Kaupunkiuutiset

Saros viettää joulun Kanadassa

HPK:n maalivahti Juuse Saros, 19, on jo tottunut siihen, että hän on joulun poissa Suomesta. Nuorten maajoukkueen ykkösvahtia kutsuvat tänäkin vuonna jääkiekon MM-kisat, jotka pidetään 26.12.–5.1. Kanadassa.

– Joulukuun puolenvälin jälkeen joukkue kokoontuu yhteen, ja ensin olemme muutaman päivän leirillä Suomessa. Kisoissa joulu ei tietenkään tunnu samanlaiselta kuin kotona, eikä sitä siellä oikeastaan edes huomaa, kun kaikki päivät ovat melkein samanlaisia, hän kertoo.

Yksi lahjatoive Saroksella kuitenkin on Kanadan-jouluakin varten.

– Toivon, että saisimme joulupöytään kinkun. Viime vuonna Ruotsissa syötiin vain kuivaa kanaa ja riisiä.

Hyvät tuuraajat

HPK joutuu MM-kisojen aikana tulemaan muutaman pelin toimeen ilman ykkösveskariaan. Tämä luottaa kuitenkin siihen, että Joni Myllykosken johdolla homma hoituu hienosti.

– Uskon, että joukkue pärjää hyvin ilman minuakin, Saros vakuuttaa.

Kerholla on apunaan kroatialainen try out -maalivahti Andrej Vasiljevic, joka pelaa parhaillaan parin viikon ajan Kokkolassa Hermeksen Suomi-sarjan joukkueessa ja saa siten kokemusta torjuntahommista.

– Parissa meidän treeneissä Vasiljevic oli mukana. Hän vaikuttaa positiiviselta ja mukavalta kaverilta, ja hänellä on kova halu saada Suomessa lisää oppia, Saros sanoo.

HPK:n maalivahtivalmentaja Kari Leke Lehtonen kertoo, että Hermes järjesti lainamiehelle asunnon ja peliaikaa kentällä. Lisäksi hän saa hyvää treeniä, kun joukkue harjoittelee viisi tai kuusi kertaa viikossa.

– Lukko-pelin jälkeen (13.12.) Vasiljevic tulee takaisin ja aloitamme treenit hänen kanssaan, sitten katsotaan hänen jatkoaan, Leke sanoo.

Nyt vain jääkiekkoa

Omaa pelisyksyään Saros kuvailee niin, että kausi on sujunut nousujohteisesti. Jääkiekkoon keskittymistä on helpottanut se, että nyt takana ovat jo sekä koulu että armeija.

– Kyllähän se auttaa, ettei tarvitse enää muita asioita miettiä, hän sanoo.

Lehtonen pohtii valmentajana, että Saroksen kausi lähti vähän kankeasti käyntiin, mutta siinä oli osansa myös koko joukkueen kehnoudella. Joulua kohti kaikki pelaajat ovat parantaneet otteitaan.

– Vaikka joissain otteluissa on ollut vähän huonoa puolustamista, Juuse on kääntänyt pelejä meille. Itse asiassa hänellä on numeraalisesti (torjuntatilastojen mukaan) parempi syksy menossa kuin viime vuonna. Olemme siinä mielessä nippa nappa tavoitteessamme. Parilla osa-alueella on vielä töitä tehtävänä, ja niitä nyt hinkkaamme, Leke kertoo.

Viime kauden jälkeen Sarosta on hehkutettu hurjasti ympäri maailmaa nuorten maailmanmestarina. Tämän kauden alku olikin valmentajan mukaan hänelle siinä mielessä hankala, että häntä kohtaan ladattiin jopa ylimaallisia odotuksia.

– Kaiken mediajulkisuuden ja paineen alla tämä syksy on ollut häneltä huikea suoritus. Voidaan sanoa, että hän on vastannut huutoon, Leke kehuu.

Kivat kouluvierailut

Ennen joulunajan kiireitään Saros on ehtinyt hoitaa myös edustustehtäviä kotikaupungissaan. Viime tiistaina hän oli Seminaarin koulun kolmasluokkalaisten vieraana.

Koulukäynnit ovat hänen mielestään mukavia, sillä kuulijoina on aina innokasta väkeä. Omalta oppilasajaltaan hän muistaa, kuinka kakkosvalmentaja Timo Lehkonen tuli pistäytymään koulussa, kun Kerho oli voittanut mestaruuden vuonna 2006.

Kauden aikana pelaajat tekevät keskimäärin kolme tai neljä kouluvierailua. Seminaarin kolmasluokkalaiset kysyivät tiistaina suosikkimolariltaan muun muassa, miksi tämä on niin hyvä torjuja.

– Siihen kysymykseen oli vähän vaikea vastata, Saros naurahtaa.

Nuorella pelaajalla on luonnollisesti vielä rahkeita, jotka tekevät hänestä tulevaisuudessa entistäkin paremman torjujan.

– Pystyn kyllä kehittymään, kun ikää ei vielä hirveästi ole. Olen tälläkin kaudella huomannut, että oivallan joitain tilanteita uudella tavalla, hän sanoo.

Yhteys Nashvilleen

Saroksen elämässä taustalla häämöttävät koko ajan myös NHL ja hänet varannut seura Nashville Predators. Leken kollega, Predatorsin maalivahtivalmentaja on juuri vaihtunut, eivätkä koutsit ole vielä olleet henkilökohtaisessa yhteydessä, mutta muuten tieto rapakon yli kulkee.

– Nashvillessä Saroksen peleistä tehdään klippejä, joissa on still-kuvaa ja liikkuvaa kuvaa, ja he lähettävät ne kommenttien kanssa meille. Aika lähellä meidän ja heidän arviot ovat olleet toisiaan. Odotan kuitenkin myös puhelinsoittoa sieltä suunnalta, Leke kertoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset