Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Samu Raatikainen kuvaa muutoksia maisemassa

Samu Raatikainen tutkii Rough Cuts² -näyttelyissä mm. ihmisen aiheuttamaa muutosta metsässä. Maalauksessa "Tide catcher" on maisema Pohjois-Englannista. Virrassa on pato, johon kasaantuu erilaisia aineksia.

GalleriaKONEessa on esillä syyskuussa turkulaisen kuvataiteilija Samu Raatikaisen näyttely ”Rough Cuts²”. Näyttelyn nimi viittaa uudistumiseen, muutokseen ja luonnossa tapahtuvaan jatkuvaan liikkeeseen.

– Maalaukseni ovat kollaaseja ajallisista tapahtumista, taiteilija toteaa.

Raatikaista kiinnostaa karttojen ja tieteellisestä kuvastosta tuttujen poikkileikkausten pelkistetty kuvakieli ja tapa välittää informaatiota. Rough Cuts -näyttelyissä hän tutkii myös ihmisen aiheuttamaa muutosta metsässä.

– Olen valokuvannut kantoja ja puunrunkojen leikkuupintoja hakkuualueilla Turussa ja metsämaisemaa Pohjois-Englannissa, missä appivanhempani asuvat. Valokuvat ovat toimineet maalausteni pohjatyönä.

Peräseinällä katseen vangitsee suurikokoinen, 250 x 370 cm maalaus ”Tide catcher”. Teoksessa on maisema Pohjois-Englannista. Virrassa on pato, johon kasaantuu sammalta, risuja ja muita aineksia. Sisäänkäynnin puoleiselle sivuseinälle ripustetut pienemmät maalauksen toistavat yksityiskohtia Tide catcher -teoksesta.

Vuoden 2003 nuori taiteilija on uudistunut ja siirtynyt minimalistisesta pistemaalauksesta kohti ekspressiivistä, luonnosta ammentavaa ilmaisua. Raatikainen tutkii erilaisia työskentelytapoja ja haastaa materiaalien käyttöä. Hän on työstänyt kalvomaisia akryyliväripintoja.

– Siirrän akryyliväripintoja maalauspohjalle kollaasin tapaan. Yhdistelen akryylikalvoista erilaisia kuvioita ja värikombinaatioita. Kasteltua akryylimaalipintaa työstämällä syntyy säikeistä ja yksityiskohdiltaan vivahteikasta muotokieltä, jonka kaltaista en saa aikaan muilla menetelmillä.

Raatikaisen maalauksissa on myös värjättyä akvaariohiekkaa, mineraalirakeita ja grafiittijauhetta. Grafiittiin mies törmäsi sattumalta.

– Löysin kirpputorilta grafiittimöhkäleen, ostin ja jauhoin sen ja kokeilin maalauksiin. Grafiitilla saan teoksiin lyijymäistä pintaa ja heijastumia.

Raatikainen kehottaa tutustumaan töihinsä läheltä, jotta yksityiskohdat; erilaiset materiaalien tekstuurit ja heijastukset erottuvat.

Raatikainen on suorittanut taiteen maisterin tutkinnon Chelsea College of Art & Designissa, Lontoossa vuonna 1997. Hän on asunut useita vuosia Iso-Britanniassa.

– 2010 muutimme Poriin ja kaksi vuotta sitten Turkuun.

Raatikaisella on työhuone Pääskyvuoren entisellä kasarmialueella taiteilijatalo Fimbulissa.

– Kasarmilla työskentelee pari kymmentä taiteilijaa. Tänä vuonna kasarmialueelta ja lähiympäristöstä on hakattu metsää uusien kerrostalojen tieltä.

Samu Raatikaisen ”Rough Cuts²” on näytteillä GalleriaKONEessa, Verkatehtaalla 25.9. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

3.6.2020

Päivän Hämeen Sanomat

5.6.2020

Fingerpori

comic