Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Salon veljeksistä tuli saksanleijonia – Löwen Frankfurtin jääkiekkojoukkueen valmennus on edelleen hämeenlinnalaisten käsissä

Mari, Jooa ja Olli Salo lähtevät pian Valtterin perässä Frankfurtiin. Kuva: Lea Karmala
Mari, Jooa ja Olli Salo lähtevät pian Valtterin perässä Frankfurtiin. Kuva: Lea Karmala

Jääkiekkovalmentaja Olli Salo on odotellut alkukesän kotonaan Hämeenlinnassa varmistusta siitä, milloin hän pakkaa tavaransa ja suuntaa kohti Saksaa. Hän ottaa ykköskoutsina huomaansa DEL 2 -liigan huipulla pelaavan Löwen Frankfurtin. Samasta seurasta Matti Tiilikainen tuli keväällä päävalmentajaksi HPK:hon.

– Kaikki on vielä auki, mutta viimeistään 1. elokuuta sinne olemme menossa. Kukaan ei vielä tiedä, milloin kausi käynnistyy. Sopimukseni piti alkaa jo toukokuussa, mutta koronan takia se siirtyi. Nyt olen ollut virallisesti isyyslomalla, muuten nekin lomat olisivat jääneet pitämättä, Salo kertoo.

Mari-vaimo ja yksivuotias Jooa-poika muuttavat isän mukana.

– Alusta asti oli selvää, että koko perhe tulee mukaan, muuten en olisi lähtenytkään. Mari taitaa olla kaikista kovimmin lähdössä, Olli naurahtaa.

– Olen koko elämäni asunut Hämeenlinnassa, joten tämä tekee hyvää. Jooan kanssa päivät menevät siellä nopeasti, Mari tuumaa.

Kaupunki ennestään tuttu

Ollin pikkuveli Valtteri Salo aloittaa jo kolmannen vuotensa Löwenin (suomeksi leijonat) maalivahtivalmentajana. Kesäkuu kului Hämeenlinnassa, mutta jo heinäkuuksi hän palasi Saksaan.

Valtteri majailee Frankfurtissa asunnossa, jonka vuokranantaja asuu samassa talossa. Hän kertoo viihtyvänsä mainiosti, koska isäntäperhe on ”aivan huippu”.

– Talossa asuu perheen poikakin, joka on vuoden minua nuorempi. Hänen kanssaan paljon pyörimme, futispeleissä ja muualla. Ensimmäisen vuoden jälkeen tuli vähän sellainen olo, että haluaako sieltä enää poiskaan, ja tunne on myöhemmin vain vahvistunut, hän kertoo.

Ollille ja Marille kaupunki on ennestään hieman tuttu, mihin liittyy oikeastaan ihan vinha sattuma.

– Kun tapasimme Marin kanssa, meidän ensimmäinen yhteinen reissumme oli pitkä viikonloppu Frankfurtissa. Silloin ei ollut vielä mitään jääkiekkoon liittyvää. Viime syksynä kävimme siellä uudestaan, ja se taas oli ensimmäinen lomareissu Jooan kanssa. Silloin jo kävimme Löwenissä keskustelemassa asioista.

Hyvä hetki lähteä

Päävalmentajan pesti ulkomailla on ollut Ollin jonkinlaisena haaveena siitä lähtien, kun hän vietti nuorena viisi vuotta Innsbruckissa jääkiekon parissa. Viimeiset neljä vuotta hän valmensi Ilvestä kakkoskäskijänä.

– Aika Ilveksessä oli loistava. Sain todella toteuttaa itseäni ja kehittyä, jäi vain hyviä muistoja. Olen tosi kiitollinen heille kaikesta, hän kehuu tamperelaisseuraa.

Kun Olli kartoitti Ilveksen jälkeistä tulevaisuuttaan, hän neuvotteli myös muiden suomalaisten seurojen kanssa. Juuri nyt tuntui kuitenkin hyvältä hetkeltä lähteä ulkomaille.

– HPK:n kanssa kävin keskustelut jo vuosi sitten kesällä, hän kertoo.

”Siellä on pakko voittaa”

Frankfurtissa peli on kovaa, ja siellä odotetaan vain ja ainoastaan liiganousua. Löwenillä onkin Ollin mukaan mahdollisuus kohottua tulevaisuudessa suureksi seuraksi koko Euroopassa.

– Haaste on itselleni iso. Siellä on pakko voittaa, hän hymähtää.

DEL-liigaan nousee ensi keväänä yksi joukkue pelaamalla. Kolme seuraa on maksanut lisenssimaksun, Löwenin lisäksi Kassel ja Bietigheim, ja vain yksi niistä voi paikan saada.

Suomessa Löweniä voisi verrata Valtterin mukaan ehkä HIFK:hon. Kaupungin talousalue on iso ja vahva, ja seura herättää intohimoja.

– Kaikki haluavat voittaa meidät väkisin. Asetelma tuo peleihin aina hyvän lisämausteen, hän kuvailee.

Kielitaidosta apua

Keskinäisen yhteistyön veljekset uskovat sujuvan Saksassa hyvin.

– Valtsulla on veskarit, minä en puutu niihin, Olli sanoo.

– Näen pelkkiä hyviä asioita. Ajattelemme pelistä pitkälle samalla tavalla, mutta minulla ei ole isoa osaa siihen, miten joukkue pelaa, Valtteri komppaa.

Löwenin valmennuskieli on englanti, mutta Ollilla on myös saksa hallussa. Hän onkin ottanut jo yhteyttä pelaajiin ja puhunut näiden kanssa maan kieltä.

– Olen soitellut heille kesän mittaan, ja he ovat ottaneet sen positiivisesti vastaan, että olemme pystyneet kommunikoimaan saksaksi. Se helpottaa monia asioita, keskusteluja ja kanssakäymistä.

Suomalaisilla hyvä maine

Niin kuin aiempinakin vuosina Löwenin tiimiin kuuluu kaksi muutakin hämeenlinnalaistaustaista ammattilaista, apulaisvalmentaja Marko Raita ja huoltaja Lasse Jokinen. Suomea he eivät kuitenkaan toisilleen puhu silloin, jos yksikin muunmaalainen on tilanteessa läsnä.

Suomalaisia pelaajia Löwenissä ei toistaiseksi ole, mutta Ollin mukaan se on kyllä mahdollista.

– Etsimme vielä yhtä puolustajaa ja ehkä yhtä sentteriä. Vähän vielä on sentteriosasto auki. Katsotaan tuleeko suomalaisia.

Valtterille jo tutuista pelaajista Olli ei ole kauheasti häneltä välittänyt kuulla ennakkoon.

– Haluan luoda heistä oman käsitykseni. Itselläni on valmentajana isossa osassa pelaajien kanssa jutteleminen, siten pääsee paremmin pelaajaan kiinni ja luomaan suhteen, hän perustelee.

Salojen mukaan Tiilikaisen Matti jätti Löweniin perinnöksi mainion harjoituskulttuurin ja tietynlaisen ammattimaisuuden.

– Meillä suomalaisilla on siellä hyvä maine, tekemisiimme ollaan oltu tyytyväisiä. Kaksi vuotta putkeen on voitettu runkosarja, Valtteri kertoo.

Vaimo täysillä mukana

Mari suunnittelee käyvänsä ahkerasti katsomassa Löwenin pelejä, joissa on tunnelma aina korkealla. Ennen Olliin tutustumistaan häntä ei kiinnostanut lätkä pätkääkään. Nyt hän haluaa koko ajan tietää, missä mennään.

– Yllättävän paljon Mari on oppinut jääkiekosta, osaa jo kysellä ikävä kyllä oikeitakin kysymyksiä. Mutta ei meillä kotona lätkää pelata, se on kiva asia, Olli sanoo.

Mari aikoo myös jatkaa aiemmin netissä aloittamiaan saksanopintoja.

– Jotain ymmärrän jo, kun olen kuunnellut Ollin puhuvan puhelimessa. Mutta saa nähdä, oppiiko Jooa saksan ennen minua ja ennen suomea.

Vieraassa kaupungissa Mari arvelee viettävänsä pojan kanssa paljon aikaa kotona, mutta myöhemmin hän haluaisi viedä tämän vaikka johonkin kerhoon, jossa tapaisi muita lapsia. Suomesta taas on luvannut tulla jo paljon porukkaa vierailulle kauden aikana.

– Jotkut ovat ostaneet jo lentojakin. Sinne on helppo tulla – nopea lento, ja kenttä on ihan kaupungissa.

Suomalaisia ruoka-aineita Frankfurtiin ei juurikaan kannata viedä, sillä kaupungista löytyy Suomi-kauppa.

Tulevaisuus avoin

Kun Ollilta ja Valtterilta kysyy, missä he mahtavat olla viiden vuoden päästä, Valtteri vastaa nopeammin.

– Jos vaikka DEL:ssä. Minulla ei ole kiire takaisin. Viihdyn siellä sen verran hyvin. Mutta totta kai, olisihan se hienoa olla vielä joskus omassa kasvattajaseurassa (HPK). Kyllä se sisällä sykkii se oranssi.

Olli ei osaa vielä liikaa miettiä tulevaa, mutta viiden vuoden päästä Jooa on pian menossa kouluun, ja se vaikuttaa perheen päätöksiin.

– Toivottavasti olen silloin jossain kunnianhimoisessa ja isossa seurassa päävalmentajana. Voidaan olla jossain ulkomaillakin. Hämeenlinnasta olen kotoisin, ja HPK:lla on iso merkitys lähtien papastani (Lenni Lainesalo). Kun jonain päivänä on edessä paluu Suomeen, kaikki on mahdollista.

Olli Salo

Syntynyt 21.5.1983 Hämeenlinnassa.

Juniorivuodet HPK:ssa hyökkääjänä.

2004–06 Suomi-sarjassa Heinolan Kiekossa.

2011–15 HPK:n A-nuorten päävalmentaja: 2012 SM-pronssia, 2013 SM-kultaa, 2015 SM-hopeaa.

2015–16 HPK:n kehityspäällikkö ja loppukaudella liigajoukkueen päävalmentaja.

2016–20 Ilveksen kakkosvalmentaja.

2017–19 nuorten maajoukkueen kakkosvalmentaja: 2019 MM-kultaa.

2020–2021 Löwen Frankfurtin päävalmentaja.

Valtteri Salo

Syntynyt 29.1.1990 Hämeenlinnassa

Juniorivuodet HPK:ssa maalivahtina.

2011–13 Forssan Palloseurassa.

2014–18 HPK:n juniorijoukkueiden maalivahtivalmentaja.

2018– Löwen Frankfurtin maalivahtivalmentaja.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset