Kaupunkiuutiset

Sibeliuksen kohtalonyhteydet pyörremyrskynä näyttämöllä

Sibeliuksen juhlavuoden teatteritapausta säveltäjän syntymäkaupungissa on odotettu suurella kiinnostuksella. Antti Vihisen näytelmä Sibelius – Kohtalonyhteydet saa kantaesityksensä ensi viikon torstaina ja näytäntökauden lipuista jo puolet on varattu ennakkoon. Kirjailija ja musiikkitieteen tohtori esittelee kansalliseksi ikoniksi nousseesta säveltäjästä kaikkea muuta kuin perinteisiä kuvakulmia.

– Ihan ensimmäinen ajatus näytelmästä syntyi 10 vuotta sitten, kun luennoin Lontoossa Sibeliuksen ja Gustav Mahlerin tapaamisesta, Vihinen kertoo.

– Nämä kaksi suosikkisäveltäjääni kohtasivat Helsingissä vuonna 1907, mutta heidän ajatustenvaihdostaan tiedetään varsin vähän. Luennon jälkeen erään Mahler-yhdistyksen edustaja sanoi, että aiheesta saisi vaikka näytelmän. Aloin miettiä, mitkä asiat näitä säveltäjiä erottivat ja mitkä yhdistivät. Lopulta päädyin laajentamaan henkilögalleriaa, joka tietenkin lähti käsistä.

Hiukan hurjakin

Näytelmän on ohjannut niin elokuvistaan, kirjoistaan kuin teatteritöistään tunnettu Sakari Kirjavainen.

– Tässä näytelmässä esitellään erilainen, reipas ja hiukan hurjakin näkökulma Sibeliukseen, ohjaaja tuumaa.

– Kohtalonyhteys on mielettömän hieno ilmaus ja se löytyy niin Sibeliuksen rakkaudesta Ainoon kuin säveltäjän suhteesta natsi-Saksan vallanpitäjiin tai suomenkieleen. Jos Sibelius olisi säveltänyt Finlandian johonkin toiseen tekstiin, tässä maassa voisi asua ihan toisenlainen kansa.

Näytelmän pääroolissa nähdään Ilkka Heiskanen, jota Kirjavainen on ohjannut muun muassa Huovisen erikoisissa ja Runomiehet-esityksessä..

– Ilkka on näyttämöiden pyörremyrsky ja meidän yhteistyömme on monissa liemissä keitetty. Kun sain vielä Ainoksi ihanan Katariina Kuisman, niin mikäs tässä on tehdessä.

Rakkauden tarina

Yksi näytelmän punaisista langoista on Jean ja Aino Sibeliuksen avioliitto, joka kesti 65 vuotta tyyntä ja myrskyä aina säveltäjän kuolemaan saakka.

– Jannen ja Ainon ainutlaatuisen pitkässä yhteiselossa näyttäytyy monta puolta, Heiskanen pohtii.

– Sibeliuksen kannalta alussa oli mieletön rakkaus kuuluisan taiteilijasuvun viehättävään neitoon. Sitä seurasivat Ainon tehtävät krapulaisen vierihoitajana vaikeina vuosina ja vanhuudessa pariskuntaa yhdisti luja kumppanuus. Kyllä Aino varmasti oli Sibeliukselle äärettömän tärkeä niin elämän tukikohdan tarjoajana kuin henkisenä selkärankanakin.

Näytelmän muissa rooleissa ovat Birgitta Putkonen, Maiju-Riina Huttunen, Turkka Mastomäki, Lasse Sandberg, Matti Nurminen, Tommi Rantamäki ja Mikko Töyssy.

Sibelius – Kohtalonyhteydet kantaesitys 12.2. klo 19 Päänäyttämöllä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset