fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Seksuaalisuus puhuttaa nuoria Hämeenlinnassa – Sateenkaarinuorten omassa nuorisotilassa jokainen voi olla oma itsensä

Nuorisotila Säihke on avoinna joka kuukauden viimeisenä sunnuntaina.
Nuorisotila Säihkeen tilat ovat Ohjaamossa, joka sijaitsee Hämeenlinnan keskustassa. "Tänne on helppo tulla julkisella liikenteellä ja sunnuntaisin Säihkeen ajaksi meidän kaupungin työntekijöiden parkkipaikat on annettu mopoautoilijoiden käyttöön", Eevi Harju (vas.) ja Reetta Kortelainen kertovat. Kuva: Heli Karttunen
Nuorisotila Säihkeen tilat ovat Ohjaamossa, joka sijaitsee Hämeenlinnan keskustassa. "Tänne on helppo tulla julkisella liikenteellä ja sunnuntaisin Säihkeen ajaksi meidän kaupungin työntekijöiden parkkipaikat on annettu mopoautoilijoiden käyttöön", Eevi Harju (vas.) ja Reetta Kortelainen kertovat. Kuva: Heli Karttunen

Sateenkaarisensitiivisille nuorille tarkoitettu nuorisotila Säihke aloitti toimintansa Hämeenlinnassa viime syksynä.

Tilalle oli selkeä tarve. Hämeenlinnan kaupungin nuorisopalveluiden nuorisotyöntekijät Eevi Harju ja Reetta Kortelainen olivat työssään itäisellä ja läntisellä alueella huomanneet, että sukupuolisuuteen liittyvät kysymykset mietityttivät monia.

– Molemmilla alueilla on paljon nuoria, joiden kanssa on keskusteltu seksuaalisuuden teemoista. Koska yleisessä illassa ei voida jäädä yhden asian äärelle, syntyi ajatus perustaa sille ihan oma tila, Harju kertoo.

Harju oli vastikään ollut koulutustapahtumassa, jossa yhtenä osana oli sateenkaarityöpaja. Hänen ehdotuksensa tilasta sai kannatusta.

– Tiedän, että ennen meitä vastaavaa on ollut ainakin Hyvinkäällä ja Lappeenrannassa.

Nuorten toiveita kuunnellen

Nuorisotila Säihke on avoinna Ohjaamon alakerrassa joka kuukauden viimeisenä sunnuntaina. Tila on tarkoitettu sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta kiinnostuneille 13–-20-vuotiaille.

Toimintaa on lähdetty rakentamaan alusta asti nuorten toiveiden mukaan.

– Pirkanmaan Setan toiminnanjohtaja Mikko Ala-Kapee on ollut kouluttamassa meitä, Reetta Kortelainen kertoo.

Paikalla on aina vähintään kaksi nuorisotyöntekijää, yleensä Harju ja Kortelainen. Viime syksynä tiloissa kokoonnuttiin neljä kertaa ja nyt tammikuussa kerran.

– Sitten iskivät rajoitustoimet ja olemme olleet etänä Instagramin välityksellä.

Samanhenkisten kohtauspaikka

Säihkeestä on tiedotettu yläkouluikäisille Wilmassa sekä nuorisotilojen Instagram-kanavissa. Nuorten oma puskaradio tuntuu myös toimineen.

– Täällä on ollut nuoria sekä Hämeenlinnasta että lähikunnista, keskimäärin noin kymmenkunta nuorta kerralla. Osaa heistä emme ole entuudestaan tunteneet. On myös nuoria, jotka ovat olleet aktiivisesti mukana vain Instagramin kautta, Harju kertoo.

Säihkeessä nuoret pääsevät hengaamaan toisten samanhenkisten kanssa. Turvalliset aikuiset ja luottamuksellinen ilmapiiri mahdollistavat avoimen keskustelun.

Samalla puuhaillaan jotain pientä, kuten askarrellaan tai leivotaan. Yleensä kokoontumisella on jokin teema, josta keskustellaan.

– Se kohtaaminen ja oleminen on kuitenkin pääjuttu, jokainen saa olla oma itsensä, Kortelainen tiivistää.

Nuorisotila on tullut jäädäkseen

Tulevana sunnuntaina 25.4. Pirkanmaan Setan toiminnanjohtaja Mikko Ala-Kapee on mukana asiantuntijavieraana Teamsin välityksellä. Mukaan voi ilmoittautua Säihkeen Instagramissa.

– Teemana on nuoret ja seksuaalisuus. Nuoret saavat myös esittää toiveita keskustelunaiheista, Harju sanoo.

Säihke on tullut jäädäkseen.

– Vielä nyt huhtikuussa olemme etänä. Toukokuusta lähtien voimme olla ulkona piknikin merkeissä rajoitusten niin salliessa.

Nuorisotila Säihke

On sateenkaarisensitiivinen nuorisotila.

Tarkoitettu 13–20-vuotiaille sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden teemoista kiinnostuneille nuorille.

Nuorisotilalla keskustellaan sukupuolen ja seksuaalisuuden teemoista, vaihdetaan kuulumisia ja ollaan rennosti.

Nuorisotila on avoinna joka kuukauden viimeisenä sunnuntai kello 16–19 nuorisotila Ohjaamo Stagen (Hämeenlinna, Turuntie 4) alakerran ryhmätyötilassa.

Sisäänkäynti on sisäpihan puolella ja se on esteetön.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset