fbpx
Kaupunkiuutiset

Sibeliuksen kirjeitä lisämausteena

Jean Sibeliuksen lapsuus- ja nuoruusvuosien aikana kirjoittamat kirjeet ryydittävät tulevan kesän Kesämatineat -konserttisarjaa. Sibeliuksen syntymäkodissa on esillä osa säilyneistä säveltäjämestarin lähettämistä kirjeistä. Ruotsiksi tai englanniksi kirjoitetut tekstit on käännetty myös suomeksi.

– Kirjeistä luetaan otteita konserttien yhteydessä. Tämä toivottavasti syventää kuvaa Jean Sibeliuksesta, kokonaisuuden koonnut Hämeenlinnan kaupunginmuseon amanuenssi Eva Sirén kertoo.

Hämeenlinnassa säilytetään noin kahdeksaakymmentä Jean Sibeliuksen kirjoittamaa alkuperäistä nuoruudenkirjettä. Ensimmäinen Hämeenlinnassa tallessa olevista kirjeistä on joulukuulta 1874, jolloin Janne oli yhdeksänvuotias ja viimeisen hän on kirjoittanut kolmekymmenvuotiaana 1895. Vuosisadan vaihteessa kirjeet olivat tärkeä yhteydenpidon muoto ja lapsetkin harjoittelivat taitoa jo varhain. Varhaisimmissa kirjeissään Janne kiittelee sukulaisiaan heidän lähettämistä lahjoista, kuten aikakauden mukaisten hyvien tapojen mukaan kuuluikin.

Jean Sibeliuksen lapsuudenkirjeissä pääsee kuulemaan säveltäjän lapsuudesta hänen omien sanojensa kautta ja syventymään mielikuvitusrikkaan pojan mielenmaisemaan. Kirjeissä nähdään ensimmäisiä viitteitä Jannen elämän tulevasta suunnasta.

 

Yli neljäkymmentä vuotta järjestetyissä Kesämatinea-tilaisuuksissa on ehtinyt soittaa ja laulaa satoja eri taiteilijoita.

– Yleisö on löytänyt konsetrit tavallaan uudelleen, sillä Sibeliuksen juhlavuodesta alkaen tapahtumat ovat melkein aina loppuunmyytyjä, tuottaja Päivi Hirvikoski kertoo.

Tänä vuonna esiintyjien kirjoja on laajennettu lähikaupunkien musiikkioppilaitosten opiskelijoihin.

– Vaikka esiintyjät eivät saa käytännössä edes matkarahoja, niin tänne halutaan tulla esiintymään. Ilmapiiri Sibeliuksen syntymäkodissa on ainutlaatuinen.

Sibelius-opiston nuoret soittajat ovat aina päässeet esille, niin tänäkin vuonna. Avauskonsertissa esiintyy peräti 13 nuorta taitajaa.

Kesän suuria mielenkiinnon kohteita ovat esiintyjävieras USA:sta tuleva sopraano Sofia Ardalan sekä yhteistyö Suomen Lied-akatemian kanssa. Lied-akatemia tuo kesän sarjaan (8.7, 22.7. ja 19.8.) kolme nuorista ammattimuusikoista koostuvaa Lied-duoa.

Kesämatineat -konserttisarjan avaus 3.6. Sibeliuksen syntymäkodissa sunnuntaina 3.6. kello 14.

 

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset