fbpx
Kaupunkiuutiset

Seudun tapahtumamyynti on rääpimistä

Hämeenlinnan seutukunta tarvitsee matkailun kehittämiseen oman myynti- ja markkinointiorganisaation. Alan nykyinen repaleinen toimintamalli aiheuttaa valtavia taloudellisia menetyksiä koko seutukunnalle.

Esimerkiksi Verkatehdas ei saa nykyisen lainsäädännön vuoksi myydä paketoituja kokonaisuuksia (tapahtuma+majoitus+oheisohjelma). Erillisellä organisaatiolla on tähän oikeus ja mahdollisuus.

Matkapakettilain mukaan matkapakettien myynti vaatii matkanjärjestäjäksi rekisteröitymisen ja vakuudet ja tähän Verkatehtaan ei ole tarkoituksenmukaista ryhtyä. Erillinen organisaatio voisi tämän tehdä ja samalla palvella kaikkia seudun matkailutoimijoita samassa tarkoituksessa.

Tampereen johtamiskorkeakoululle kehittämisnäytetyötä tekevä hämeenlinnalainen Jutta Äijälä on näytetyössään perehtynyt juuri Verkatehtaan toimintaan ja kehittämismahdollisuuksiin.

– Seutukunnalta jää vuosittain saamatta valtavasti matkailutuloja, kun emme myy nykyisin kokonaisuuksia. Jokainen alan yrittäjä häärää yksin, ja se ei ole lopputuloksen kannalta hyvä toimintatapa, Äijälä painottaa.

Myyntipäällikkö Rita Kujanpää sanoo Verkatehtaan lähtevän jokaiseen kilpailutukseen takamatkalla verrattuna valtakunnan muihin vastaaviin kulttuuri- ja kongressikeskuksiin. Hän tietää myös sen, että Verkatehdas on menettänyt tästä syystä isoja tapahtumia.

– Nykypäivän ostajat haluavat valmiita kokonaisuuksia, joita me emme saa matkapakettilain mukaan tarjota ilman rekisteröitymistä vastuulliseksi matkanjärjestäjäksi. Voimme vinkata majoitustiloista ja aktiviteettimahdollisuuksia ostajaehdokkaalle, mutta muualla myyjäorganisaatio paketoi kaiken valmiiksi kokonaisuudeksi. Se on ostajalle helppo vaihtoehto, ja juuri helppoutta ostajat nykyisessä maailmassa hakevat, Rita Kujanpää korostaa.

Hämeenlinnan kanssa samoista tapahtumista kilpailevissa kaupungeissa matkailuorganisaatioihin on panostettu reilusti. Lahdessa kokousten, tapahtumien ja matkailijoiden puolesta tekee töitä parikymmentä ihmistä, Tampereella kolmisenkymmentä, Turussa kutakuinkin saman verran.

Hämeenlinnassa ei siis yhtään.

Otetaan esimerkki:

Yritys tai järjestö haluaa ostaa kaksipäiväistä valtakunnallista kokousta varten kokoustilan, majoitustilat, kuljetukset kokouspaikan ja majoituksen välille, päiväruokailun, juhlaillallisen sekä vapaa-ajan ohjelmaa puolisoille ja muille vieraille. Osallistujia 400 henkeä.

Lahdessa yksi matkailuorganisaatio rakentaa kokonaisuuden tilaajan toiveitten pohjalta. Ilmoittautuminen ja maksu tapahtuvat yhteen paikkaan samalla kertaa.

Hämeenlinnan seudulla mikään taho ei tällaista kokonaisuutta tarjoa. Ostajan täytyy ensin kilpailuttaa ja sitten varata erikseen kokoustila, hotellimajoitukset, kuljetukset, ruokailut ja vapaa-ajan ohjelma. Ostajan edustajalta puuttuu lähes aina tällaisten tapahtumien kokonaisosaaminen.

Kumman vaihtoehdon valitset?

Rita Kujanpää tietää, ettei ostajan edustaja lähde juoksemaan jokaisen palvelun perässä.

– Yritysmyynnin ammattilaiselle on kova tarve, Kujanpää sanoo.

Juttu Äijälä muistuttaa, että kyse ei ole pelkästään Verkatehtaasta tai Hämeenlinnasta, vaan useista kymmenistä paikallisista toimijoista ja paikoista.

– Täällä on urheiluhalleja, koulutuskeskusten ja oppilaitosten tiloja, hotelleja, matkailukohteita, vapaa-ajan aktiviteetteja. Mutta nykytilanteessa ne ovat yksikseen, hajallaan. Mahdoton yhtälö kilpailla muiden eteläisen Suomen alueiden kanssa, Äijälä sanoo. Ostamisen vaivattomuus on kilpailukykyä.

Samaan aikaan on paikallisesti jo sanallisesti betonoitu nousu viiden suomalaisen matkailukaupungin kärkeen.

– Kuopio tuplasi matkailutulonsa lisäämällä voimaa markkinointiin. Samaan aikaan Kanta-Hämeellä on maakunnista heikoin kysyntä. Ja mehän ollaan keskellä kaikkea, kuten joka paikassa puhutaan.

Verkatehtaalla kokousti viime vuoden aikana 64 000 kokous- yritys ja näyttelytapahtumavierasta, joista rivikaupunkilaisilla ei ollut minkäänlaista havaintoa. Hämeenlinnalaiset näkevät talon vieraat yleensä iltaisin, kun siellä käydään elokuvissa, konserteissa, teatterissa ja elokuvissa. Ne vieraat ovat pääosin hämeenlinnalaisia, ainakin seudulla asuvia.

Osa näistä kokousvieraista majoittui ja ruokaili kaupungissa, osa oli päivävieraita. Tämä ryhmä on kuitenkin se, joka tuo päälukua kohti eniten tuloja kaupungin yrityksille, eivät suinkaan esimerkiksi linnaa ihastelevat päiväturistit.

– Tällaisista kokous- ja kongressivieraista hyötyvät lukuisat paikalliset yritykset, sillä majoittuminen ja useamman päivän täällä oleskelu jättää rahaa moniin palveluyrityksiin, Äijälä korostaa.

– Tämän vuoksi tällaisista kokouksista, kongresseista ja tapahtumista kannattaa kilpailla. Sijainti ja hintataso ovat edelleen puolellamme.

Matkailualalla pitkään toiminut Jutta Äijälä näkee busineksessa paljon muitakin mahdollisuuksia, ei pelkän turismin tai kokoustamisen.

– Vierailijoille on näytettävää Hämeenlinnaa ja seutukuntaa monipuolisesti. Hyvän kokemuksen ensivierailusta poikii usein toinen reissu, siitä mahdollisesti jo muuttoajatus. Porvoo on tästä loistava esimerkki. Siellä on kehittynyt loistava palvelutarjonta tätä kautta. Kokonaisuudesta hyötyvät myös pysyvästi kaupungissa asuvat, Äijälä perustelee alan kehittämisen tärkeyttä.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset