fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Saunan vintillä on isosedän haamu – Hanna van der Steenin kirjojen sankarit kohtaavat arjen haasteita ja outoja olentoja.

Paljasjalkainen hämeenlinnalainen Hanna van der Steen kuvaa Senttu-kirjoissaan kaupunkia, jossa on paljon piirteitä Hämeenlinnasta. Koulumatka muistuttaa kovasti reittiä Ojoisilta Seminaarille ja haamun olinpaikka löytyi omasta pihapiiristä. Kuva: AP Sarjanto
Paljasjalkainen hämeenlinnalainen Hanna van der Steen kuvaa Senttu-kirjoissaan kaupunkia, jossa on paljon piirteitä Hämeenlinnasta. Koulumatka muistuttaa kovasti reittiä Ojoisilta Seminaarille ja haamun olinpaikka löytyi omasta pihapiiristä. Kuva: AP Sarjanto

Prinsessakaksoset Armada ja Elena eli tähtisilmät ja vauhdikkaat koulupojat Senttu ja Bubba ovat Hanna van der Steenin henkilöhahmoja. Hämeenlinnalaisen kirjailijan teoksissa sukkuloidaan surutta kyläkoulun luokkahuoneen ja Tähtilinnan valtakunnan suurten salien välillä.

– Olen aina tykännyt perinteisen fantasian lähtökohdasta, jossa eletään kahdessa rinnakkaisessa todellisuudessa. Kun lapset olivat pieniä, olin sidottu heidän ja kodin maailmaan, joten tarvitsin jonkun ihan oman paikan johon paeta, van der Steen sanoo.

Synnytystuskia

Ensimmäisiä tarinoitaan van der Steen kirjoitti jo pikkutyttönä. 20-vuotiaana hän lähetti runokokoelmansa kustantajalle, mutta lannistava palaute lopetti kirjoittamisen kymmeneksi vuodeksi.

– Yli kolmekymppisenä aloitin uudelleen ja ryhdyin määrätietoisesti kehittämään itseäni. Kävin kirjoituskursseilla ja ryhmissä, joissa sain palautetta. Oivalsin, että kirjoittajana minulle ei ole hyväksi olla liian sulkeutunut omiin ajatuksiini.

Ensimmäinen kirja, Tähtisilmät-sarjan Ennustus, ilmestyi keväällä 2011 Kariston kustantamana, mutta ei ilman synnytystuskia.

– Kirjan ensimmäisestä versiosta tuli hylkyjä, joten rikoin rakenteen ja kirjoitin koko jutun kahdesti uusiksi. Ensimmäisellä kerralla en ehkä osannut olla tarpeeksi rohkea kokeillakseni erilaisia vaihtoehtoja, van der Steen pohtii.

Prisessakaksoset

Tähtisilmät-sarjasta on ilmestynyt kolme osaa: Ennustus (2011), Kirous (2012) ja Lumous (2013). Kirjat ovat humoristisia fantasiaseikkailuja, jotka kertovat syntymän jälkeen erotetuista prinsessakaksosista ja heihin liittyvästä ennustuksesta. Elena asustelee kaikessa rauhassa tylsänpuoleisessa Suomessa, kunnes tutustuu siskoonsa, Tähtilinnan valtakunnassa elävään Armadaan.

Päähenkilöiden lisäksi kirjoissa vilisee hauskoja henkilöhahmoja, kuten hovinoita, jonka tukka elää omaa elämäänsä, huppukaapuinen kuninkaallinen neuvonantaja (rodultaan minijättiläinen) ja Orvokki-niminen isoäiti, joka rakastaa prinsessoita, vaahtokylpyä ja einespitsoja.

Teokset syntyivät ja ilmestyivät tiiviissä tahdissa. Tähtisilmien jälkeen van der Steen tunsi, että oli aika siirtyä eteenpäin.

– Kolmen kirjan jälkeen tuli pelottava tyhjyyden hetki. Epäilin, pystyisinkö enää ikinä kirjoittamaan mitään kiinnostavaa, kirjailija tunnustaa.

– Myöhemmin olen ruvennut ajattelemaan, että on vain luotettava alitajuntaansa ja annettava sen tehdä työtään.

Kuva: AP Sarjanto
Hanna van der Steenin kirjat ovat hämeenlinnalaisen Kariston kustantamia.

Taistelija pyörätuolissa

Fantasiasarjansa jälkeen van der Steen oli mukana toimittamassa useita kirjaprojekteja, kunnes Senttu ja isosedän haamu näki päivänvalon tammikuussa 2018.

– Olin tosi paljon miettinyt lasten kertomusten kautta kiusaamista ja keinoja, kuinka sitä voidaan käsitellä. Halusin lisätä tarinaan yliluonnollisen hahmon ja meillä on pihapiirissämme vanha sauna, jonka vintille ei pääse sisälle. Ajattelin, että siellä voisi asua haamu, van der Steen kertoo.

Kirjailija oli myös ihmetellyt, miksi tarinoissa ei koskaan esiinny pyörätuolissa olevaa lasta, joka ei olisi uhri vaan selviytyjä. Lisäksi hän halusi lisätä kertomukseen henkilön, jonka maahanmuuttajataustasta kukaan ei ole moksiskaan.

Isoja asioita huumorilla

Selvästi Hämeenlinnaa muistuttavaan kaupunkiin sijoittuvat seikkailut jatkuivat tänä vuonna kirjassa Senttu ja keksintöjen kesä, joka kertoo kaukokaipuusta ja adoptiosta. Senttu jatkaa seikkailujaan ainakin vielä yhdessä kirjassa.

– Yritän käsitellä vakavia asioita kevyellä kädellä ja tarjota keinoja, joilla elämässä päästään eteenpäin. Aikuisilla on helposti tapana ajatella, että kaikki asiat ovat huonosti, mutta lasten maailmassa on paljon positiivista.

 

Hanna van der Steen

Kirjailija ja palvelupäällikkö.

Syntynyt Hämeenlinnassa, asuu Puistonmäessä.

Naimisissa, kolme tytärtä.

Harrastaa koiran kanssa ulkoilua, joogaa, uimista, lukemista ja äänikirjojen kuuntelua.

Esikuvia: Astrid Lindgren, Michael Ende ja Eduard Uspenski.

Lempiohjelma tv:ssä: Mitä lapsesi tekisi?

Motto: “Kaikki lopulta järjestyy.”

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset