Kaupunkiuutiset

Sallivampi linjaus voitti

Periaatteellinen näkemysero vapaa-ajan asuntojen muuttamisesta vakituiseksi asunnoksi sekä rantarakentamisen salliminen vakituisille asunnoille ei ole väistynyt Hämeenlinnan kaupunginvaltuustosta.

Asiasta sikisi vilkas keskustelu maanantaisessa kokouksessa, kun valtuusto hyväksyi kaupungin maankäytön linjaukset. Nykyiseen paikalliseen poliittiseen toimintatapaan kuuluen ensin käytiin yhtä pitkä keskustelu muotoseikoista kuin itse asiasisällöstä.

Etenkin vihreät, mutta valtaosa myös sosialidemokraateista sekä kristillisdemokraateista olisivat halunneet paljon jyrkemmän rajauksen asunnon käyttötarkoituksen muutokselle ja uudelle rantarakentamiselle, kuin nyt linjattiin.

Hauholaisvaltuutetut Jari Koskinen (kok.) ja Hannu Kärpänen (kesk.) muistuttivat eturintamassa siitä, että rannoille on rakennettu tuhansia vuosia ennen kuin vapaa-ajan asuntoja oli edes keksitty.

– Hölmöä tiukan sääntelyn aiheuttamassa lopputuloksessa olisi paljon. Vanhassa kiinteistössä, jossa ei ole mitään vesijärjestelmiä, saa asua vakituisesti vaikka kuinka isolla porukalla, mutta uudenaikaisesti varustellussa vapaa-ajan asunnossa ei saisi asua ympärivuotisesti, Jari Koskinen otti esimerkin.

– Maaseudulle uutta rakentavat varmasti tietävät, että laki säätelee muun muassa jätevesiratkaisut erittäin tarkasti. Ei siellä eletä kuin pellossa, lammilainen sosialidemokraattien valtuutettu Mauri Ojamäki puolusti sallivampaa linjaa.

– Vakituinen asukas on varmasti vastuullisempi asuja kuin satunnainen kävijä, keskustan Antti Leinikka säesti.

Kaupungille myös imagokysymys

Sallivampaa linjaa ajaneiden keskuudessa asuntojen käyttötarkoituksen muuttaminen vakituiseksi asunnoksi nähtiin Hämeenlinnan kaupungin kannalta selkeästi myös imagokysymyksenä. Hämeenlinnassa on nykyisin noin 8 000 loma-asuntoa.

– Kieltoihin perustuva sääntely ei anna positiivista kuvaa kaupungistamme, todisteli useampi valtuutettu. Alkuperäisessä päätösehdotuksessa nähtiin myös hyvin kielteinen arvolataus haja-asutusalueen rakentamista vastaan.

Vihreiden Päivi Sieppi halusi entistä tiiviimmän yhdyskuntarakenteen, jossa hänen mukaansa ympäristöä rasittava hajautettu rakentaminen olisi säädeltävä nykyistä tiukemmin. Vihreät myös nokittelivat kärkkäästi vasemmistoliiton linjauksia, jotka puolsivat sallivampi ratkaisuja.

Valtuusto rukkasi alkuperäistä ehdotusta äänestyspäätöksellä (38–21) sallivampaan suuntaan.

Jo ennen varsinaista sisältöratkaisua äänestettiin kertaalleen siitä, pitääkö kaupungin maankäytön suunnittelun linjaukset palauttaa uudelleen valmisteluun. Kari Ilkkala (ps.) olisi halunnut uuden valmistelun, koska nyt on käytössä kaksi erilaista dokumenttia. Kahdella dokumentilla toimeentulevat näkivät palautuksessa vain lisätyötä ylikuormitetulle henkilöstölle.

Varsinkin Ilkkala ja Kärpänen kritisoivat sitä, ettei edellistä dokumenttia löydy mistään valtuutettujen käyttöön. Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala hankki sen tietokoneen näytölle muutamissa kymmenissä sekunneissa.

Jatkuvaa muutosta

Keskustelua synnytti myös lasten ja nuorten lautakunnan puitesopimus. Kokoomuksen Helena Lehkonen oli harmissaan siitä, että tilanteet muuttuvat monella tasolla niin nopeasti, ettei mukana pysytä.

– Valtiolta tulee uudistuksia jatkuvasti. Hämeenlinnassa törmäämme nykyisin tuon tuosta kiinteistöongelmiin, joista poikii joka kertaa satojen tuhansien eurojen lisälasku. Pitkäjänteinen suunnittelu jää jalkoihin, Lehkonen murehti.

Hän painotti, että jatkossa tilojen monikäyttöisyys ja niiden tehokas käyttö tulevat korostumaan. Kokoomuslainen Kaija-Leena Savijoki oli harmissaan myös siitä, etteivät perheet saa edes tietoa siitä, missä ekaluokkalaiset aloittavat syksyllä koulutaipaleensa.

Puitesopimuksen käsittelyn yhteydessä Johannes Koskinen (sd.) epäili uuden sote-ratkaisun tuovan lisäkerrointa muun muassa kouluterveydenhuoltoon, kun samassa paikassa on kaksi tuottajaa– maakunnallinen sote-alue ja opetuksesta vastaava kunta.

Hätilän alueen rakennuskieltopäätöksistä tiedottaminen poiki valtuutetuilta tiukkaa kritiikkiä virkamieskunnalle. Alueen asukkaat eivät saaneet lainkaan luvattua tietoa aikataulun mukaisesti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset