Kaupunkiuutiset

Sampsa Indrén kuvaa elämän kiertokulun kauneutta

GalleriaKONEessa on esillä lokakuussa kuvataitelija Sampsa Indrénin (s. 1975) maalauksia ja piirustuksia esittelevä Luuta, nahkaa, sulkaa ja karvaa -niminen näyttely. Indrén kuvaa elämän kiertokulun kauneutta kaikkine ristiriitaisuuksineen.

– Minua kiehtoo elämä kaikessa sykkivässä sekamelskassaan, loppumaton rappeuman tila, jossa uutta syntyy, vanhaa kuolee ja oleva arpeutuu, taiteilija pohtii.

Indrénin realistiset teokset pysäyttävät tarkoilla yksityiskohdillaan. Kuva-aiheet sisältävät yleensä jonkin ristiriitaisen tunneyhtälön, joka jää vaivaamaan mieltä.

– Olen ladannut töihin tunteita, joiden toivon välittyvän katsojille. Kukin katsoja voi tulkita töitäni omalla tavallaan.

Indrén on kuvannut piirroksissaan ulkoluodoilta, Porkkalasta löytämiään linnunraatoja. Hän näkee yhdeksi taiteen tehtäväksi muistuttaa meitä kuolevaisuudestamme.

– Kuoleman teema on seurannut ja kiinnostanut minua jo pidempään. Nykymaailmassa piilotellaan kuolemaa. Valtaosa visuaalisesta materiaalista käsittelee muuta, kuin elämän rajallisuutta. Esimerkiksi mainosestetiikka pyrkii luomaan illuusion ikuisesta nuoruudesta. Itse koen kuoleman äärimmäisenä rajana, joka piirtää elämän eläväksi.

Teokseen ”Kumijalanjälki” Indrén on kuvannut kuolleen oravan ja teokseen ”All Empires Fall” keinuhevosen raadon. Vaikka Indrén kuvaa raatoja, piirrokset eivät ole synkkiä. Kuvista löytyy myös huumoria, esimerkiksi teoksessa ”ROLFMAO” varis nauraa itsensä kipeäksi.

Suurissa maalauksissa Indrén pääsee ilottelemaan lihalla.

– Isommissa maalauksissa mallina on vaimoni. Vaimo on lähtenyt ihailtavan rohkeasti mukaan, taiteilija kiittelee.

Teokseen ”Lämmin syli” Indrén on maalannut naishahmon kaunistelematta, isona ja hieman uhkaavana.

– Osallistuin viime keväänä näyttelyyn Murmanskissa. Paikalliset viranomaiset sensuroivat tämän maalauksen pois näyttelystä, Indrén kertoo.

Indrén on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto Yliopiston kuvataiteen linjalta vuonna 2012. Hän asuu Porvoossa ja työskentelee Espoossa.

– Minulla on työhuone vanhassa, purku-uhan alla olevassa teollisuushallissa, jossa on korkeat huoneet ja isot ikkunat. Haaveenani on päästä työskentelemään myös ulkoluodoilla, taiteilija juttelee.

Indrén suunnittelee jo seuraavia näyttelyitä Galerie Toolboxiin Berliiniin, Walesiin ja Voipaalan taidekeskukseen ensi vuonna.

Sampsa Indrénin maalaukset ja piirustukset ovat näytteillä GalleriaKONEessa Verkatehtaalla 25.10. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset