Kaupunkiuutiset

Seurakuntien talouden suunta kääntyi

Hämeenlinnan seurakuntayhtymä teki historiansa ensimmäisen ylijäämäisen tuloksen. Hämeenlinnalaiset osallistuivat jumalanpalveluksiin aiempaa ahkerammin, mutta heikentyvää jäsenmääräkehitystä ei saatu vielä taitettua.

Kuntaliitoksen yhteydessä vuonna 2009 perustetun seurakuntayhtymän viisi ensimmäistä tilikautta olivat alijäämäisiä. Tänä aikana seurakuntayhtymälle kertyi alijäämiä yhteensä noin 2,9 miljoonaa euroa. Viime vuonna suunta kääntyi ja seurakuntayhtymän tilikausi 2014 oli ylijäämäinen 1,4 miljoonaa euroa.

Seurakuntayhtymän talouden tasapainottamisohjelman tavoitteena oli parantaa taloutta vuositasolla lähes 2 miljoonalla eurolla. Tasapainotus onnistui, sillä viime vuoden toimintakulut saatiin painettua yli 1,1 miljoonaa euroa vuoden 2012 vertailutasoa pienemmäksi.

Euromääräisesti suurin säästö syntyi henkilöstökuluista.

– Yhtään työntekijää ei jouduttu irtisanomaan eikä henkilöstön lomautuksia tarvittu. Henkilöstö on vähentynyt lähes 20 henkilötyövuodella eläköitymisten, omaehtoisten irtisanoutumisten ja määräaikaisten työsuhteiden päättymisen seurauksena, talousjohtaja Kai Kauppinen kertoi.

Seurakuntayhtymä ja sen seurakunnat työllistivät vuoden lopussa 142 henkilöä.

Hämeenlinnalaiset kävivät jumalanpalveluksissa aiempaa ahkerammin. Edellisvuoteen verrattuna osallistujamäärät kasvoivat yhdeksällä prosentilla.

Kirkollisverotulot kasvoivat 900 000 euroa vuonna 2014, kun kirkollisveroa korotettiin 0,15 prosenttiyksiköllä.

– Jos kirkollisveron korotus jätetään huomioimatta, niin verokertymämme itse asiassa pieneni viime vuodesta noin 2,5 %, koska jäsenmäärä vähentyi noin 900 henkilöllä. On selvää, että heikentyvä jäsenkehitys on yksi isoimmista huolenaiheistamme, talousjohtaja Kauppinen arvioi.

Yhteisöverotulojen kasvu yllätti Hämeenlinnassa, sillä yhteisöveroa kertyi noin 130 000 euroa edellistä vuotta enemmän.

Osaltaan tulosta paransivat myös sijoitusarvopapereiden myyntivoitot (234 000 euroa) sekä kahden lomatontin ja Kalvolan pappilan myynnistä saatu satunnaiset myyntivoitot (218 000 euroa).

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset