Kaupunkiuutiset

Salaamisen ja viestijoukkojen historiaa

Museo Militarian uusittu salauslaitehuone avautuu sunnuntaina. Samana päivänä järjestetään luento viestijoukkojen historiasta. Tapahtumat liittyvät viestijoukkojen 100-vuotisjuhlavuoteen.

Salauksella pyritään säilyttämään ja välittämään tietoa muodossa, jossa ulkopuolinen ei pysty sitä ymmärtämään. Viestejä on salattu sotilaallisissa tarkoituksissa tuhansien vuosien ajan.

Museo Militarian uusi näyttelyosio ”Salattua! Puolustusvoimien salauslaitteet” esittelee kryptografian eli salaamisen historiaa Puolustusvoimien käyttämien laitteiden kautta. Näyttely havainnollistaa, miksi salaustoiminta on tärkeää asevoimille, ja esittelee keinoja, joilla viestejä on salattu. Esillä on niin manuaalisia salauskiekkoja ja -viivaimia, mekaanisen salausalgoritmin tuottavia sähkö- ja käsikäyttöisiä salauskoneita sekä digitaalisia, mikroprosessoritekniikkaan perustuvia laitteita. Näyttelyn helmi on museon omiin kokoelmiin kuuluva saksalainen Enigma.

 

Salattua! avautuu Museo Militarian päärakennuksen toisessa kerroksessa sunnuntaina 25.2., ja se esitellään yleisölle pienoisopastuksella klo 13. Opastus sisältyy pääsylipun hintaan.

Opastuksen jälkeen klo 14 eversti evp Seppo Uro luennoi aiheesta ”Sata vuotta viestijoukkoja Suomessa”. Luento pidetään päärakennuksessa. Luennolle on vapaa pääsy. Luento kestää noin tunnin.

Salauslaitteita ja viestijoukkojen historiaa Museo Militariassa 25.2.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset