fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

"Se on lappu luukulle, jos palveluseteli leikataan" – Kaupungin säästösuunnitelma olisi kuolinisku suositulle kerhotoiminnalle

Ohjaaja Essi Tikkala, puheenjohtaja Annukka Aitasalo ja ohjaaja Heidi Ilkka ihmettelevät, miksi MLL:n kerhojen ja kahviloiden laadukasta työtä lasten sekä perheiden hyväksi ei pidetä tärkeänä. Kuva: AP Sarjanto
Ohjaaja Essi Tikkala, puheenjohtaja Annukka Aitasalo ja ohjaaja Heidi Ilkka ihmettelevät, miksi MLL:n kerhojen ja kahviloiden laadukasta työtä lasten sekä perheiden hyväksi ei pidetä tärkeänä. Kuva: AP Sarjanto

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hämeenlinnan yhdistys on toiminut tasan 100 vuotta paikallisten lasten, nuorten ja perheiden hyväksi. “Malliksella” on kerhotoimintaa lapsille, perhekahviloita ja vertaistukiryhmiä.

Nyt koko toiminta on vaakalaudalla, sillä kaupungin sivistys- ja hyvinvointilautakunnan vuoden 2021 talousarviossa on varhaiskasvatuksen kerhotoiminnan palvelusetelin lopetus elokuun alussa. Leikkaussuunnitelma tuli yhdistykselle kuin puun takaa.

– Kaupunki ei ole tiedotellut aikeistaan mitään, eikä myöskään kutsunut meitä pohtimaan tilannetta. Kuulimme asiasta sosiaalisen median kautta. Olemme tarjonneet pitkään laadukkaita sekä luotettavia palveluja ja meillä on paljon tyytyväisiä asiakkaita. Koko tämä keskustelu on meille täydellinen yllätys, paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Annukka Aitasalo ihmettelee.

Työntekijät pihalle?

Tähän saakka kaupunki on tukenut yksityisten palveluntuottajien varhaiskasvatuksen kerhotoimintaa palvelusetelillä. Seteli voidaan myöntää lapselle, josta ei makseta enää vanhempainpäivärahaa tai jolla ei ole kunnallista tai yksityistä päivähoitopaikkaa.

Malliksella on vapaaehtoistyöntekijöitä ja omaa varainhankintaa, mutta käytännössä toimintaa on pyöritetty palvelusetelin avulla.

– Ilman palveluseteliä joudumme laittamaan lapun luukulle. Kerho- ja kahvilatoiminta pitää lakkauttaa ja työntekijät irtisanotaan, Aitasalo toteaa.

Apua yksinäisyyteen

Yhdistyksen kerhoissa on tällä hetkellä 40 lasta. Perhekahviloissa käy noin 50 perhettä ja vapaaehtoisten vetämissä vertaisryhmissä satoja ihmisiä. Palvelusetelin kustannukset kaupungille ovat Malliksen osalta 4000 euroa kuukaudessa.

– Palvelusetelin leikkausta perustellaan säästösyillä, mutta kyseenalaistaisin säästöt tässä tapauksessa vahvasti. Jos perheet eivät saa varhaista tukea vanhemmuuteen ja lasten kasvatukseen, se tuo lisää kustannuksia muihin palveluihin, päivätoiminnan ohjaaja Heidi Ilkka sanoo.

Kerhot ja perhekahvilat antavat apua myös yksinäisyyteen niin lapsille kuin vanhemmillekin.

– Kerhoissa ja perhekahviloissa tehty työ jatkuu kotonakin, kun ihmiset ovat saaneet tukea ja turvaa elämäänsä. Jos yksityinen kerhotoiminta ajetaan alas, Hämeenlinnaan ei jää enää tällaista matalan kynnyksen toimintaa. On ikävää, jos kaupungin mielestä meitä ei enää tarvita, päivätoiminnan ohjaaja Essi Tikkala pohtii.

Lapsiperheiltä pois

Aitasalon mukaan asiakkaat ovat olleet huolestuneita, kun tietoja palvelusetelin poistumisesta on tihkunut julkisuuteen.

Palaute Malliksen kerhoista ja ryhmistä on ollut kauttaaltaan positiivista. Kerhot, perhekahvilat ja vertaisryhmät tukevat tavallista arkipäivän vanhemmuutta sekä lasten kasvua ja sosiaalistumista.

– Toivoisin, ettei lapsiperheitä aina rangaistaisi, kun säästöjä etsitään. Aitasalo sanoo.

– Ammattilaisten ja vapaaehtoisten tekemä arvokas työ ei saa loppua rahan takia, vaan se tulee nähdä sijoituksena tulevaisuuteen.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset