Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Sanna Kananojaa kiinnostavat ihmisen ja luonnon voimasuhteet - Miten maisema sopeutuu muokkaukseen?

Halkaistut kalliot kasvustoineen kiehtovat Sanna Kananojaa. Taustalla temperamaalaus Kuva: Riikka Helenius
Halkaistut kalliot kasvustoineen kiehtovat Sanna Kananojaa. Taustalla temperamaalaus Kuva: Riikka Helenius

Kuvataiteilija Sanna Kananojaa kiehtoo luonnon sopusointuinen kaaoksellisuus. Luonto tarjoaa taiteilijalle struktuurien, mallien ja värien aarreaitan. Galleria Koneessa on esillä Kananojan näyttely Halkaistut maisemat, joka kuvaa teiden tieltä räjäytettyjä ja halkaistuja kallioita kasvustoineen. Innoituksen lähteenä toimivat Turun ja Helsingin välisen moottoritien varrella jököttävät halkaistut kalliot.

– Tarkastelen ihmisen ja luonnon voimasuhteita, ajan olemusta ja luonnon kykyä sopeutua vallitseviin olosuhteisiin, taiteilija kertoo.

Tempera omin tekniikka

Kananoja maalaa temperalla.

– Tempera on muovitonta akryyliväreihin verrattuna. Tempera tuo maalauksiin kuultavan pinnan, sillä maalia sivellään ohuina kerroksina. Minulla on tapana sekoittaa pigmenttimuruja kananmunaan kahvikupeissa, taiteilija kertoo.

Peräseinän peittää 220 x 510 cm kokoinen Vuori-teos.

– Galleria Koneessa ei ole nähty ennen näin isoja munatemperalla maalattuja teoksia, Ars-Häme ry:n toiminnanjohtaja Sirpa Taulu toteaa Kananojan suurikokoisista maalauksista.

Näyttelykokonaisuudessa on myös muutamia sinisiä hetkiä. Näyttelyn pienin teos, 33 x 24,5 cm kokoinen Hetkinen on miniatyyriversio maalauksesta Hetki.

Työhuone lähellä luontoa

Kananoja on valmistunut muotoilijaksi Lahden Muotoiluinstituutista vuonna 2003 ja kuvataitelijaksi Turun Taideakatemiasta vuonna 2010. Taiteilija asuu Liedossa ja työskentelee Turussa, Pääskyvuoren vanhalla kasarmialueella sijaitsevassa Taiteilijatalo Fimbulissa.

– Työhuoneeni on lähellä luontoa, metsän reunassa.

Sanna Kananojan Halkaistut maisemat -näyttely on esillä Galleria´Koneessa, Verkatehtaalla 19.10. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset