fbpx
Kaupunkiuutiset

Särkijärvi kipuaa puun latvaan tai laskeutuu kaivon pohjalle

Tällä hetkellä Etelä-Hämeen tiettävästi ainoalla päätoimisella mökkitalkkarilla Aimo Särkijärvellä on kymmeniä mökkejä, joita hän hoitaa säännöllisesti. Särkijärvi aloitti mökkitalkkarin hommat vuonna 2000.

– Leikkaan nurmikoita, kaadan puita, teen pieniä korjauksia ja ajan lunta katoilta, luettelee Särkijärvi työnkuvaansa.

– Mökkitalkkari mallia 2000 ja 2015 ovat aivan eri planeetalta. Ainoa yhtäläisyys on, että olen tekemisissä ihmisten kanssa. Muuten tämä työ vie sananmukaisesti kaivon pohjalta puun latvaan. Meikäläisen on osattava sahata vaikka korkean puun latvus tai laskeuduttava kaivoon tiivistämään renkaita ja desinfioimaan kaivon sisus.

 

Kun Särkijärvi aloitti uransa, päätoimisia mökkitalkkareita oli koko maassa patentti- ja rekisterihallituksen kaksi muuta yrittäjää.

– Uskoisin että aika moni on vuosien saatossa siirtynyt rakennusalalla. Tämä on sellainen homma, jota ei voi hoitaa muun työn ohessa. Kun mökkiläinen tarvitsee apua, ei mökkitalkkari voi vastata, että tulen työpäivän jälkeen illalla tai viikonloppuna. Huonosti ei kannata tehdä mitään. Silloin voi olla varma, että asiakas soittaa vain kerran. Teen töitä tuntitaksalla, koska se on edullisempaa myös asiakkaalle. Tuntitaksalla on helpompi hoitaa pieniäkin hommia. Jos joku kenties hieman huonojalkainen asiakas soittaa ja pyytää korjaamaan kolme lautaa huussin rappusista, on meikäläisen lähdettävä. Kirvesmies ei yleensä noin pientä työtä ota hoitaakseen, mutta asiakkaalle rikkinäiset laudat voivat vaikeuttaa elämää kovasti.

Särkijärvi pyrkii hoitamaan pienetkin tehtävät, mutta kohtuudella ja järjen kanssa.

– Kovin kauas ei esimerkiksi tunnin homman takia kannata lähteä, jollei lähistöllä ole useita kohteita. Tähän aikaan vuodesta teen mökeille kesävesiasennuksia. Ruohonleikkuusta olen siirtynyt trimmeriin. Ruohonleikkurin kuljettaminen autolla ei ole aina kovin järkevää, mutta voin leikata ruohon asiakkaan koneella. Pihapuiden kaadot ovat viime vuosina lisääntyneet. Hankin autoon vinssin, jolloin voin kaataa yksin suurenkin puun.

 

Työpäivään saattaa mahtua mitä erilaisimpia tehtäviä. Viime vuosina Särkijärvi on saanut aika usein pieniä rakennushankkeita.

– En kilpaile rakennusyrittäjien kanssa. Voin rakentaa ulkovaraston, mutta en mökkiä tai omakotitaloa. Minulla on hyvänä kaverina ammattikirvesmies, jonka kanssa voin tehdä isompia rakennushommia.

– Siihen, mitä en itse osaa, otan avuksi kunkin alan ammattilaisen. Tunnen monta putki-, sähkö- ja kirvesmiestä, joiden kanssa olen tarvittaessa yhteistyössä. Aika paljon meikäläisellä on vielä opittavaa eri aloilta, sen tuo yhteistyö on ainakin näyttänyt.

Säkkijärven tietämän mukaan Suomessa on noin 500 000 mökkiä.

– Minusta ammattikorkeakouluun voisi perustaa mökkitalkkarin linjan. Töitä olisi päätoimisille osaaville kavereille. Käyn itsekin pitämässä luentoja Tammelassa Mustialan maatalousoppilaitoksella.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset