Kaupunkiuutiset

Sateenkaari-ihmiset ovat tasa-arvon asialla

Homot vaietkoon.

Näin ytimekkäästi kommentoi eräs sosiaalisen median käyttäjä Pekka Haaviston (vihr.) ulkopoliittista blogikirjoitusta. Siksi, että kansanedustaja on seksuaalivähemmistön edustaja.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat törmäävät arjessaan usein epätasa-arvoon, myös suoranaiseen pilkkaan. Sanoja ei säästellä. Tai jos säästellään, niin elekieli puhuu puolestaan.

– Itsestään avoimesti kertoessa palkkioksi saattaa saada hämmentyneitä katseita tai kummallisia kommentteja. Facebook on sitten oma lukunsa. Siellä kehdataan sanoa vaikka mitä törkeyksiä, Miira Nuorama huokaa.

Annika Valtosen mukaan maailma on menossa parempaan suuntaan, tasa-arvoinen avioliittolaki on merkki siitä.

– Elin nuoruuteni 1970- ja 1980-luvuilla. Silloin suhtautuminen sateenkaariväestöön oli hyvin, hyvin nihkeää. Oli helpompaa elää kaapissa 20 vuotta.

Maailma ei ole kuitenkaan muuttunut riittävästi. Vielä.

– Moni ei ole vielä sinut itsensä kanssa. Tunnen ihmisiä, joiden täytyy teeskennellä olevansa joku muu, jotta välttyisi syrjinnältä jopa omassa lähipiirissä, Milla Määttä sanoo.

Kynnystä on madallettu

Idea vertaistukiryhmästä syntyi viime vuonna, kun Valtosen ja Nuoraman ajatuksena oli perustaa Hämeenlinnaan seksuaalista tasa-arvoa edistävän Setan jäsenjärjestö.

– Olimme Ämyrockissa Pirkanmaan Setan Mikko Väisäsen kanssa. Homma käynnistyi, kun tavoitimme kymmenkunta vertaistukiryhmästä kiinnostunutta, Valtonen muistelee.

Aluksi kokoontumisia järjestettiin kahviloissa tai puistoissa. Lokakuussa vertaistukiryhmä sai tilat Kumppanuustalosta, jossa ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin kello 17–19.

Tällä hetkellä kokoontumisissa käy kymmenkunta ihmistä alle 18-vuotiaista keski-ikäisiin.

– Ryhmässä voi jakaa kokemuksiaan ja puhua käytännössä mistä tahansa. Aihe on vapaa, ryhmänvetäjä Nuorama sanoo.

Hän muistuttaa, että kynnystä on madallettu. Paikalle saa tulla anonyyminä vaikka vain kuuntelemaan. Itseä ei ole pakko esitellä, jos siltä tuntuu.

– Jos kynnys kuitenkin tuntuu korkealta, niin yhteyttä voi ottaa esimerkiksi Hämeenlinnan Setan facebook-sivun ja sieltä löytyvän puhelinnumeron kautta.

Kuka tahansa saa osallistua

Hämeenlinnan Setassa on pantu hihat heilumaan lyhyessä ajassa.

Suunnitteilla on mielenilmaus yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta. Pride-kulkueen on määrä kulkea Hämeenlinnan halki vielä tämän vuoden aikana.

Tapahtuma on tarkoitus järjestää syksyyn mennessä.

– Päivämäärää ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta suunnittelu on kovaa vauhtia käynnissä. Luvassa on kulkueen lisäksi muun muassa elävää musiikkia, Nuorama ja Valtonen kertovat.

Hämeenlinnan Setan ryhmä kutsuu mukaan ihmisiä, jotka kokevat asian itselleen tärkeäksi.

– Talkootöihin ja kulkueeseen saa osallistua kuka tahansa, juuri sellaisena kuin on, Terhi Mäntylä huomauttaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset