Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Seurakunnan soittokampanja sai hyvän vastaanoton – Vanhukset huolissaan jälkikasvusta, lapset ikävöivät isovanhempiaan

Seurakunnan soitot saivat positiivisen vastaanoton ja yhteydenotoista oltiin kiitollisia.
"Eräs pappa totesi, että hänet tekee rauhalliseksi tieto siitä, että minulla on hänen puhelinnumeronsa. Sovimme, että soitan hänelle joka toinen viikko niin kauan kuin poikkeustilanne kestää", diakonissa Seija Puusaari kertoo. Kuva: Pertti Puusaari
"Eräs pappa totesi, että hänet tekee rauhalliseksi tieto siitä, että minulla on hänen puhelinnumeronsa. Sovimme, että soitan hänelle joka toinen viikko niin kauan kuin poikkeustilanne kestää", diakonissa Seija Puusaari kertoo. Kuva: Pertti Puusaari

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta on saanut päätökseen vanhuksille ja pikkulapsiperheille kohdistetut puhelinkampanjat. Soittoringit tarjosivat ikäihmisille ja perheille juttuseuraa ja vinkkejä korona-arjesta selviämiseen sekä kartoittivat tukipalvelujen tarvetta.

Salaisia numeroita

Seurakunta tavoitteli puhelimitse yli 80-vuotiaita jäseniään hiljaisen ja pääsiäisviikon aikana. Ikäihmisille soittivat seurakunnan työntekijät ja tehtävään perehdytetyt vapaaehtoiset.

Kampanjan kohteena olleista noin 3 200 henkilöstä tavoitettiin langan päähän kolmasosa.

– Meidät yllätti se, kuinka monta puhelinnumeroa jäi löytymättä. Lisäksi ilmeni, että ihmiset eivät ole uskaltaneet vastata vieraasta numerosta tulevaan soittoon. Se kertoo jotain tästä ajasta, seurakunnan diakonissa Seija Puusaari sanoo.

Diakonissa arvelee, että joillakin vanhuksilla on salainen numero ilman, että he ovat siitä itse tietoisia. Puusaari neuvookin, että jos tietää jonkun odottavan puhelua, voi luvan kysyttyään ilmoittaa vanhuksen nimen ja puhelinnumeron diakoniakeskukseen

Sodastakin selvittiin

Tavoitetusta 1 060 vanhuksesta suurin osa voi olosuhteisiin nähden hyvin. Vajaan 20 henkilön kohdalla soittajilla oli noussut huoli heidän pärjäämisestään. Seurakunnan diakoniatyöntekijät ovat heihin uudelleen yhteydessä kartoittaakseen tilannetta tarkemmin.

Puheluiden vastaanotto oli pääsääntöisesti hyvin positiivinen. Suuri osa oli kuullut tai lukenut lehdestä kampanjasta ja odotti puhelua seurakunnasta.

– Valtaosalla soittoon vastanneista mieliala oli hyvä. Monet vanhukset ajattelevat, että kyllä tästä selvitään, kun sodastakin selvittiin. Näillä teräsvaareilla ja -mummoilla on suurempi huoli siitä, kuinka jälkikasvu tässä tilanteesta pärjää, Puusaari kertoo.

Tavoittamattomien lukumäärä tulee pienenemään, kun seurakunta käy läpi hoivakodeissa olevat. Niissä monellakaan ei enää ole oma puhelin käytössä, vaikka numero olisi vielä voimassakin.

Positiivista henkeä

Perheisiin, joissa on tänä vuonna neljä vuotta täyttävä lapsi, soittivat seurakunnan lastenohjaajat. Tämäkin soittorinki tavoitti noin kolmanneksen kohderyhmästään.

329:stä lapsiperheestä puhelintieto löytyi 114:lle, joista tavoitettiin lähes 90. Tämä lisäksi lastenohjaajat ovat soittaneet seurakunnan kerhoissa käyneisiin 167 perheeseen.

Lastenohjaajien mukaan puheluihin suhtauduttiin myönteisesti tai erittäin myönteisesti Monesta suusta kuultiin sanat: “Kiitos, kun soitit.”

– Tilanteesta huolimatta ihmisillä on paljon positiivista ajattelua. Valtaosa perheistä kokee, ettei heillä ole mitään hätää ja mieliala on suhteellisen hyvä. Se on todella ilahduttavaa, seurakunnan lapsityönohjaaja Niina Huttunen sanoo.

Arjessa haasteita

Monessa perheessä normiarki ei ole lopulta suuresti muuttunut, varsinkin, jos toinen vanhemmista on muutenkin kotona lasten kanssa.

– Esiin nousivat lähinnä taloudelliset murheet ja huoli siitä, tuleeko lomautuksia ja kuinka käy, jos esimerkiksi perheen aikuinen sairastuu. Jotkut vanhemmat kokevat riittämättömyyden tunnetta arjen haasteissa, kun lapset käyvät kotikoulua ja aikuiset tekevät etätöitä.

Useassa puhelussa lastenohjaaja jutteli myös kerholaisen kanssa ja lapset kertoivat kuulumisiaan.

Terveisiä videolla

Perheet ulkoilevat nyt paljon. Lähiluonnon merkitys on korostunut huomattavasti. Miinuspuolella on lasten iso ikävä isovanhempia kohtaan.

Seurakunnan viikkotoimintaan osallistuvissa lapsissa nousi esiin myös kerhokavereiden ja -tätien ikävä. Lastenohjaajat ovatkin lähettäneet omien ryhmiensä lapsille videotervehdykset ja koululaisten iltapäiväkerhon ohjaaja sopi kaikkien perheiden kanssa ottavansa viikoittain perheen kerholaiseen yhteyttä.

– Puhelinkampanja oli hieno kokemus, Huttunen tuumaa.

– Kyselimme kuulumisia ja samalla pystyimme kertomaan kaikesta siitä, miten seurakunta voi perheitä tukea.

 

 

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset