fbpx
Kaupunkiuutiset

Sana haltuun suomikamun kanssa

Lammilla turvapaikanhakijat pääsevät oppimaan suomenkieltä ja suomalaisuutta paitsi vastaanottokeskuksen opettajien kautta, myös suomikamujen opastamana.

– Suomikamut ovat vapaaehtoisia, jotka haluavat panna oman kortensa kekoon, jotta sotaa ja vainoa eri maahan paenneet ihmiset tuntisivat olonsa tervetulleiksi, selventää pari vuotta toiminnassa mukana ollut Paula Peltonen.

Suomikamutoiminnassa puhutaan nimensä mukaisesti suomea, mutta muitakin kieliä saa käyttää apuna.

– Välillä keskustelua tehostetaan myös elekielellä, sillä aluksi yhteisen kielen löytäminen voi olla haasteellista, Peltonen naurahtaa.

Yhdeksän kuukautta Suomessa viettänyt irakilainen Ibrahim Ali Hussein on kiitollinen paitsi omastaan, myös isänsä Ali Hussein Korsheedin ja äitinsä Jinan Rasim Saeedin saamasta paikasta vastaanottokeskuksessa.

Aluksi hiljainen Lammi kummastutti Bagdadin miljoonakaupungista tullutta perhettä, nyt maalaisrauha maistuu mukavalta.

– Olemme saaneet mitä tarvitsemme; turvaa, hyväksyntää ja lämpimän vastaanoton lämminsieluisilta vapaaehtoistyöntekijöiltä. Samalla haluamme pyytää myös anteeksi, että olemme taakkana yhteisöllenne, hän sanoo nöyrästi.

Suomenkielen makuun grillaten

Suomalaiset eivät ole ainoita, joita saattaa jännittää ensikohtaamista ulkomaalaisen kanssa.

– Suomessa tietyt tavat toimia ovat erilaisia kuin Irakissa. Jos me ulkomaalaiset emme ota asioista selvää, saattaa väärinymmärryksiä syntyä. Esimerkiksi pelkkä puusta poimittu omena voikin olla jonkun toisen omaisuutta, Ibrahim selkeyttää.

Ibrahim ja hänen äitinsä ovat päässeet jo suomenkielen makuun.

– Opettelemme vielä perusteita, rakenteessa on jotain samaa kuin turkinkielessä.

Peltonen on kutsunut koko perheen vieraakseen kesämökilleen. Siitä suomikamutoiminnassa on kyse: turvapaikanhakijoiden sopeutumisen helpottamisesta.

– Suomea voi opetella muutenkin kuin koulunpenkillä, esimerkiksi grillaten tai vaikka sienestäen.

Nuoria tarvitaan

Lammin vastaanottokeskuksen apulaisjohtajan Aija Jantusen mukaan nykyisin lammilaiset ottavat turvapaikanhakijat hyvin vastaan.

Suomikamutoimintaan kaivataan kuitenkin lisää kaikenikäistä väkeä. Uuteen ympäristöön ja yhteisöön saapuneet pakolaiset tarvitsevat verkostoitumista laajalla rintamalla.

Tällä hetkellä pakolaisten kanssa toimii seitsemän suomikamua. Seuraavan kerran ryhmä kokoontuu keskiviikkona 9. syyskuuta kello 16.30 osoitteessa Lamminraitti 18.

– Pelkkä viranomaiskontakti saattaa jättää kovin ohuen jäljen. Kaikkia tarvitaan yhteisiin talkoisiin, Jantunen huomauttaa.

Ohjaaja Hanna Terho puolestaan vinkkaa, että vastaanottokeskuksen nuorille asiakkaille olisi hurjan tärkeää saada seuraa omanikäisistään.

– Suomenkieltä opetellessa myös nuorilla lammilaisilla olisi mahdollisuus kohentaa vaikka omaa englanninkielen taitoaan.

Parhaimmillaan suomikamujen kautta voi saada monimuotoista kulttuuritietoutta ja uusia ystäviä.

– Kaikkiaan ihmiset ovat kuitenkin hyvin samanlaisia, vaikka taustat tai tavat olisivat erilaisia.

Lammin vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä 275 asiakasta. Mainiemen vanhassa kuntoutuskeskuksessa on tarjolla jopa 200 hätämajoituspaikkaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset