Kaupunkiuutiset

Savitägien ja lyijykynäpiirrosten vuoropuhelua

Galleria Paperihuoneessa on esillä hämeenlinnalaisen Piia Liesteen taidekeramiikasta ja tamperelaisen Elina Malmbergin lyijykynäpiirroksista koostuva Fragments-niminen näyttely. Liesteen ja Malmbergin teoksia yhdistävät viivan käyttö ja japanilaisesta estetiikasta saadut vaikutteet.

Innoituksen lähteinä ovat toimineet katutaide ja japanilainen sommittelu, jossa tyhjällä tilalla on merkitys. Japanilaiseen estetiikkaan liittyy myös ajatus epätäydellisyyden ja keskeneräisyyden kauneudesta.

Lieste ja Malmberg tapasivat aloittaessaan graafisen suunnittelun opinnot Lapin yliopistossa 1990-luvun lopulla, mutta ”Fragments” on naisten ensimmäinen yhteinen näyttely.

Lieste löysi saven, piirtämisestä muotoutui Malmbergin omin ilmaisumuoto.

– Ihastuin saveen materiaalina jo opiskeluaikoina, opiskelijavaihdossa Unkarissa. Työskentelin myöhemmin keraamikon apulaisena Israelissa ja valmistuin artesaaniksi Tammelan Käsi- ja Taideteollisuusoppilaitoksesta. Viimeiset kolmisen vuotta olen työskennellyt Poltinahon Taidekasarmilla, Lieste kertoo.

Lieste ammentaa vaikutteita katu- ja graffititaiteesta.

– Käännän graffititaiteen tägit keraamisiksi viivoiksi, taiteilija kiteyttää. Tags-sarja koostuu savitägeistä, Fragile-teos pienistä posliinilaatoista.

Malmbergin suurikokoiset lyijykynäpiirustukset ovat osa Lapin yliopiston ja Hämeen kesäyliopiston järjestämiä kuvataiteen aineopintoja.

– Olen tutkinut piirtämistä, arkisen välineen ja hitaan tekniikan mahdollisuuksia.

– Piirroksessa voi olla yrityksen ja erehdyksen historiaan viittaavia jälkiä, Malmberg pohtii japanilaiseen estetiikkaan viitaten.

 

Grafiikkapajan puolella on esillä hämeenlinnalaisen kuvataiteilija Anna-Maria Bergmanin Enkeleitä-näyttely. Vanhimmat teokset ovat vuodelta 2003, tuoreimman ”Pikkuenkeli” teoksen Bergman vedosti kaksi viikkoa ennen näyttelyn avajaisia. Bergman on toteuttanut metalligrafiikkatyöt itse valmistamalleen paperille.

– Valmistan paperin aina kuvaa varten. Pellavapaperit sopivat hyvin metalligrafiikkaan. Pellavasta saa sileää, ohutta ja napakkaa paperia, taiteilija kertoo. Bergman kuvaa enkelit sanansaattajina ja suojelusenkeleinä.

– Kuvaan enkelit siivekkäinä naishahmoina, kuten ne kuvataiteessa usein kuvataan. Ajattelin, että enkeliaiheet sopivat joulun aikaan, kun joululauluissakin lauletaan enkeleistä.

Galleria Paperihuoneessa on esillä Piia Liesteen ja Elina Malmbergin näyttely ”Fragments” ja grafiikkapajan puolella Anna-Maija Bergmanin ”Enkeleitä” 15.12. asti. Paperihuone sijaitsee osoitteessa Arvi Kariston katu 9, Hämeenlinna.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset