fbpx
Kaupunkiuutiset

"Se tunne, kun biisi alkaa soida"

Stone Gallery Lunnikiven vintillä Idänpäässä kaikuvat keskiviikkoisin viihde- ja popmusiikin klassikot. Tunnelma on välitön ja välillä murjaistaan hyvässä hengessä vitsejä toisten laulamisesta. Aprillipäivänä vuonna 1998 perustettu kuoro valmistautuu muutaman viikon päässä olevaan juhlakonserttiinsa. Cantitoresin riveissä laulaa edelleen sen perustajajäsen, hämeenlinnalaisen kuorolaulun kantaviin voimiin kuuluva Oskari Kosola.

– Meitä oli Mieskuorossa kaksi vesseliä, Harri Korko ja minä, jotka halusimme laulaa jotakin viihteellisempää, Kosola muistelee.

– Idea ei oikein ottanut tulta, joten perustimme uuden ryhmän, liityimme välittömästi Viihdekuoroliittoon ja aloimme puuhata valtakunnallisia kilpailuja samaksi kesäksi Hämeenlinnaan.

Kosola johti kuoroa 19 vuotta, kunnes luovutti viime syksynä vetovastuun Leena Aarnipuulle ja siirtyi vahvistamaan bassorivistöä.

– Vuosien varrella toiminnassa on ollut ylä- ja alamäkiä, mutta enimmäkseen meillä on ollut hyvin hauskaa, Kosola tuumaa.

– Jossain vaiheessa tavoitteeksi laitettiin saada 6 laulajaa per ääni, mutta siihen ei ole koskaan täysin päästy. Välillä väki on vähentynyt, mutta nyt lähestymme taas ihannetta.

Cantitores on tehnyt useita ulkomaanmatkoja ja saanut monia palkintoja, joista viimeisin tuli vuoden 2015 Barcelonan musiikkifestivaalin parhaana esiintyjänä. Hämeenlinnalaiset kuorot ovat viime vuosina menestyneet maailmalla muutenkin.

– Onhan tämä mahtava kuorokaupunki ja vilkas toiminta tuo kaikille yleisöä. Jokaisella täkäläisellä kuorolla on omat faninsa, jotka käyvät mielellään kuuntelemassa muitakin.

Kuorossa on edelleen mukana 6 perustajajäsentä. Susanna Korhonen liittyi Cantitoresin riveihin syksyllä 2013.

– Kuorolauluharrastus oli pitkäaikainen haave, jota en voinut toteuttaa, kun lapset olivat pieniä, hän kertoo.

– Tykkään laulaa iloista viihdemusiikkia ja tässä kuorossa on hyvä pössis. Tänne oli helppo tulla, vaikka ensimmäinen syksy oli tosi rankkaa treeniä. Aloitettiin heti 20 joululaululla ja kaikki stemmat olivat aivan uusia.

Ulkomaiset kuorofestivaalit ovat upeita kokemuksia, mutta harrastuksen ytimessä on jotain muuta.

– Hienointa on yhdessä tekeminen ja yhdessä onnistuminen. Se tunne, kun joku biisi alkaa soida.

Cantitoresin tuorein jäsen on Jukka Sirén, joka on ollut mukana pari kuukautta.

– Törmäsin yksillä syntymäpäivillä kahteen tuttuun kuorolaiseen, ruvettiin höpöttämään asiasta ja päätin lähteä kokeilemaan.

– Aluksi olin ihan pihalla, mutta sitten palaset alkoivat loksahtaa paikoilleen. Ei tämä mitään rakettitiedettä ole.

Samana iltana ennen harjoituksia Sirén oli ensimmäistä kertaa mukana esiintymässä Saaristen koulun juhlissa.

– En kauheasti jännittänyt, kun ei tarvinnut yksin laulaa. Olen tykännyt tästä hommasta ja aion jatkaa harrastusta.

Laulunjohtaja Leena Aarnipuu on aikaisemmin luotsannut kymmenkuntaa kuoroa.

– Jäin eläkkeelle jo vuosia sitten, mutta Cantitores keksi tarvita minua ja heikkona hetkenä suostuin, Aarnipuu sanoo.

– Elämme vielä sellaista kihlausaikaa, sillä kuoro ja johtaja hakevat yhteistä kieltä ja tekemisen tapaa pari kolme vuotta. Mukana on kuorossa pitkään laulaneita, jossa on hyvät ja huonot puolensa, mutta kaikki ovat hyvin innostuneita oppimaan uusia asioita.

Kuoron 20-vuotisjuhlakonsertissa Raatihuoneessa kuullaan vanhasta ohjelmistosta muun muassa yksi Kosolan sävellys sekä Myrskyluodon Maija, Memory ja Leijona nukkuu. Uuden valikoiman helmistä iltapäivään on valittu Abban, Beatlesin ja Queen-yhtyeen kappaleita.

Aarnipuun mielestä paikallinen kuoroharrastus saisi olla näkyvämpääkin.

– Kuorot ovat eräällä tavalla sivustaseuraajia, jotka saavat touhuta omiaan. Se on osittain oma syy, koska yhteistyötä tehdään vähän.

– Tämä on pääasiassa aikuisten harrastus, johon sisältyy paljon muutakin kuin laulaminen. Kuoroon kuuluminen on elämäntapa.

On paljon laulettavaa, Viihdekuoro Cantitores 20 vuotta -juhlakonsertti su 8.4. klo 15 Raatihuoneessa.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset