Kaupunkiuutiset

SCC:lle vielä armonaikaa

Julkisuuden toistuvasti olevan Sunny Car Centerin ja Hämeenlinnan kaupungin tonttikauppa on lopullisesti katkolla 30. päivä syyskuuta. Jos kauppahinta 8,4 miljoonaa euroa ei ole tuolloin kaupungin tilillä, kaupan purkuprosessi käynnistyy välittömästi.

Samaan päivämäärään mennessä SCC:n on hoidettava kaikki muutkin rästissä olevat maksut, muun muassa loppuosa kaupungin myymistä yhtiön osakkeista, noin 130 000 euroa.

Kaupunginhallitus velvoitti keskushallinnon valmistelemaan kiinteistökaupan purkua koskevan haastehakemuksen siten, että se voidaan jättää käräjäoikeuteen välittömästi, mikäli sovittuja maksuja ei ole tilitetty kaupungin kassaan.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus antoi hankkeelle jatkoaika äänestyspäätöksellä. Jatkoajan myöntämisen kannalla olivat Sari Rautio (kok.), Sari Myllykangas (sd.), Satu Aaltonen (sd.), Sirpa Laakso (sd.), Anna-Kaisa Häppölä (sd.), Tapio Vekka (kok.) ja Juha Kallioinen (kok.).

Kaupan purkuprosessin olisivat käynnistäneet välittömästi Lulu Ranne (ps.) Kari Ilkkala (ps.), Hannu Kärpänen (kesk.) ja Ritva Oinonen (vas.). Ranne ja Ilkkala jättävät päätökseen eriävän mielipiteen.

Sunny Car Centerin toimitusjohtaja Markku Ritaluoma sanoo taistelevansa enää aikaa vastaan.

– Näin isot kansainväliset sijoitukset eivät hoidu hetkessä. Maailmanlaajuisesti SCC-hanke ei ole päällimmäisenä asiana, sijoittajilla on monta rautaa tulessa. Sen vuoksi aikataulu on ainoa uhkakuva, muuten meillä on kaikki valmiudet toteutukseen, Ritaluoma sanoo.

Perhenäkökulma suunnitteluun

Epäilyihin siitä, että toteutuessaan SCC ei olisikaan pelkkä autokaupan keskus, vaan yksi kilpailija jo olemassa oleville kauppakeskuksille, Ritaluoma antaa osin myöntävän vastauksen.

– Ei sitä voi kiistää. Tulevassa keskuksessa on viihdyttävä koko perheen, sen vuoksi sinne on tultava muitakin palveluja. Päällekkäisyyksiä muiden toimijoiden kanssa tulee, mutta melko vähäisessä määrin. Keskitymme autoiluun liittyviin tuotteisiin, mutta lasten ja koko perheen viihtyvyyskysymykset on myös ratkaistava.

Ritaluoma muistuttaa, että toteutuksen on pysyttävä kaavaratkaisun sisällä, mikä merkitsee autoiluun liittyvien palvelujen olevan etusijalla.

Koko perheen näkökulmaa tulee vaalimaan tuleva kauppakeskuksen markkinointijohtaja.

– Henkilö on jo valittu. Hän on nainen, joka tuo mukanaan erilaisen lähestymiskulman keskuksen toimintaan. Hänen ja tulevan toimitusjohtajan, joka myös on jo valittu, nimet julkistetaan heti kun kauppa on lopullisesti sinetöity, Ritaluoma kertoo.

Kaupungin intressi

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio sanoo, ettei uusi jatkoaika vaaranna kaupungin intressejä.

– Kirstulaan ei ole juuri tällä hetkellä tulossa muita yrityksiä. Meidän kannattaa katsoa tämä SCC-kokonaisuus loppuun saakka. Kuuden viikon jatkoajalla ei ole enää käytännön merkitystä. Jos Hämeenlinnaan saadaan jatkoajalla uusia työpaikkoja, se on pelkästään positiivinen asia.

Raution mukaan kaupunginhallitukselle annetut selvitykset rahoitusjärjestelyistä riittivät jatkoajan myöntämisperusteiksi.

– Kansainväliseen rahoitukseen liittyy niin paljon spesiaalitietoa, että sen vuoksi tukeuduimme asiantuntijalausuntoihin.

Vakuutusyhtiö Pohjantähden toimitusjohtaja Eero Ylä-Soininmäki oli osaltaan selvittämässä rahoitusjärjestelyjen toteutusta.

Rautio muistuttaa siitä, että kaupan purkamisprosessin valmistelulla varaudutaan myös huonompaan vaihtoehtoon.

– Tämä on aika poikkeuksellinen tapa lähestyä tonttikauppaa, mutta halusimme edetä varman päälle.

Enemmistö perusteli päätöstä kiinteistö- ja maakauppaa velvoittavan lain eli maakaaren pohjalta.

Maakaupan purku pitää lain mukaan laittaa vireille kolmen kuukauden kuluessa siitä päivästä, kun kauppojen olisi pitänyt syntyä. Kaupunki käyttää nyt koko lain mahdollistaman purkuajan.

”Moraaliton ratkaisu”

Perussuomalaisten kaupunginhallituksen jäsenet Lulu Ranne ja Kari Ilkkala jättävät päätökseen eriävän mielipiteen.

Lulu Ranne ei ole lainkaan vakuuttunut saamistaan lisätiedoista.

– Esitelty rahoitusjärjestely ja rahoittajaehdokkaat eivät vakuuttaneet. Yksityiskohdat ovat salassa pidettävää tietoa, mutta pidämme päätöstä myös aikaisempien sitoumusten pettämisenä.

– Mielestämme tämä oli moraaliton ratkaisu. Kaupungissa on painotettu viimeiset vuodet sitä, että kaikista sopimuksista ja päätöksistä pidetään kiinni. Nyt pyörrettiin jälleen päätös siitä, että kauppasumman piti olla 4. heinäkuuta maksettuna. Jatkoaika oli moraaliton ratkaisu, Lulu Ranne sanoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset