kulkija, joka tukee asiakkaan tavoitteekseen asettamien elämänmuutosten toteutumista kaikin tavoin. Tässä työssä kiehtoo se, että tulokset syntyvät todellisuudessa ihmisen korvien välissä, eivät suinkaan pelkästään kuntosalilla tai ruokalautasella.

– Opettajankoulutus tukee loistavasti PT:n työtäni. Aikuisten kanssa pääsen hyödyntämään myös sellaisia koulutuksen ja elämänkokemuksen tuomia taitoja, joita ei lasten kanssa pysty samassa laajuudessa toteuttamaan. Sen lisäksi että olen itse intohimoinen liikkuja ja haluan jakaa liikunnan ilosanomaa aikuisille samalla tavalla kuin jaan sitä oppilaille liikuntatunneilla, juuri ihmisen kokonaisvaltaisen kehittymisen huomaaminen on PT:n arjessa palkitsevaa, Saila Hilvola perustelee toisen työnsä hienouksia.

Monipuolisen liikunnallisen taustan omaava Hilvola on löytänyt voimaharjoittelusta oman juttunsa. Kilpailuhenkisenä ja tavoitteellisena liikkujana matka kulkee kohti ensi syksyn body fitness -kisoja. Hänen henkilökohtainen valmentajansa on valtakunnan julkkis Jari ”Bull” Mentula.

Viime keväänä Hilvola päätti toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa ja kouluttautui syksyllä PT:ksi Fitfarmin koulutuksessa. Hän työskentelee kuntosali Sporttimekassa, mutta asiakasyhteistyö ei ole kiinni salijäsenyydestä. FullFocus PT Saila Hilvola toiminimellä työskentelevä Hilvola alleviivaa jo yrityksen nimessä ajatusmaailmaansa.

– Ihminen on kokonaisuus, ja kaikkeen tekemiseen täytyy keskittyä täysillä ja kokonaisvaltaisesti, ei pelkkiä treeni- tai ruokamääriä tuijottaen. “Täysillä tai ei ollenkaan” on oma mottoni ihan kaikilla elämän osa-alueilla.

Mielikuva PT:n työstä on hänen mukaansa syntynyt aivan liiaksi juuri fyysisen valmentajan näkövinkkelistä, kun loppupelissä kyse on henkisen ja fyysisen puolen yhteensovittamisesta.

– Tulokset ovat useimmiten kiinni juuri mielen kehittämisestä. Se on kiehtova maailma.

Henkilökohtaisen valmentajan palkkaaminen nähdään useimmiten nopeana painonpudotuksen toteuttajana, joka suunnittelee ravinto- ja liikuntaohjelmat. Tai toisena vaihtoehtona lihasmassan kasvattamisen ammattilaisena.

– Minun ajatuksissani PT on paljon muuta. Tavoitteet lähtevät aina asiakkaasta, ja PT:n tehtävänä on olla opastaja ja rinnalla kulkija tavoitteisiin pääsemiseksi siten, että kokonaisuus – keho ja mieli – pysyy kasassa. Painonpudotus voi olla yksi tavoite, mutta parin kuukauden äkkirutistus ei ole pysyvä ratkaisu. Tarvitaan laajempi kokonaisuus, elämäntapamuutos, jotta tulokset ovat pysyviä.

Saila Hilvolan mielestä ei ole kahta samanlaista ratkaisua asiakkaan elämänmuutoksen. Jokaisen ihmisen perhetausta, työ, terveys, ajankäyttö ja harrastukset vaativat tapauskohtaisen ohjelmansuunnittelun.

– Ensin on tiedettävä tavoite, vasta sen jälkeen mietitään toteutuksen reunaehdot. PT:n työ on arvioida kokonaisuus. Luottamuksen syntyminen asiakkaan ja PT:n välille on tärkeää, koska esimerkiksi työ- tai perheongelmat, sairaudet ja ajankäytön mahdollisuudet vaikuttavat laadittavaan ohjelmaan. Ja tietysti ravinto.

Ravinnosta puhuessaan Hilvola huomauttaa, että moni ajattelee syövänsä terveellisesti, ja silti paino ei putoa tai lihas kasva. Todellisuudessa moni syö aivan liian vähän ja hiilihydraatteja vältellään, mikä pistää elimistön stoppitilaan.

– Ravinto on tärkeä osa-alue. Ruoka on ihmisen polttoainetta. Autokin pysähtyy, jos bensa loppuu, ja meno tökkii, jos tankissa on väärää polttoainetta. Ruuasta voi löytyä ratkaisu moneen pulmaan.

Liikkumista vasta aloitteleva syyllistyy usein liian rajuun alkuvauhtiin – ja kyllästyy nopeasti.

– Suurin osa harjoittelee alkuvaiheessa liian lujaa, kun tavoitteisiin halutaan heti ja nyt. Tarvitaan malttia ja aikaa, tulokset tulevat ajan kanssa.

Hilvolan suunnitelmissa on aloittaa keväällä nuorille aikuisille (17–23-v.) suunnattu valmennusryhmä, jonka pääpointti on itsensä kehittäminen kokonaisuudessaan, kuntosaliharjoittelu yhtenä tärkeänä osa-alueena.

– Se on pitkällä aikajänteellä myös kansanterveydellinen ja -taloudellinen kysymys. Liikkumattomuus käy kalliiksi. Tähän etsin yhteistyökumppaniksi sponsoria, sillä nuorille aikuisille normaalit valmennushinnat muodostuvat usein esteeksi valmennukseen lähtemiselle, Saila Hilvola suunnittelee.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset