Kaupunkiuutiset

Satu-Minna Suorajärvi veistää 3D-tulostimella

Helsinkiläisen kuvanveistäjä, 3D-mallintaja ja lääkäri Satu-Minna Suorajärvi on kiinnostunut uusista, innovatiivisista tekniikoista ja hyödyntää veistoksissaan 3D-tulostusta. GalleriaKONEessa on esillä Suorajärven Keskitetty jatkuvuus -niminen näyttely. Kuvanveistäjä innostui 3D-teknologiasta pari vuotta sitten Kuvataideakatemian kurssilla.

3D-tulostimeen syötetään tasalaatuista, ohutta PLA-muovilankaa. Lanka kuumenee pariin sataan asteeseen, ja tulostuu ulos ohuina 0,3 mm kerroksina.

– 3D-tulostinta on yksikertaisempi käyttää kuin pölynimuria, Suorajärvi vakuuttaa.

– Tulostaminen on kuin liikkuvaa kuvaa tekisi.

Veistos ei kuitenkaan synny pelkällä napin painalluksella, vaan siihen tarvitaan myös suunnittelua sekä käsityötä.

– Muoto koodataan, mutta pintojen hionta on käsityötä. Mietin suunnitteluvaiheessa, miten monesta kappaleesta kokoan veistoksen. Käytän tulostusmateriaalia suoraan, yleensä osia yhdistämällä, tai kokoan muotin, ja valan teoksen metalliin. Valun jälkeen seuraa hitsaus, saumojen tasoitus, hionta ja pinnan ruiskumaalaus, taiteilija kuvailee työskentelyprosessiaan.

SUORAJÄRVELLE temaattisesti tärkeitä aiheita ovat ihminen, kasvu, ajan kuluminen ja liike. Miten liikkeen tavoittaa paikallaan olevassa kappaleessa?

– Teen taidetta arkisista asioista, myös yhteiskunnallisista ja kantaaottavista aiheista. Veistokseni ovat palasia elämän varrelta.

Taiteilija käytti miestään ja poikaansa malleina alkuvuonna 2016 valmistuneessa Isästä poikaan -alumiiniveistoksessa.

– Muotin tulostus kesti pari kuukautta. Se koostui kahdeksasta palasta. Hioin ja mehiläisvahasin muotin. Metallivalussa käytin apuna Jorma Kärkkäisen taidevalimoa, Suorajärvi juttelee.

Hondan vihreäksi ruiskumaalattu, kasvua kuvaava ”Isästä poikaan” on näyttelyn suurin teos. Muut teokset ovat PLA-muovia.

– Materiaali on biohajoavaa. Se maatuu noin kolmessa kuukaudessa. Tai voin käyttää hukkapalat uudelleen.

Suorajärvi työskenteli useita vuosia lääkärinä ennen taiteilijaksi ryhtymistä. Hän valmistui kuvanveistäjäksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2008 ja toimi Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtajana 2014–2015. Suorajärvi näkee 3D-teknologian tulevaisuuden alana, johon kannattaisi satsata nykyistä enemmän.

– Jos 3D kiinnostaa, kannattaa tutustua esimerkiksi huhtikuun puolivälissä Vantaalla järjestettävään Nordic 3D Expoon, taiteilija suosittelee.

Satu-Minna Suorajärven Keskitetty jatkuvuus -näyttely on esillä GalleriaKONEessa Verkatehtaalla 1.3. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

8.7.2020

Päivän Hämeen Sanomat

11.7.2020

Fingerpori

comic