fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Sana Mustonen saa vielä juosta vapaana pöpelikössä – Apuraha pelasti taiteilijan "oikeilta töiltä"

Veeti-koira on usein mukana Sana Mustosen metsälenkeillä. Rengossa asuva Mustonen suuntaa metsään aina kun se on mahdollista. Kuva: Tuulia Viitanen
Veeti-koira on usein mukana Sana Mustosen metsälenkeillä. Rengossa asuva Mustonen suuntaa metsään aina kun se on mahdollista. Kuva: Tuulia Viitanen

Lottovoitto, Sana Mustonen huudahtaa.

Hän sai toukokuussa Suomen kulttuurirahaston Hämeen rahaston 12 000 euron apurahan kirjalliseen työskentelyyn.

Mustonen on enemmän kuin onnellinen.

– Kymmenen vuoden työsuhde  Warner Chappelille oli juuri päättynyt ja olen ollut köyhempi kuin koskaan. Nyt saan tehdä puoli vuotta sitä, mitä rakastan eli kirjoittaa.

Warner Chappel päätti Mustosen työsuhteen, koska iskelmä ei enää myy samalla tavalla kuin ennen.

– Muodissa ovat artistit, jotka tekevät itse kappaleensa tai sitten tuottajilla on vakituinen hovinsa, joka kirjoittaa tekstit.

Mustonen silti uskoo, että iskelmä tekee vielä comebackin. Tällä hetkellä iskelmän sanoittamisella ei kuitenkaan pysty elämään.

Hatkat kaupallisuudelle

Tähän asti Mustonen on kirjoittanut kaupallisuuden ehdoilla paljon tilaustöitä, kuten laulujen sanoituksia. Apuraha mahdollistaa taiteellisen työskentelyn omilla ehdoilla.

Mustonen ei ole vielä tarkkaan määritellyt, mitä uusi tuotanto on, mutta jotenkin se tulee liittymään “pöpelikköön”. Se saattaa olla lastenkirja, biisitekstejä tai runokirja aikuisille.

– Sitä elämäni on, olen ja kuljen pöpelikössä. Ihmiset ovat niin vieraantuneita metsästä, että haluan tuoda jollakin tavalla esille metsän hienouden ja ainutlaatuisuuden. Ehkä lähden retkeilemään luontoon, otan kynän ja paperia ja kirjoitan luonnossa luonnosta. Haluan vaikuttua, Mustonen suunnittelee.

Tavoitteena on, että lukija innostuisi ja lähtisi itsekin luontoon ja voisi yllättyä ja ihastua, kuten Mustonenkin.

Hän jaksaa innostua ja ihmetellä luontoa, kuten muhkeita sammalia, isoja kiviä, tien poikki kulkevaa sutta tai isoa hirveä.

Sanoittaja Sana Mustonen viihtyy Rengossa, koska metsät ovat vieressä.

Rengon kylähullu sienestäjä

Mustonen tunnetaan sanoittajana ja Rengon kylähulluna. Naisena, joka sanoo suoraan, mitä ajattelee ja elää oman näköistä elämäänsä kirjaimellisesti Rengon perämetsässä.

Mustosen koti on kuin Peppi Pitkätossun. Ovet ovat avoinna, kissat, koira, pupu ja muut lemmikit juoksentelevat. Välillä kylpyhuoneessa on asunut kukko, välillä muutama kani.

– Nyt kylpyhuone on taas minun. Se on ihanaa. Ei tarvitse varoa papanoita.

Mustosen mielestä aikuisuuteen ei kuulu se, että asiat tyrmää sanomalla ei, koska on aikuinen. Ainoastaan lasten pyynnölle ponista Mustonen on sanonut ei.

– Sille pitäisi olla enemmän tilaa.

“Tarkoitus saada ihmiset tuntemaan”

Mustosen mielestä hänen tehtävänsä on olla “luokan pelle” ja saada ihmiset tuntemaan, lohduttumaan ja iloitsemaan sekä oivaltamaan pieniä asioita.

– Teen sen kirjoittamalla ja elämällä oman näköistä elämää. Eivät asiat ole niin vakavia. Kyllähän tässä voisi heittäytyä synkäksi, mutta miksi.

Kirjoittaminen on Mustosen intohimo. Hän tietää jo aamulla, onko hyvä kirjoituspäivä. Kun sellainen on, hän viivyttää aloittamista.

– Se voi olla yksi sana, välähdys päässä ja tiedän, että tästä syntyy hyvä teksti.

Yli 600 000 euroa tieteelle ja taiteelle

Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahasto jakoi apurahoja yhteensä 608 000 euroa 42 kantahämäläiselle tiede- ja taidehankkeelle.

24 000 euron apurahan saivat muun muassa kirjailija Tapani Bagge, kuvataitelija Heli Huotala, kuvanveistäjä Olli Larjo ja kuvataiteilija Salla Laurinolli.

Hämeenlinnalainen kuvataiteen maisteri Kati Lehtonen saa 24 000 euroa Puiden muotokuvat -teossarjan valmistamiseen.

Muusikko Antti Paranko sai 14 000 euroa säveltämiseen.

Kärkihankkeet

Hämeen rahasto nosti kärkihankkeeksi filosofian tohtori Jaana-Maija Koiviston valmistuvien sairaanhoitajaopiskelijoiden päätöksenteko-osaamista VR-simulaattoripelissä ja VR-simulaattoripelin käyttökokemusta käsittelevään väitöksen jälkeisen tutkimustyön. Rahasto tukee sitä 30 000 eurolla.

Toiseksi kärkihankkeeksi Hämeen rahasto nosti Hattulassa kotipaikkaansa pitävän Mauri Sariola -seura ry:n Mauri Sariolasta kertovan dokumenttielokuvan valmistamisen, jota rahasto tukee 20 000 eurolla.

Myönnetyistä apurahoista noin 68 prosenttia jaettiin tänä vuonna taiteelle ja 32 prosenttia tieteelle. Eri alojen väitöskirjatyöskentelyjä tuettiin seitsemällä apurahalla.

Sana Mustonen

Sai juuri Suomen kulttuurirahaston Hämeen rahastosta 12 000 euroa kirjalliseen työskentelyyn.

Syntynyt vuonna 1970.

Asuu Rengossa.

3 lasta ja lukuisia lemmikkejä.

Sanoittaja. Sanoittanut muun muassa Robinin ”Frontside Ollien” ja Suvi Teräsniskan ”Täydellinen elämä”. Tekee sanoituksia monille suomalaisille iskelmäartisteille ja yhtyeille.

Sanoitukset ovat pärjänneet monissa valtakunnallisissa kilpailuissa.

Kirjoittanut myös kuusi runokirjaa, seitsemäs tulee pian painosta. Kuvittajana on Ulla Kauhanen.

Juttuun korjattu Warner Chappelin nimi  ja oikea runokirjojen määrä 28.5. klo 21.23

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset