Kaupunkiuutiset

Saksalaisia mestareita ja keskiajan naiskohtaloita

Tarinmaan kylän vehreä maisema, Pyhän Laurin kirkko ja sitä ympäröivä hautausmaa istutuksineen sekä Laurinmäen luonto. ja kulttuurialue ovat valmiina vastaanottamaan kesäisiä konserttivieraita.

Perinteinen Janakkalan barokki starttaa ensi perjantaina klo 18 Pyhän Laurin kirkossa, jossa sopraano Kaisa Dahlbäck ja Aapo Häkkinen fortepianossa esittävät muun muassa Carl Philip Emanuel Bachin, Schubertin ja Beethovenin lauluja.

– Ensimmäisessä konsertissa liikutaan klassisismin ympärillä, kun taas muissa kuljetaan keskiajasta renessanssiin, barokkiin ja aina kansanmusiikkiin asti, taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen kuvailee.

– Kaikissa esityksissä kuullaan musiikkia juuri niillä soittimilla, joille teokset on alun perin sävelletty. Se on aika harvinaista. Fortepiano on esimerkiksi soinniltaan hyvin erilainen kuin moderni jälkeläisensä.

 

Lauantaina kello 11-15 on vuorossa Lasten Barokki Laurinmäellä. Ohjelmassa on Anni Elosen ja Louna Hosian esittämä musiikkisatu Prinsessa ja sikopaimen, taidetyöpaja sekä kirkon urkujen esittely.

Illalla kirkossa kello 18 kaikuvat J.S. Bachin ja pohjoissaksalaisen urkukoulukunnan sävelet Miklos Spányin tulkitsemana.

– Unkarilainen Spányi oli meillä viime vuonna cembalistivieraana, Häkkinen sanoo.

– ohjelmassa on sekä Bachiin suuresti vaikuttaneiden edeltäjien sävellyksiä että Bachin varhaisia töitä. Noihin aikoihin syntyi kokonaan uusi urkutekniikka, joten teoksissa on instrumentaalista loistoa, kokeilunhalua ja suuria kontrasteja.

 

Keltaisen talon kulttuurikahvilassa nautitaan lauantaina kello 20 Kansanmusiikkia ja iltapalaa. Aira Maria Lehtipuu barokkiviulussa ja Aapo Häkkinen virginaalissa tarttuvat suomalaisiin sävelmiin 1700-luvulta nykypäivään.

Festivaali huipentuu sunnuntaina kello 18 kirkossa, jossa sopraano Tuuli Lindeberg ja Helsingin Barokkiorkesterin yhtye tulkitsevat keskiajan ja renessanssin naiskohtaloita Secretz regretz -konsertissa.

– Laulujen valinnassa on lähdetty liikkeelle teksteistä, joita kohtaan Tuulilla on hyvin voimakas mielenkiinto, yhtyeessä soittava Anna-Maaria Oramo, kertoo.

– Mukana on naissäveltäjien tuotoksia aina 1100-luvulta renessanssiin asti.

Ennakkoliput Ticketmasterista, lisätietoja sivulla www.janakkalanbarokki.fi.

Janakkalan Barokki pe-su 29.6.-1.7.

 

 

 

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset