fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Salla Laurinolli katsoo maisemaa kaukaa ja korkealta – Minne hän seuraavaksi suuntaa mielenkiintonsa?

Salla Laurinollin maisemamaalauksissa on ilmavuutta ja olemisen keveyttä. Taustalla teokset Kuva: Riikka Helenius
Salla Laurinollin maisemamaalauksissa on ilmavuutta ja olemisen keveyttä. Taustalla teokset Kuva: Riikka Helenius

Hämeenlinnalaisen kuvataitelijan Salla Laurinollin tuoreimmissa, ilmavissa maisemamaalauksissa ollaan korkealla ja näkymä avartuu kauas. Laurinolli käsittelee paikan kokemisen tematiikkaa.

– Katsaus paikan historiaan avaa maiseman merkityksen esimerkiksi mittauksen kohteena, tarkentuvina karttoina tai vallankäytön välineenä, taiteilija toteaa.

Laurinollin näyttely Maisemaan kätketty on parhaillaan esillä Galleria Koneessa. Kaikki teokset ovat valmistuneet alkuvuoden 2019 aikana.

 

Korkealla oleminen ilmestyi Laurinollin maalauksiin 2010-luvulla, mutta retkeily, kartat ja korkeat paikat ovat kiehtoneet taiteilijaa lapsesta saakka. Laurinollia inspiroi myös luonto, valo ja ihmisen jäljet ympäristössä.

– Korkealta näkee kauas ja hahmottaa itsensä osana suurempaa kokonaisuutta. Avautuva maisema saa aikaan vapauden tunteen ja kosketuksen historian kerroksiin.

– Minua ovat kiinnostaneet viime vuosina 1700–1800-lukujen kansainvälisen tutkimusmatkailun paikat ja mittauspisteet Suomessa sekä Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa, erityisesti Struven ketju, jota tutkin jo viime kesän näyttelyssäni, taiteilija kertoo.

Struven ketju on 2 820 km pitkä kolmiomittausketju Pohjoisen jäämeren ja Mustanmeren välillä. Sen avulla selvitettiin maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla.

– Voisin tutkia näitä teemoja loppuelämäni ajan. Haluan jatkaa maisemasta syvemmälle historian kerrostumiin. Ensi kesänä lähden laskeutumaan alemmas, maata kohti, Laurinolli kaavailee.

Myös hiljaisuus ja hiljaisuuden etsiminen ovat tärkeitä teemoja taiteilijalle. Gallerian takaseinälle on ripustettu teos Hiljaisuus, jossa Laurinolli pohtii, miltä hiljaisuuden kokeminen voisi näyttää.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset