Kaupunkiuutiset

Salaisuuksien rasia

Monesti museoihmisiltä kysytään mikä on kokoelman hienoin esine. Sitä on vaikea valita, koska asiaan vaikuttaa niin moni seikka.

Puinen, taidokkaasti koristeltu rasia teki minuun kyllä vaikutuksen. Siinä oli selkeästi jotakin ylimääräistä. Hienoisen salapoliisityön tuloksena liukuvan kannen alta löytyi kätkö. Siellä oli kaksi kirjoitusterää ja pieni puukko. Sisältö oli sen ajan vankilan kiellettyjä esineitä. Vankien kirjeiden lähettäminen oli säädeltyä ja toisiin vankeihin ei saanut pitää yhteyttä. Ylimääräiset kirjoitusvälineet tuli kätkeä. Luultavasti puukkoa käytettiin niin ikään kielletyn tupakan käsittelyyn.

Kannen sisäpuolelle oli kirjoitettu lyijykynällä Johan Henrik Juth 1886. Vanki oli vuonna 1886 istunut Turun Kuritushuoneessa elinkautista tuomiota kolmannen kerran tehdystä murrosta. Kokoelmassamme oli myös hänen valokuvansa. Kolmekin eriaikaista. Niiden yhteydessä on aina myös vangin perustiedot.

Hän oli syntynyt Uudessakaarlepyyssä vuonna 1859. Hän menetti äitinsä 14-vuotiaana ja isää ei kirkonkirjoissa mainita. Vankilassa hän sairasti ja kuoli lokakuussa 1891. Omaa perhettä hänellä ei ollut.

Johan Juthilla oli selkeästi kädentaitoja, jotka olisivat elättäneet hänet siviilissäkin. Kakolassa, Turun kuritushuoneessa, vankien työtoimintana oli puutyöverstas. Siellä hänen taitoaan varmaankin hyödynnettiin, mutta hän sai aikaan myös luvattoman rasian, joka takavarikoitiin.

Rasiaa voi ihailla Vankilamuseon näyttelyssä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset