Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

"Ei meidän ikäisten tapana ole lähteä eväiden kanssa elokuvateatteriin" - Senioribiossa voi katsoa elokuvan rauhassa ilman rapinaa ja supinaa

Iltapäivän näytöksissä tavataan tuttuja ja juodaan kahvit.
Helli Eerola ja Marja-Leena Lampola käyvät senioribiossa yhdessä. Kuva: Lea Karmala
Helli Eerola ja Marja-Leena Lampola käyvät senioribiossa yhdessä. Kuva: Lea Karmala

Hämeenlinna oli aikoinaan ensimmäinen paikkakunta, jossa Bio Rexissä alkoi pyöriä senioreille tarkoitetut näytökset kerran kuussa iltapäivällä.

– Idea oli minun, ja nyt senioribio on levinnyt koko maahan. Halusimme rakentaa ihmisille kohtaamispaikan, tarjota maltilliset lipunhinnat, järjestää näytöksen aina samaan aikaan ja sisällyttää vielä kahvikupin hintaan, Bio Rexin toimitusjohtaja Aku Jaakkola kertoo.

Marja-Leena Lampola ja Helli Eerola tulivat senioribioon kävellen yhdessä katsomaan Green Bookia. He kertovat käyvänsä elokuvissa jonkin verran muutenkin.

– Senioribio on kiva, kun se on päivällä ja normaalia halvempi. Vaihtoehtojakin on samalla kertaa useita, joskus on ollut neljäkin eri elokuvaa. Pitää olla tarkkana, että ei sovi keskiviikoksi muuta menoa, he tuumaavat.

Naiset pitävät siitä, että vanhempien ihmisten ollessa katsomossa karkkipaperit ja popcornirasiat eivät rapise ympärillä, eikä muutenkaan ole hälinää.

– Minulle syöminen elokuvateatterissa on vähän kauhistus. Ei ole meidän ikäisten tapana lähteä sinne eväiden kanssa, jaksamme pari tuntia istua ilmankin, Eerola naurahtaa.

Lampola ja Eerola toivovat, että senioribio jatkaa hamaan tulevaisuuteen. Näytöksissä on ollut heidän mielestään aina hyviä ja tuoreita elokuvia.

Aini ja Markku Arrama Hattelmalasta olivat saapuneet senioribioon toista kertaa. He kertovat käyneensä harvoin elokuvissa, mutta nyt he ovat oikein innostuneet asiasta.

– Talvella on joutavaa aikaa nimenomaan päivällä. Ja nyt on ollut niin liukkaat lenkkipolut, että täytyy harrastuksia vaihtaa. Myös elokuvan hinta on yksi houkutin. Yleensä maksut menevät kipurajan yli, mutta tämä on kohtuullinen, ja iltapäiväkahvit saa samaan hintaan, he hymyilevät.

Arramat sanovat pitävänsä aika pitkälle samanlaisista elokuvista.

– Menemme katsomaan Tuntematonta mestaria, mutta myös Green Book olisi ollut hyvä. Jatkamme varmasti käymistä senioribiossa muinakin keskiviikkoina, he lupaavat.

Markku ja Aini Arrama ovat tänä talvena innostuneet käymään hinnaltaan edullisissa iltapäivänäytöksissä. Kuva: Lea Karmala
Markku ja Aini Arrama ovat tänä talvena innostuneet käymään hinnaltaan edullisissa iltapäivänäytöksissä. Kuva: Lea Karmala

Hiljaa hyvä tulee

Senioribion suosio ei rävähtänyt käsiin heti, vaan sisäänajo kesti Jaakkolan mukaan Hämeenlinnassakin noin neljä vuotta.

– Erikoisnäytännöissä ihmiset katsovat ehkä vähän erilaisiakin elokuvia kuin he muuten katsoisivat, hän sanoo.

Hämeenlinnan Bio Rexissä on muitakin teemoitettuja erikoisnäytäntöjä perusohjelmiston ohella. Jossain vaiheessa syntyi leffakerhopäivä elokuvakerhon jäsenille. Heille on ollut alennuspäivä jo pitkään kerran kuussa arkipäivänä.

– Sen jälkeen tuotiin alennettujen hintojen perheleffapäivä, joka on lauantaisin ennen kello 15:tä. Nyt elokuvien levittäjät ovat halunneet tuoda perheille ennakoita, joten siellä voi katsoa elokuvan edullisella hinnalla ennen ensi-iltaa. Päätimme, että perheleffapäivää tehdään pari vuotta ja katsotaan, miten se menee. Nyt se menee hyvin, riippuen tietysti leffoista. Kun tulee uusia elokuvia, kävijöitä on paljon, muulloin on rauhallisempaa, Jaakkola kertoo.

Senioribio oli aikoinaan Aku Jaakkolan idea, ja nyt se on levinnyt koko maahan. Kuva: Lea Karmala
Senioribio oli aikoinaan Aku Jaakkolan idea, ja nyt se on levinnyt koko maahan. Kuva: Lea Karmala

Elokuvapäiviä moneen makuun

Bio Rexissä on lisäksi vauvabiopäiviä. Ja ihan oma lukunsa ovat oopperanäytännöt, jotka Jaakkolan mukaan ovat lahjoitus kulttuurityölle, sillä rahasampoja ne eivät ole.

– Oopperanäytännöissä käy yleensä muutama kymmenen katsojaa. Elokuvat eivät tule samoilta maahantuojilta kuin muut ja vaativat siksi paljon käsityötä meiltä. Mutta meillä on tavallaan velvoite kaupungin ainoana elokuvateatterina hoitaa tämäkin puoli, hän sanoo.

Hämeenlinnan Bio Rexissä oli viime vuonna näytöksiä 150:stä eri elokuvasta ja vielä oopperat siihen päälle.

– Jos ajattelisimme vain taloudellisesti, elokuvista puolet olisi jäänyt esittämättä. Se osa, jolla oikeasti tehdään liiketoiminta, on hyvin pieni, Jaakkola summaa.

Senioribio

Esitykset kaikissa Bio Rexeissä aina joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko kello 15.

Hämeenlinnassa näytökset Bio Rexissä Verkatehtaalla.

Esitetyt elokuvat uusia, tyypillisesti julkaistu myyntiin 2–3 viikkoa aikaisemmin.

Seuraava näytöspäivä 3.4.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset