Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Sanoittajamestari Vexi Salmi jätti ison jäljen suomalaiseen kulttuuriin

Hämeenlinnassa syntynyt sanoittaja Vexi Salmi on menehtynyt varhain tiistaiaamuna nopeasti edenneeseen sairauteen. Salmi sanoitti urallaan tuhansia lauluja Suomen tunnetuimmille artisteille.
Veijo "Vexi" Salmi on kuollut 77-vuotiaana Helsingissä. Kuva: Pekka Rautiainen
Veijo "Vexi" Salmi on kuollut 77-vuotiaana Helsingissä. Kuva: Pekka Rautiainen

Sanoittaja, tuottaja ja kulttuurialan vaikuttaja Veikko ”Vexi” Salmi on kuollut.

Vuonna 1942 syntynyt Salmi kuoli 77-vuotiaana tiistaiaamuna varhain Terhokodissa Helsingissä. Tiedotteen mukaan hän kuoli nopeasti edenneeseeen vaikeaan sairauteen. Hämeenlinnassa syntynyt mutta Helsingissä pitkään asunut Salmi olisi syyskuun 21. päivänä täyttänyt 78 vuotta.

Kuolemasta tiedotti tiistaina kulttuuriviestintään erikoistunut Svart-viestintätoimisto Salmen omaisten puolesta.

Irwinin työpari

Kaurialassa lapsuudessaan asunut Salmi tuli tunnetuksi erityisesti muusikko Irwin Goodmanin laulujen sanoittajana. Goodman eli Antti Hammarberg ja Salmi tutustuivat toisiinsa jo lapsina ja ystävystyivät. Työmiehen lauantai ja Rentun ruusu ovat muutamia esimerkkejä Salmen mittavasta tuotannosta.

Hämeen Sanomille vuonna 1992 antamassaan 50-vuotishaastattelussa vuonna 1992 Salmi kertoi, ettei hän koskaan kadehtinut suursuositun Goodmanin ykkösasemaa.

– Irwinhän teki raskaimman työn. Laulajalla pitää olla esiintymisvietti, minulla sitä ei ole, Salmi kommentoi tuolloin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vexi Salmi oli mukana junailemassa Hilpas Sulinin kanssa Hämeenlinnaan harjoitusjäähallia. Kuva vuodelta 1992, kun Salmi täytti 50 vuotta. ARKISTOKUVA: Erkki Isakov

Salmen ja Goodmanin yhteistyö ikuistettiin myös vuonna 2002 Timo Koivusalon ohjaamaan Rentun ruusu -elokuvaan.

Kaikkiaan hän on kirjoittanut sanat tuhansiin iskelmiin, muun muassa Kirkalle, Katri Helenalle ja Vesa-Matti Loirille. Salmen sanoittamat kappaleet voittivat useita Syksyn sävel -kilpailuja, ja ne edustivat kolmesti Suomea Euroviisuissa.

Urallaan hän perusti myös Levytuottajat- ja Flamingo-nimiset levy-yhtiöt.

Salmelle myönnettiin Reino Helismaa -palkinto vuonna 1989. Juha Vainio -palkinnon hän sai 1993 ja Pro Scilptura -mitalin 2011. Suomen kulttuurirahaston Hämeen rahaston myönsi Salmelle elämäntyöpalkinnon vuonna 2013.

Lue myös: Hämeen rahaston palkinto Vexi Salmelle (17.5.2013)

Paikallisurheilu innosti

Salmi on ollut synnyinkaupungissaan tunnettu lähes koko aikuisikänsä ajan, ja 1960-luvulla hän toimi hetken aikaa liberaalipuolueen kaupunginvaltuutettuna Hämeenlinnassa. Hän asui kuitenkin pääkaupunkiseudulla elämästään suurimman osan.

– Tunnen kuitenkin sympatiaa hämeenlinnalaista urheilua kohtaan, kuvaili Salmi Hämeen Sanomille vuonna 1992.

Innostus näkyi myös hänen tuotannossaan. Salmi on sanoittanut muun muassa HPK:n maalilaulun, ja hän kirjoitti myös paikallisen jääkiekkoseuran historiikin.


”Tunnen kuitenkin sympatiaa hämeenlinnalaista urheilua kohtaan.”


Hän on myös tuotannossaan kirjoittanut paljon synnyinkaupungistaan. 2010-luvulla Salmi lahjoitti mittavan taidekokoelmansa Hämeenlinnan taidemuseolle. Uransa aikana Salmi myös kirjoitti paljon muun muassa kolumneja eri lehtiin, myös Hämeen Sanomiin, Kaupunkiuutisiin ja Viikkouutisiin.

Hämeenlinnan kaupunkiuutiset haastatteli Salmea vuonna 2017, kun hänen kokoelmistaan tehty Rappiotaidetta-näyttely avattiin.

Hämeen Sanomat haastatteli viimeisen kerran Salmea laajasti kesäkuussa 2019, kun Salmi kertoi suositun Beach Boys -yhtyeen keikkajärjestelyistä Parolaan juhannuksena 1969.

–  Ne [Beach Boys] tuli sanomaan Irwinille, että mitä siinä nikottelet, hyppää lavalle meidän kanssa, me säestetään. Irwinin pokka loppui siihen. Ei uskaltanut, ja se jäi näkemättä, Salmi muisteli tuolloin.

Lue myös: Takahuoneessa oli draamaa, kun Beach Boys villitsi Parolan juhannusjuhlissa – Vexi Salmi: ”Ei Irwin mulle mitään mahtanut” (21.6.2019)

Perhe jää kaipaamaan

Salmi avioitui vaimonsa Katri Wanner-Salmen kanssa vuonna 1984. Sitä ennen hän oli naimisissa kahdesti.

Salmella on aiemmista liitoistaan kolme lasta sekä useita lapsenlapsia ja lastenlastenlapsia. Tiedotteen mukaan Vexi Salmi siunataan omaisten ja perheen läsnä ollessa ja haudataan Ahveniston vanhalle hautausmaalle.

Vexi Salmi 1942–2020

 

 

Uusin Kaupunkiuutiset

23.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

23.9.2020